Deși toată lumea crede că este o legumă, castravetele este, de fapt, un fruct. În lumea botanică, o parte a unei plante care se dezvoltă din floare și poartă semințele plantei este fruct, iar castraveții se califică în ambele cazuri.
Castravetele este bogat în substanțe nutritive benefice, precum și în anumiți compuși vegetali și antioxidanți care pot ajuta la tratarea și chiar la prevenirea unor afecțiuni. De asemenea, castraveții au un conținut scăzut de calorii și conțin o cantitate mare de apă și fibre solubile, făcându-i ideali pentru o bună hidratare și la pierderea kilogramelor în plus.
Site-ul Healthline prezintă cele mai importante beneficiile pentru sănătate ale consumului de castraveți.
Castraveții sunt un adaos răcoritor, hrănitor și incredibil de versatil pentru orice dietă. Au un conținut scăzut de calorii, dar și multe vitamine și minerale importante, precum și un conținut ridicat de apă.
Consumul de castraveți poate aduce numeroase beneficii sănătății, inclusiv scăderea în greutate, o hidratare echilibrată și niveluri scăzute de zahăr în sânge.
Este bogat în nutrienți
Castraveții au un conținut scăzut de calorii, dar au un conținut ridicat de vitamine și minerale importante.
Un castravete crud de 300 de grame, nedecojit, conține următoarele:
- Calorii: 45
- Grăsime totală: 0 grame
- Carbohidrați: 11 grame
- Proteine: 2 grame
- Fibre: 2 grame
- Vitamina C: 14% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Vitamina K: 62% din DZR
- Magneziu: 10% din DZR
- Potasiu: 13% din DZR
- Mangan: 12% din DZR
În plus, castraveții au un conținut ridicat de apă, având aproximativ 96% apă.
Pentru a profita de conținutul de nutrienți, castraveții trebuie consumați fără coajă.
Conține antioxidanți
Stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi a fost asociat cu cancerul și bolile cardiace, pulmonare și autoimune.
Fructele și legumele, inclusiv castraveții, sunt deosebit de bogate în antioxidanți benefici care pot reduce riscul acestor afecțiuni.
Un studiu a măsurat puterea antioxidantă a castraveților și a constatat că un consum regulat a dus la creșterea semnificativă a mai multor markeri ai activității antioxidante. Castrveții conțin și flavonoide și taninuri, două grupuri de compuși deosebit de eficienți în blocarea radicalilor liberi.
Ajută la hidratare
Apa este esențială pentru funcționarea corpului, iar fructele și legumele în special pot fi o sursă bună de apă în dieta de zi cu zi. Întrucât castraveții conțin 96% apă, sunt deosebit de eficienți în promovarea hidratării și vă pot ajuta să vă satisfaceți nevoile zilnice de lichide.
Pot să scadă zahărul din sânge
Conform unor studii pe animale, castraveții pot ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge și la prevenirea unor complicații ale diabetului. Coaja de castraveți a inversat majoritatea modificărilor asociate diabetului și a provocat o scădere a zahărului din sânge
Castraveții ajută la pierderea în greutate
Castraveții ar putea să vă ajute să pierdeți în greutate în câteva moduri diferite. În primul rând, au un conținut scăzut de calorii. În plus, conținutul ridicat de apă contribuie la lupta cu kilogramele. S-a constat că un consum de alimente cu conținut ridicat de apă și conținut scăzut de calorii poate fi asociat cu o scădere semnificativă a greutății corporale.
Beneficii și asupra tenului
Castravetele hidratează și revigorează tenul, fără efecte secundare și fără iritații. Două felii de castravete proaspăt ținute pe ochii închiși timp de 20 de minute fac minuni asupra cearcănelor adânci și pe tenul obosit și deshidratat.