A doua ediţie a raportului Ericsson Networked Society City Index clasifică 25 dintre cele mai mari oraşe din lume în funcţie de abilitatea lor de a utiliza soluţii IT&C pentru a le oferi cetăţenilor o serie de beneficii sociale, economice şi de mediu.
Seul, Singapore şi Stockholm, oraşele clasate pe primele trei poziţii în acest raport, au demonstrat că respectă o serie de indicatori de dezvoltare socială, economică şi de mediu datorită investiţiilor constante direcţionate către IT&C. Londra, New York, Paris, Los Angeles, Tokyo, Shanghai şi Beijing completează topul celor 10 cele mai inteligente oraşe din lume.
Singapore, spre exemplu, este unul dintre cele mai agresive centre de inovaţie în zona soluţiilor de e-health, precum şi unul dintre cei mai importanţi promotori ai soluţiilor de administrare şi decongestionare a traficului. Seul, pe de altă parte, se remarcă prin modul în care utilizează soluţii IT&C pentru a reduce impactul vieţii urbane asupra mediului înconjurător.
Studiul arată şi că mai multe oraşe din ţările BRIC, cum ar fi Sao Paulo sau New Delhi, au un potenţial extraordinar de a ajunge din urmă oraşe din ţări mai dezvoltate, profitând, pentru aceasta, de dezvoltarea unor parteneriate IT&C prin implicarea unor jucători din diferite zone de activitate. Sao Paulo, în special, a primit diferite premii naţionale sau internaţionale pentru programele sale de e-incluziune. Aceste iniţiative scot în evidenţă conştientizarea, la nivel local, a nevoii de a îmbunătăţi abilitatea oamenilor de a utiliza soluţiile IT&C şi a rolului important pe care îl au aceste cunoştinţe în dezvoltarea viitoare a societăţii.
În Delhi, mai multe iniţiative promiţătoare doresc să valorifice potenţialul IT&C în beneficiul cetăţenilor. Un astfel de exemplu este Eko, un proiect ce permite realizarea unor tranzacţii financiare cu valoare redusă direct cu ajutorul telefoanelor mobile sau la faţa locului, în punctele de retail. Eko deserveşte peste 1,3 milioane de clienţi şi a procesat micro-depozite, plăţi şi transferuri de fonduri în valoare totală de 500 milioane euro până în acest moment. Într-un oraş precum Delhi, acest proiect le permite cetăţenilor să aibă acces la servicii financiare de bază, dându-le, spre exemplu, posibilitatea să devină antreprenori sau să fie plătiţi pentru munca pe care o prestează.
Studiul Networked Society City Index reprezintă un instrument menit să ajute autorităţile locale şi factorii de decizie să monitorizeze progresul oraşelor în ceea ce priveşte dezvoltarea din punct de vedere IT&C.