Cele mai grave 5 cauze ale inflamației intestinale, conform unui nou studiu

doctor, medic, boala

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Acestea sunt cele mai grave 5 cauze ale inflamației intestinale. Un nou studiu care identifică factorii de risc ai bolii inflamatorii intestinale în pediatrie aruncă o privire mai atentă asupra celor mai mari cauze ale inflamației intestinale și la adulți.

În dorința de a afla rolul pe care îl joacă inflamația în apariția și progresia unor boli precum Alzheimer și cancer, nenumărate studii au ca scop acum identificarea factorilor de risc primari și a cauzelor inflamației. Unul dintre domeniile predominante ale acestor studii a fost inflamația intestinală.

Un astfel de studiu prezentat la conferința Bolilor Digestive, din mai 2023, a identificat o serie de factori de risc care au jucat un rol în creșterea numărului cazurilor bolilor inflamatorii intestinale pediatrice (IBD), potrivit The Healthy.

Cei trei factori principali de risc

Cei trei factori principali de risc includ expunerea timpurie la antibiotice, o dietă occidentală și un statut socioeconomic mai ridicat.

Cu ajutorul Dr. Simon Mathews, profesor asistent de medicină la Universitatea Johns Hopkins și gastroenterolog practicant, experții au vrut să identifice cele mai grave cauze ale inflamației intestinale la populația adultă și importanța conștientizării acestor cauze. După cum a declarat Dr. Mathews: „Tractul gastro-intestinal merge de sus în jos și orice lucru intermediar poate fi afectat de inflamație.”

Iată care sunt cele mai grave 5 cauze ale inflamației intestinale, potrivit studiului.

Infecția

După cum s-ar putea presupune deja, infecția (gastroenterita) poate contribui major la inflamația intestinală. Cu cauze virale, cât și bacteriene, infecția se poate prezenta printr-o serie de simptome comune, cum ar fi greața, vărsăturile și diarea.

„În funcție de simptome, vă poate ajuta să o localizați”, spune dr. Mathews. „Prezența unor simptome superioare, cum ar fi greața sau vărsăturile, înseamnă că este probabil mai sus, în tractul gastro-intestinal, spre deosebire de diaree, care va fi mai jos.”

În ceea ce privește prevenția, există măsuri de precauție pe care le puteți lua pentru a reduce șansele infecției gastrointestinale. Lucruri simple, cum ar fi spălarea corectă a mâinilor și spălarea cu atenție a produselor, pot reduce transferul infecțiilor virale, iar manipularea adecvată a alimentelor poate scădea riscul de gastroenterită bacteriană.

Condițiile autoimune

Boala autoimună apare atunci când sistemul natural de apărare al corpului nu poate face diferența dintre propriile celule și celulele străine, determinând organismul să atace din greșeală celulele normale. În ceea ce privește tractul gastro-intestinal, există câteva cauze autoimune notabile pentru inflamația intestinală pe care le-a identificat dr. Mathews.

Boala inflamatorie intestinală (IBD), așa cum se face referire în studiul pediatric, este un termen folosit pentru două afecțiuni autoimune: boala Crohn și colita ulceroasă. Potrivit Dr. Mathews, „misterul cum începe [IBD] și mecanismul exact pentru care cineva face IBD sunt greu de dezlegat.”

În cazul pediatriei, după cum a identificat studiul, expunerea timpurie la antibiotice, dieta occidentală și un statut socioeconomic mai ridicat au fost factori de risc. Fumatul, o dietă cu grăsimi și antibioticele au fost factori de risc pentru adulți, pe care Dr. Mathews i-a restrâns și mai mult pentru adulți.

De asemenea, intră sub umbrela afecțiunilor autoimune și cauze genetice, precum boala celiacă, asociată cu alergia la gluten. În acest caz, dr. Mathews a subliniat că simptomele sunt adesea „ignorate sau tolerate”, spre deosebire de simptomele asociate cu IBD – durere și disconfort.

SURSA FOTO: Dreamstime

Alergiile alimentare

Mulți oameni sunt familiarizați cu modul în care expunerea la alergeni cunoscuți se poate manifesta prin inflamarea părților vizibile ale corpului.

Similar acestor răspunsuri inflamatorii, intestinul poate reacționa la ingestia de alergeni din alimente. Simptomele comune pot include crampe abdominale, greață, vărsături și diaree, toate trebuind luate în considerare.

Medicamentele

Atât medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cât și noile medicamente eliberate pe bază de rețetă pot contribui la inflamație. „Medicamentele din categoria AINS (Ibuprofen, Advil, Motrin) pot provoca leziuni și inflamații”, a spus dr. Mathews.

De asemenea, aici  intră și „medicamente mai specializate, cum ar fi chimioterapia sau terapiile cu inhibitori ai punctelor de control imun, care pot provoca efecte secundare în tractul gastro-intestinal.”

El a adăugat că „efectele secundare ale medicamentelor sunt foarte frecvente, dar oamenii nu leagă adesea simptomele de aceste medicamente”.

Dieta

„O dietă săracă, bogată în alimente procesate și grase (mâncăruri prăjite) poate provoca o perturbare a echilibrului natural al tractului gastro-intestinal și al microbiomului gastro-intestinal, o constelație de bacterii și viruși care, în cele mai multe cazuri, trăiesc armonios,” explică doctorul Mathews.

Când microbiomul „este dezechilibrat, acesta poate duce la o mai mare permeabilitate în mucoasa tractului gastro-intestinal, ceea ce poate duce apoi la pătrunderea unor bacterii care nu ar trebui să intre acolo”, adaugă el.

Dr. Mathews a subliniat că aceasta este o cauză mai generală a inflamației.