Cele mai mari bănci din SUA au constituit provizioane de 5 miliarde de dolari în trimestrul al III-lea

Sursă: Unsplash

Analiștii americani spun că cele mai mari bănci de peste ocean au constituit provizioane de 5 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, în timp ce băncile se pregătesc deja pentru o posibilă recesiune globală.

Cele mai mari bănci din SUA au constituit provizioane de 5 miliarde de dolari în trimestrul al III-lea

Mai mulți analiști de pe Wall Street sunt de părere că cele mai mari 6 bănci din Statele Unite ale Americii (SUA) au constituit o aprovizionare de aproape 5 miliarde de dolari pentru credite neperformante în trimestrul al treilea al acestui an. Asta în condițiile în care băncile se pregătesc pentru o posibilă recesiune globală.

În cursul anului trecut, băncile au înregistrat un profit crescut deoarece au eliberat fonduri rezervate pentru pontențialele pierderi legate de pandemia de coronavirus. Datele firmei Refinitiv arată că băncile eliberau provizioane pentru împrumuturi de aproximativ 4 miliarde de dolari, în trimestrul trei al anului trecut.

Analiștii spun că temerile tot mai mari de recesiune ar putea reprezenta cea mai mare piedică pentru profiturile băncilor, în contextul în care Rezerva Federală din Statele Unite ale Americii (SUA) crește ratele dobânzilor pentru a reduce inflația. Astfel, rezervele din trimestrul al treilea sunt așteptate să fie la cele mai înalte niveluri de la jumătatea anului 2020 încoace.

De asemenea, și directorul general al JPMorgan, Chase Jamie Dimon, a venit cu un avertisment în ceea ce privește producerea unei recesiuni în următoarele șase până la nouă luni. Cea mai mare bancă din SUA va publica vineri rezultatele pentru trimestrul al III-lea. Modelul va fi urmat și de Wells Fargo, Citigroup şi Morgan Stanle, Bank of America şi Goldman Sachs Group.

Profiturile sunt estimate în scădere

Analiștii spun că profiturile băncilor sunt estimate în scădere. Mai precis, ei se așteaptă la o scădere cuprinsă între 13 și 46% a profiturilor băncilor în trimestru al treilea, arată estimările Refinitiv. Acestea mai arată și că Citigroup este așteptată să aibă cea mai mare rezervă a trimestrului, de 1,51 miliarde de dolari.

Analiștii de la Barclays spun că diminuarea măsurilor de stimulare fiscală, tensiunile geopolitice crescute și inflația ridicată sunt doar câțiva dintre factorii care duc la o creștere a provizioanelor. Alți analiști spun că o creștere a rezervelor nu sugerează că totul este sumbru în industria financiară.

”Este cel mai bun moment în ceea ce priveşte calitatea reală a împrumuturilor”, a spus Mike Mayo, analist la Wells Fargo, adăugând că industria bancară este mult mai rezistentă acum decât era înainte de recesiunile anterioare.

Majorările dobânzilor Fed ar determina băncile să aibă venituri mai mari din dobânzi, dar investitorii tot sunt îngrijorați cu privire la înăsprirea politicii monetare a Fed, subliniind că acest lucru ar duce la o recesiune.

Cele șase bănci americane celebre au înregistrat scăderi situate între 14 și 34% până în acest an, scrie Reuters.