Gala BAFTA 2020 a avut loc la Royal Albert Hall din Londra şi a fost prezentată pentru prima dată de actorul de comedie Graham Norton.

În cazul celor mai multe dintre categorii, câștigătorii și nominalizații sunt desemnați prin votul celor 6.500 de membri BAFTA, formați din profesionişti ai industriei de film şi creatori din lumea întreagă.

Pentru categoria „Rising Star”, câștigătorul  este determinat de voturile publicului.

Trofeul BAFTA, realizat din bronz şi reprezentând masca tragi-comică din teatrul antic, a fost creat de sculptoriţa americană Mitzi Cunliffe în 1955.

Marele Câștigător

Marele câștigător al ediției de anul acesta (a 73-a) este lungmetrajul „1917”. Filmul realizat de Sam Mendes a obținut nu mai puțin de șapte trofee.

Drama de război regizată de Sam Mendes a primit premiul BAFTA pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor. „1917” a mai primit câte un trofeu BAFTA pentru cel mai bun film britanic, cel mai bun sunet, cea mai bună scenografie, cele mai bune efecte speciale și cea mai bună imagine, potrivit sursei menționate.

„Joker”, de Todd Phillips, care conducea în topul nominalizărilor, cu 11, a primit, în schimb, numai trei premii: pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru cea mai bună coloană sonoră și cel pentru cea mai bună distribuție, acordat în premieră anul acesta, potrivit digi24.ro

Premiile pentru cele mai bune roluri principale le-au primit Renee Zellweger, pentru „Judy”, și Joaquin Phoenix, pentru „Joker”. Zellweger, aflată la al treilea trofeu BAFTA, și Phoenix au primit majoritatea premiilor importante din acest sezon cinematografic.

Premiile pentru roluri secundare au fost primite de Brad Pitt, pentru interpretarea din filmul lui Quentin Tarantino „Once Upon a Time in Hollywood”, și de Laura Dern, pentru partitura din producția Netflix „Marriage Story”.

Lista completă a Câștigătorilor

Potrivit agerpres.ro, lista completă a trofeelor atribuite în cadrul celor 24 de categorii competiționale decernate în cadrul galei BAFTA 2020 este următoarea:

Cel mai bun film – „1917”

Cel mai bun film britanic – „1917”

Cel mai bun regizor – Sam Mendes (”1917”)

Cel mai bun actor în rol principal – Joaquin Phoenix (”Joker”)

Cea mai bună actriţă în rol principal – Renee Zellweger (”Judy”)

Cel mai bun actor în rol secundar – Brad Pitt (”Once Upon a Time… in Hollywood”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar – Laura Dern, (”Marriage Story”)

Cel mai bun scenariu original – ”Parasite” (Han Jin Won, Bong Joon Ho)

Cel mai bun scenariu adaptat – „Jojo Rabbit” (Taika Waititi)

Cel mai bun film străin – ”Parasite” (Bong Joon Ho)

Cel mai bun documentar – „For Sama” (Waad al-Kateab, Edward Watts)

Cel mai bun lungmetraj animat – ”Klaus” (Segio Pablos, Jinko Gotoh)

Cel mai bun debut al unui regizor, scenarist sau producător britanic – ”Bait”, Mark Jenkin (scenarist/regizor), Kate Byers, Linn Waite (producători)

Cea mai bună coloană sonoră – ”Joker” (Hildur Guđnadottir)

Cea mai bună imagine – „1917”(Roger Deakins)

Cel mai bun montaj – ”Le Mans ’66” (Andrew Buckland, Michael McCusker)

Cea mai bună scenografie – „1917” (Dennis Gassner, Lee Sandales)

Cel mai bun design de costume – „Little Women” (Jacqueline Durran)

Cel mai bun machiaj/cele mai bune coafuri – „Bombshell” (Vivian Baker, Kazu Hiro, Anne Morgan)

Cel mai bun sunet – „1917” (Scott Millan, Oliver Tarney, Rachael Tate, Mark Taylor, Stuart Wilson)

Cele mai bune efecte vizuale – ”1917” (Greg Butler, Guillaume Rocheron, Dominic Tuohy)

Cel mai bun scurtmetraj britanic de animaţie – „Grandad Was A Romantic” (Maryam Mohajer)

Cel mai bun scurtmetraj britanic – „Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)” (Carol Dysinger, Elena Andreicheva)

Rising Star Award (trofeu votat de public) – Micheal Ward

Organizatorii galei atribuie două premii speciale: BAFTA Fellowship şi trofeul BAFTA pentru contribuţii extraordinare aduse industriei filmului britanic. Anul acesta, producătoarea americană de film, preşedinta Lucasfilm, Kathleen Kennedy, a fost recompensată cu BAFTA Fellowship, iar trofeul BAFTA pentru contribuţii extraordinare aduse industriei filmului britanic a fost decernat actorul Andy Serkis, pentru activitatea sa de pionierat în domeniul jocului actoricesc ‘motion-capture’ în cazul personajelor generate de calculator.

Cel mai așteptat eveniment al industriei cinematografice

În noaptea de 9 spre 10 februarie, toate privirile iubitorilor de film se vor îndrepta către Los Angeles. În Orașul Îngerilor se vor decerna cele mai râvnite trofee din industria cinematografică: premiile Oscar, ediția 2020.