Cele mai mari bănci din SUA au făcut profituri de un trilion de dolari în ultimii 10 ani

Sursă: Dreamstime

În ultimii 10 ani, cele mai mari bănci din Statele Unite ale Americii au făcut profituri uriașe. Deși au avut de confruntat un haos geopolitic, pandemia şi unele oscilaţii ale pieţei, băncile au reușit să facă profituri de un trilion de dolari .

În ultimii 10 ani în care publicul a avut ură faţă de bănci, de reguli mai stricte, de haos geopolitic, de pandemie şi de unele oscilaţii perfide ale pieţei, cele mai mari şase bănci din SUA au reuşit nu numai să facă faţă, ci să şi încaseze profituri de 1.000 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Cele mai mari bănci din SUA au făcut profituri uriașe

Estimările analiştilor arată că JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs şi Morgan Stanley se apropie rapid de această performanţă – 1.000 de miliarde de dolari, într-o perioadă de 10 ani – şi că, dacă nu vor atinge această bornă la sfârşitul acestei luni, o vor face cândva în primele săptămâni din 2023. Totuşi, nu doar amploarea profitului este atât de surprinzătoare, ci şi capacitatea industriei de a trece peste scandaluri şi de a prospera din nou.

În urmă cu zece ani, JPMorgan, în prezent cea mai profitabilă şi mai valoroasă bancă americană după capitalizarea bursieră, era în colimator după fiascoul tranzacţiilor de la Londra. Wells era în fruntea celor şase mari, cea mai valoroasă şi singurul membru al grupului care obţinea profituri mai mari de 20 de miliarde de dolari. Deşi câştigurile au deraiat ulterior din cauza dezvăluirilor privind abuzurile consumatorilor, analiştii o văd apropiindu-se din nou de acest nivel în 2023.

Ceea ce nu s-a transformat în aceşti ani este conturul general al afacerii: Băncile vând acţiuni şi obligaţiuni, tranzacţionează instrumente financiare, oferă consultanţă pentru preluări de companii, gestionează averi, se ocupă de plăţi şi acordă împrumuturi.

2022, un an cu probleme uriașe pentru piața crypto

2022 a marcat începutul unei noi „ierni criptografice”, cu companii prestigioase care s-au prăbușit spectaculos, la fel ca prețurile monedelor digitale. Evenimentele anului au luat prin surprindere mulți investitori și au îngreunat sarcina de a prezice prețul bitcoin. De altfel, mulți observatori au fost surprinși de acest an cu probleme mari pentru cyipto și de falimentul FTX.

Cutremurul a început în luna mai, cu prăbușirea terraUSD, o monedă stabilă algoritmică care ar fi trebuit să fie legată unu-la-unu cu dolarul american. Eșecul său a doborât tokenul luna, sora terraUSD, și a lovit companiile cu expunere la ambele criptomonede.

În iulie, Three Arrows Capital a solicitat intrarea în faliment, la câteva zile după ce lichidarea fondului a început în Insulele Virgine Britanice.  Autoritatea Monetară din Singapore a acuzat Three Arrows de furnizarea de informaţii false şi de încălcarea unui prag al activelor administrate. Fondul a fost gestionat iniţial în Singapore, înainte de a fi mutat în Insulele Virgine Britanice, în septembrie.

Totul a culminat, în noiembrie, cu falimentul FTX, platforma de tranzacţionare a criptomonedelor. Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, a ajuns deja în SUA, unde se va confrunta cu acuzaţii de fraudă, în timp ce procurorii federali au anunţat că doi dintre foştii săi asociaţi au pledat vinovaţi pentru acuzaţii similare. Consecințele falimentului FTX continuă să se răspândească în industria crypto.