Cele mai importante jocuri video din ultimii 10 ani

Cele mai infuente jocuri video din ultima decadă nu sunt doar cele produse de echipe de sute de oameni cu bugete de milioane de dolari. Bejeweled, The Sims  sau Brain Age sunt jocuri low budget care au schimbat industria tocmai prin simplitatea lor. Japonezii de la Nintendo Wii sunt cei care au creat o legătură între real şi virtual prin Wiimote, iar chinezii au construit, mai mult  din întâmplare, cel mai influent joc din reţelele de socializare, Happy Farm. Deşi toată lumea

Cele mai infuente jocuri video din ultima decadă nu sunt doar cele produse de echipe de sute de oameni cu bugete de milioane de dolari. Bejeweled, The Sims  sau Brain Age sunt jocuri low budget care au schimbat industria tocmai prin simplitatea lor. Japonezii de la Nintendo Wii sunt cei care au creat o legătură între real şi virtual prin Wiimote, iar chinezii au construit, mai mult  din întâmplare, cel mai influent joc din reţelele de socializare, Happy Farm.

Deşi toată lumea se aştepta ca cele mai de succes jocuri să vină din zona cu bugete multimilionare, cu design fotorealist şi „actori digitali” dotaţi cu „motoare de emoţii”, se pare că cele mai populare şi cumpărate jocuri au fost cele simple, care au mers pe inovaţie mai degrabă decât pe atingerea perfecţiunii într-un anume gen. În ultimii ani s-au prins şi companiile, începând cu Nintendo, că oamenii vor jocuri accesibile, simple, care să umple în mod creativ timpul liber pe care şi-l petrec în casă, sau jocuri de socializare. Lista Wired a celor mai influente jocuri video din lume include multe exemple care au schimbat experienţa jocului şi a interacţiunii minte – realitate virtuală.

15. Portal (2007)

Portal este un joc video simplu de tip puzzle şi acţiune dezvoltat de Valve Corporation pentru Microsoft Windows şi Xbox360, care mai târziu a făcut Half Life, un alt joc care a schimbat istoria gamingului. Portal a fost iniţial proiectul de diplomă al unui student care a demonstrat că este posibil să dai lovitura în acest domeniu din prima. Deşi ar fi putut extinde jocul până la patru ore dacă ar fi complicat puţin navigarea sau cu lupte cu monştrii la fiecare sfârşit de nivel, Valve au preferat să vândă un joc mai scurt, simplu şi concis la preţul de 20 de dolari, care sfida piaţa la sfârşitul lui 2007, când a fost lansat. Portal a demonstrat că şi în gaming calitatea este mai importantă decât cantitatea  şi a schimbat felul în care sunt vândute jocurile.

14. Happy Farm (2008)

Cine şi-ar fi imaginat că un joc dezvoltat de chinezi pentru site-uri de socializare de tipul Hi5 s-ar putea transforma în principala obsesie a peste 15 milioane de oameni care, conform unui studiu efectuat de dezvoltatorul Five Minutes, şi-au petrecut minim 5 ore pe zi în joc în 2009. Cea mai populară clonă de pe FaceBook este Farmville, care are în prezent peste 70 de milioane de jucători activi zilnic în reţea. Grădinăritul virtual, hrănirea animalelor şi îngrijirea lor cu mouse-ul sunt activităţi relaxante pe care, dacă nu ai unde să le faci în aer liber, le poţi face în faţa computerului.

13. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (2001)

MGS2 este considerat de specialişti primul joc video cu o naraţiune postmodernă, cu un protagonist neconvenţional şi cu o abordare artistică. Dezvoltat de Konami Computer Entertainment Japan şi regizat de Hideo Kojima, jocul a fost lansat în 2001 pentru PlayStation 2 şi face parte dintr-o serie de patru, ultima find lansată în 2008, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Povestea este despre un grup de teorişti numit „Sons of Liberty” urmărit de nişte forţe speciale anti-teroriste numit „Dead Cell”. Jocul a fost vândut în peste 7 milioane de copii.

