Sistemele de armament moderne sunt dotate cu radar, infraroşu, ultraviolete şi tehnologii cu laser. Războiul electronic constă din trei subdiviziuni: atac, protecţie şi sprijin, toate electronice.

Atacul electronic implică "utilizarea de energie electromagnetică, arme împotriva radiaţiilor, pentru a ataca persoane, instalaţii, echipamente sau cu intenţia de neutralizare sau distrugere a capacităţii inamice de luptă".

Business Insider prezintă arme electronice de război uimitoare

Raza de căldură

Arma ridică temperatura pielii până la 54 de grade Celsius, fără a ucide. Sistemul Active Denial creează o senzaţie intensă de căldură, timp de 1-2 secunde, prin intermediul unui val de frecvenţă radio, nu prin radiaţii sau microunde.

"Nu o vezi, nu o auzi, nu o miroşi, dar cu siguranţă o vei simţi”, spune directorul centrului de armament non-letal, Tracy Tafolla. Raza de acţiune a armei este de 1.000 de metri şi poate fi folosită pentru a controla o mulţime sau a împiedica un atac cu arme letale din partea inamicului.

Arma cu laser care poate provoca orbirea temporară


Arma Phasr a fost introdusă în rândul forţelor aeriene americane încă din 2005 şi foloseşte un sistem cu două lungimi de undă laser care elimină temporar capacitatea de a vedea a unui agresor. Este ca şi cum ai deschide ochii în mijlocul nopţii şi cineva îndreaptă o lanternă orbitoare spre ochii tăi.

Raza morţii

"The Death Ray" poate detecta şi distruge rachetele inamice. Folosindu-se de unul din cei şase senzori infraroşii, poate localiza o rachetă detectând fumul scos în momentul lansării, urmând apoi să-i distrugă integritatea structurală menţinând un laser cu energie asupra sa.

Bruiajul radar


Blochează capacitatea inamicului de a comunica, dezactivându-i comanda şi sistemul de control, înaintea unui atac ofensiv. Sistemul va fi folosit pe Boeing EA-18G, aeronava pentru operaţiuni aeriene de atac electronic.

Manipularea

Controlează deciziile de luptă ale inamicilor şi se joacă cu mintea lor. Astfel, duşmanului îi este dificil să aibă o percepţie corectă asupra realităţii. Trupele pot induce în eroare deciziile inamicilor, determinându-i să facă anumite acţiuni

Racheta antiradiaţii

Este o rachetă fără fum, propulsată pentru a distruge sistemele de apărare echipate cu radar. Ea este folostă de forţele aeriene americane pentru a distruge sistemele de apărare inamice de pe sol şi din aer.

Momeala inteligentă

Această momeală din fibra optică ajută la protejarea luptătorilor, bombardierelor şi a avioanelor de transport de ameninţări legate de radio frecvenţă. În cazul în care nu-şi poate exercita rolul de apărătoare, momeala inteligentă devine ea însăşi o ţintă, atrăgând racheta după sine.