Încă din copilărie, părinții încearcă să-și încurajeze copiii să consume mai multe alimente naturale, iar de aici poate începe un adevărat război împotriva legumelor. De ce? Pentru că forțându-i pe cei mici să consume astfel de produse, poți chiar să obții inversul a ceea ce-ți doreai de fapt.
Numai că aceiași copii, ajunși adulți, încep, încetul cu încetul, să descopere că legumele nu sunt chiar atât de nașpa și de basic pe cât credeau ei, iar rețete precum salata de sfeclă cu portocale, conopidă pane sau sparanghel la tigaie, cu unt, sunt adevărate delicii.
Iată, așadar, trei rețete cu legume pe care să le încerci pentru copiii tăi:
- Salata cu sfeclă și portocală.
Este suficient de ușor să concepi o întreagă poveste în jurul alimentelor pe care le servești la masă. În acest caz, lucrurile pot părea chiar mai ușoare decât de obicei, pentru că este vorba de o combinație la care nu te gândești atunci când auzi prima oară cuvântul „salată”.
Iar pentru prepararea ei nu ai nevoie decât de două sau trei portocale, două sau trei bucăți de sfeclă roșie, pe care va trebui să o tai în bucăți orizontale, după ce o vei fierbe așa cum trebuie. Pe lângă acestea, asigură-te că mai ai în bucătărie și o lingură de pătrunjel mărunțit, puțină rodie, suc de portocale, ulei de măsline și puțină miere. Bineînțeles, poți să adaugi și sare după gust.
După ce ai fiert și tăiat sfecla, vei decoji portocala și o vei tăia la fel, feliuțe. Iei sucul de portocale, uleiul de măsline, mierea, pătrunjelul și rodia și le amesteci pe toate, ca să creezi un dressing perfect și răcoritor pentru această salată.
Nu rămâne decât să așezi totul pe o farfurie și să puu sosul deasupra. Pentru un plus de gust, poți adăuga câteva bucățele de mozzarella sau chiar brânză burrata.
- Chipsuri de dovlecei. Sau chiar de cartofi
Una dintre cele mai ușoare modalități de a-l convinge pe cel mic să mănânce legume poate fi să te întâlnești cu el la mijlocul drumului. Ce înseamnă asta? Că dacă chipsurile sunt un snack procesat, îi poți arăta copilului că există și variante mult mai sănătoase și mult mai gustoase. Iar acesta te poate ajuta chiar să le pregătești.
Pentru chipsurile de dovleac, vei avea nevoie de 2-3 bucăți, pe care să le speli bine și să le felieze foarte subțire. Feliile rezultate le vei pune pe o tavă cu o foaie de copt, unsă cu ulei, și le vei înșira uniform, acoperindu-le cu un praf de condimente și ierburi, după preferință. Poți opta, astfel, pentru sare, piper și oregano sau busuioc. Dacă ai puțină brânză, nu ezita să pui deasupra, pentru un plus de gust.
Mai mult, ca să nu stai multe ore în fața cuptorului, odată condimentate feliile, poți să mai așezi o foaie de copt deasupra acestora și să repeți procesul cu care te-ai familiarizat deja.
- Salată de vinete.
Probabil că te întrebi deja ce-i cu preparatul ăsta atât de obișnuit? Doar îl faci de câteva ori pe an, fie în apropierea Paștelui, fie în apropierea Crăciunului sau a altor sărbători petrecute în familie.
Dacă știi rețeta, cu atât mai bine! Pentru că tot ce va trebui să faci mai departe va fi să schimbi modul în care o serveai până acum. Ce-ar fi să înlocuiești celebra pâine cu o bucată de lipie? Adaugă și câteva bucăți de brânză prăjită și câteva linguri de ardei copți pe-o farfurie, alături de lipie și salată și vei avea un rezultat pe atât de gustos, pe atât de instagramabil de către copilul tău.
BONUS: O mulțime de rețete atractive pentru copii le poți găsi chiar și pe Instagram sau pe Tik Tok. Dacă ai acasă un adolescent care petrece foarte mult timp pe telefon, atunci poți beneficia de preocuparea lui și îl poți încuraja să-ți recomande feluri de mâncare pe care le întâlnește acolo și pe care să le gătiți împreună.