12. Half Life 2 (2004)

Dacă Halo este jocul ideal pentru cei cărora le plage să tragă cu arma şi să lupte, Half-Life 2 este unul dintre primele jocuri pe calculator care implică gândire. Puzzle-urile sunt contruite în aşa fel încât reflectă probleme de fizică, povestea nu este trasă de păr iar protagonistul poartă ochelari. Half-Life 2 a schimbat pentru totdeauna experienţa jocului cu arme la persoana întâi.

11. Silent Hill 2 (2001)

Silent Hill 2 face parte dintr-o serie de jocuri horor de supravieţuire şi a fost lansat în 2001 pentru PlayStation 2, după care a fost adaptat pentru Microsoft Xbox.  Protagonistul acestei serii este nou, se numeşte James Sunderland şi vine în oraş după ce primeşte o scrisoare de la soţia sa, Marry, care îi spune că îl aşteaptă în locul lor secret din Silent Hill. Este pentru prima oară când un joc video psihologic atinge subiecte domestice precum relaţiile de cuplu, abuz şi incest, şi ceea ce îi sperie mai tare pe jucători nu sunt nici monştrii nici zombie, ci mai degrabă ororile care se găsesc în minţile oamenilor.

10. Metroid Prime (2002)

Este primul dintr-o serie de trei jocuri care alcătuiesc împreună Prime, lansat de Nintendo în 2002, şi a fost conceput ca un joc de aventură, nu de arme. Deşi, ca să poţi temina jocul, trebuia să faci apel la aptitudinile clasice de trăgaci, în Metroid Prime accentul e pus pe explorare, rezolvare de probleme şi pe construirea propriuzisă a poveştii. Setting-ul este SF iar jucătorii controlează vânătorul de capete Samus Aran în aventurile lui cu Piraţii Spaţiului şi experimentele lor biologice de pe planeta Tallon IV.

9. Geometry Wars: Retro Evolved (2005)

Mulţi gameri au fost dezamăgiţi până la lacrimi după lansarea Xbox360 iar utilizatorii veterani s-au întors la jocurile old school de tip Arcade, cu arme. Geometry Wars este un joc ieftin, accesibil prin download, care dă dependenţă şi poate transforma prietenii în duşmani de moarte.

8. Wii Sports (2006)

Wii Sports a schimbat pentru totdeauna experienţa jocului prin felul în care interacţionezi cu realitatea virtuală. În momentul lansării, dezvoltatorii de la Nintendo se aşteptau fie să fie un boom, fie un eşec total. Inovaţia constă în controlerul Wii care capturează mişcările jucătorului în timp real şi le traduce în realitatea jocului, astfel încât jucătorul face aproximativ aceleaşi mişcări pe care le-ar fi făcut dacă ar fi jucat în realitate. Tenisul este cel mai popular joc din acestă gamă, în vara 2007 organizându-se campionate şi în cluburile bucureştene.

7. Bejeweled (2001)

Bejeweles este exemplul perfect de joc simplu, de tip puzzle, cu o interfaţă aproape retard de simplă, accesibil online şi care a făcut peste 100 de milioane de victime, mi ales în rândul copiilor şi a clasei mijlocie din toată lumea, fiind unul dintre cele mai populare jocuri online la birou. Simplitatea împuşcării a minim trei piese identice pentru a acumula puncte are efect relaxant şi dă dependenţă. Bejeweled a fost creat de PopCap Games, vândut în peste 25 de milioane de exemplare şi downloadat de peste 150 de milioane de ori.

6. Halo (2001)

Goldeneye007 de la Nintendo a fost primul joc multiplayer la persoana I care a intrat în mainstream. Dar Halo, creat de Bungie pentru Microsoft Game Studios, a fost primul care a conturat un fenomem de masă în jurul lui. Master Chief, un transumanist (om dotat cu tehnologie computaţională) şi companionul său cu inteligenţă artificială, Cortana, luptă împotriva unei alianţe teocratice (formă de organizare în care o zeitate este conducătorul suprem) care deţine stocuri imense de organisme parazitare cunoscute sub numele de „Flood”. Scenariul SF desprins din zona cyberpunk combinat cu experienţa trăgătorului au făcut Halo atât de popular încât a dat naştere termenului de „Hallo Killer”, care descrie console care aspiră la performanţa Halo. Jocul a fost vândut în peste 27 de milioane de copii.

