Acest clasament este realizat anual de cinci ani de OMPI şi ia în considerare 141 de ţări industrializate şi în curs de dezvoltare. Este prima oară că s-a asociat INSEAD (Institutul european de administrare a afacerilor).

Elveţia a ocupat primul loc şi în clasamentul din 2011. Celelalte ţări din Top 10 pe 2012, după Suedia şi Singapore, sunt Finlanda, Marea Britanie, Olanda, Damenarca, Hong-Kong, Irlanda şi Statele Unite.

Clasamentul "ne aminteşte rolul esenţial jucat de politicile care încurajează inovaţia în dezbaterea asupra reluării creşterii", afirmă directorul general al OMPI, Francis Gurry, lansând un apel la rezistenţă împotriva "presiunii spre scădere pe care o exercită actuala criză asupra investiţiilor".

Liderii în privinţa inovaţiei pe regiuni sunt Elveţia pentru Europa, Statele Unite pentru America de Nord, Singapore pentru Asia de Sud-Est şi Oceania, Israel pentru Africa de Nord şi Orientul Apropiat, Chile pentru America de Sud, India pentru Asia Centrală şi insula Mauricius pentru Africa subsahariană.
Sursa: Agerpres