Sapatamana aceasta nu a fost lipsita de evenimente importante in mediul economic, iar unele dintre ele, in mod sigur vor avea consecinte mai mult sau mai putin asteptate in perioada ce va urma.  O trecere in revista a principalelor momente ale saptamanii arata ca situatia economica internationala se deterioreaza incet-incet, criza fiind departe de a se termina.

Japonia a intrat oficial în recesiune

0-22211-capital002.jpgCea de-a doua mare economie mondiala a intrat oficial in recesiune, dupa ce raporturile oficiale privind cresterea sa economica aratau ca in cel de-al treilea trimestru PIB-ul japonez s-a redus cu 0,1% fata de trimestrul al doilea, cand PIB-ul inregistrase deja o scadere de 0,9%.

Aceasta recesiune este prima din ultimii 7 ani. In 2001, economia japoneza a mai cunoscut o perioada de recesiune.

A fost desemnata maşina anului 2009 în Europa

Modelul Insignia al constructorului german Opel a primit luni, titlul de „Masina Anului in Europa”, devansand la diferenta de numai un punct modelul Fiesta, produs de Ford.

0-22212-capital002.jpgOpel Insignia a obtinut 321 de puncte, fata de Ford Fiesta, care s-a clasat extrem de aproape, cu 320 de puncte acumulate in cadrul acestui clasament.

Pe locul trei se pozitioneaza Volkswagen Golf, cu 223 de puncte. Printre cei sapte finalisti s-au mai aflat modelele Citroen C5 (198 puncte), Alfa Romeo MiTo (148 puncte), Skoda Superb (144 puncte) si Renault Megane, care a acumulat 121 de puncte.

CEO-ul Yahoo îşi dă demisia

0-22213-capital002.jpgCo-fondatorul Yahoo, Jerry Yang, nu si-a ascuns niciodata atasamentul pe care il are fata de companie si a demonstrat acest lucru prin refuzul pe care l-a dat Microsoft in urma cu sase luni.

Cu toate acestea, Jerry Yang si-a anuntat decizia de a se retrage din pozitia de CEO al Yahoo. Acesta va pleca din functia pe care o ocupa in acest moment abia dupa ce va fi gasit un succesor.

Yang ocupa pozitia de director general in cadrul Yahoo din iunie 2007, in aceasta perioada compania trecand prin doua runde majore de disponibilizari, pierzandu-si din cota de piata.

Taxa auto, suspendată un an, pentru maşinile noi

0-22214-capital002.jpgTaxa de poluare, perceputa pentru masinile noi cu motor Euro 4, va fi suspendata pentru o perioada de un an, respectiv intre 1 ianuarie si 31 decembrie 2009, in urma declaratiilor facute de premierul Calin Popescu Tariceanu.

Seful Executivului a avut o intalnire pe aceasta tema cu presedintele Traian Basescu, cei doi punandu-se de acord ca aceasta masura este necesara pentru a ajuta industria auto.

„Nu discut daca este buna sau rea, ci spun ca este necesara”, a declarat Traian Basescu.

Petrolul a scăzut sub 49 de dolari

0-22216-capital002.jpgPretul petrolului a coborat joi sub pragul psihologic de 50 de dolari, pana la cel mai mic nivel din ultimele 22 de luni.

Aceasta evolutie este in directa legatura cu ingrijorarile privind redresarea intr-un timp scurt a situatiei economice mondiale.

Japonia, de la excedent la deficit

Japonia a inregistrat in octombrie un deficit comercial de 510 milioane de euro, exporturile sale prabusindu-se pur si simplu din cauza cererii foarte scazute din Statele Unite si Uniunea Europeana.

0-22217-capital002.jpgEste foarte surprinzator pentru a doua mare economie mondiala, care depinde de exporturi sa inregistreze deficit comercial. In octombrie anul trecut, Japonia inregistrase un excedent de aproape 1.000 de miliarde de yeni.

In luna octombrie, exporturile Japoniei catre Statele Unite, cel mai mare client al sau, au scazut cu 19%, in timp ce exporturile catre UE s-au redus cu 17,2%.