5. Brain Age (2005)

În anii 2000 jocurile erau construite în câţiva ani de echipe de sute de oameni, cu bugete de milioane de dolari şi rivaliyau, sub multe aspecte, producţiile cinematografice de la Hollywood. Totuşi, unul dintre cele ai reprezentative jocuri din acea perioadă a fost dezvoltat de o echipă de 9 oameni în doar câteva luni, cu un buget minim. Brain Age este o serie de puzzle-uri care dau dependenţă, jucuri de perspicacitate, ghicitori şi probleme de logică are stimulează şi antrenează creierul. Seria s-a vândut în peste 18 milioane de copii, aproape la fel ca Grand Theft Auto: San Andreas.

4. World of Warcraft (2004)

WoW este un joc online în masă dezvoltat de Blizzard Entertainment şi face parte dintr-o serie fantasy, universul Warcraft. Pentru a intra şi a te menţine în joc trebuie să plăteşti o taxă lunară de 15 dolari şi în mai puţin de un an număra peste 11,5 milioane de jucători care plăteau constant. Grupând jucătorii pe alianţe şi scopuri comune, WoW a dezvoltat cercuri puternice de jucători adânc implicaţi în cultura jocului. Există o reuniune anuală a jucătorilor, BizzCon convention, însă jocul a pătruns în cultura populară datorită numeroaselor poveşti din media despre jucători care şi-au întâlnit perechea şi cei mai buni prieteni sau parteneri de afaceri în joc.

3. Guitar Hero (2005)

Guitar Hero a împlinit visul tuturor adolescenţilor care se visează staruri rock’n’roll cu ajutorul unui controller în formă de chitară electrică la care poţi cânta la fel de bine ca Santana. GH a fost lansat de RedOctane şi distribuit de Activision şi este considerat de câţiva jurnalişti din domeniu cel mai influent joc video din prima decadă a secolului 21. Seria s-a vândut în peste 25 de milioane de unităţi cu încasări de peste 2 miliarde de dolari. Al treilea joc din serie, Guitar Hero III: Legends of Rock, a aduc încasări de peste un miliard de dolari.




2. Grand Theft Auto III (2001)

Puţine jocuri au stârnit atâtea controverse şi a făcut atătea titluri în presă ca GTA, un joc lansat la o lună după evenimentele din 11 septembrie, 2001, care permiteau jucătorilor să împuşte civili şi figuranţi din public dacă erau suspecţi în vreun fel, într-un scenariu plin de violenţă şi sex care a creat prima panică morală publică din istoria gamingului. Dincolo de aspectele sociale, GTA III a introdus maşinile sport în jocurile video, lansările de rachete şi alte elemente care se menţin şi azi în jocurile de aventură la persoana a treia.

1. The Sims (2000)

Sims a fost creat de designerul Will Wright pentru Maxis şi este un simulator al activităţilor de zi cu zi a una sau mai multe persoane virtuale într-o gospodărie suburbană din SimCity. Lansat în februarie 2000, jocul s-a vândut în 2 ani în 6,3 milioane de exemplare, pe primul loc în istoria jocurilor video din toate timpurile. Până în februarie 2005 se vânduseră peste 16 milioane de exemplare. The Sims a revoluţionat percepţia asupra jocurilor video pentru că nu este construit propriu-zis ca un joc, nu ai un target de atins şi nici nu acumulezi puncte, ci este mai degrabă un simulator al vieţii cotidiene în virtual. Simplitatea şi libertatea pe care o lasă jucătorului l-au transformat în cel mai influent joc al ultimilor 10 ani.

SURSA:wired.com