Nelipsite din alimentație, ouăle sunt unul dintre puținele produse care ar trebui clasificate drept „super-alimente” datorită beneficiilor lor asupra sănătății. Ouăle sunt bogate în substanțe nutritive, iar pe o scară valorică de la 1 la 100, oul se află pe poziția cea mai înaltă datorită conținutului de proteine.
De asemenea, conțin o cantitate ridicată de zinc necesar în vindecarea plăgilor și infecțiilor, dar și seleniu, un important antioxidant care contribuie la consolidarea sistemului imunitar, scrie Healthline.
Iată care sunt cele mai importante beneficii pentru sănătate ale ouălor, confirmate în studiile pe oameni.
1. Oul este incredibil de nutritiv
Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Un ou întreg conține toți nutrienții necesari organismului. Un singur ou fiert mare conține :
- Vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată (DZR)
- Folat: 5% din DZR
- Vitamina B5: 7% din DZR
- Vitamina B12: 9% din DZR
- Vitamina B2: 15% din DZR
- Fosfor: 9% din DZR
- Seleniu: 22% din DZR
Ouăle conțin, de asemenea, cantități importante de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc. Un ou aduce un aport de 77 de calorii, 6 grame de proteine și 5 grame de grăsimi sănătoase.
Ouăle conțin, de asemenea, diverse urme de nutrienți care sunt importanți pentru sănătate.
2. Au un conținut ridicat de colesterol, dar nu afectează negativ colesterolul din sânge
Este adevărat că ouăle sunt bogate în colesterol. Un singur ou conține 212 mg, ceea ce reprezintă peste jumătate din doza zilnică recomandată de 300 mg.
Dar colesterolul din dietă nu crește neapărat colesterolul din sânge. La 70% dintre oameni, ouăle nu cresc deloc colesterolul.
3. Crește colesterolul HDL (cel „bun”)
Consumul de ouă este o modalitate excelentă de a crește HDL. Consumul de două ouă pe zi, timp de șase săptămâni, a crescut nivelul HDL cu 10%, au arătat studii recente.
4. Conțin colină, un nutrient important
Colina este un nutrient, despre care majoritatea oamenilor nici măcar nu știe că există, dar este o substanță incredibil de benefică, fiind adesea grupată cu vitaminele B.
Colina este folosită pentru a construi membranele celulare și are un rol în producerea de molecule de semnalizare în creier, împreună cu diverse alte funcții. Un singur ou conține mai mult de 100 mg din acest nutrient foarte important.
5. Ouăle sunt asociate cu un risc redus de boli de inimă
Colesterolul LDL este cunoscut în general sub denumirea de colesterol „rău”. Consumul de ouă pare să schimbe tiparul particulelor de LDL de la LDL mici, dense (rău) la LDL mari, lucru asociat cu un risc redus de boli de inimă.
6. Conțin antioxidanți benefici pentru sănătatea ochilor
Gălbenușurile de ou conțin cantități mari atât de luteină, cât și de zeaxantină. Conform unui studiu, consumul a doar 1,3 gălbenușuri de ou pe zi timp de 4,5 săptămâni a crescut nivelul de luteină din sânge cu 28–50% și zeaxantina cu 114–142%. Ouăle sunt bogate și în vitamina A, iar deficitul de vitamina A este cea mai frecventă cauză a orbirii.
7. Au un conținut mare de Omega-3
Ouăle de la găini crescute în orgradă și hrănite cu furaje îmbogățite cu Omega-3 tind să fie mult mai bogate în acizi grași Omega-3. Studiile arată că un consum de ouă îmbogățite cu Omega-3 este o modalitate foarte eficientă de a reduce trigliceridele din sânge.
8. Proteine și aminoacizi esențiali
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, un singur ou conținând șase gr. De asemenea, conțin toți aminoacizii esențiali în proporțiile potrivite. Consumul suficient de proteine poate ajuta la pierderea în greutate, creșterea masei musculare, la scăderea tensiunii arteriale și la optimizarea sănătății oaselor.
9. Ouăle nu cresc riscul de boli de inimă
Multe studii publicate în ultimii ani au examinat relația dintre consumul de ouă și riscul apariției bolilor de inimă. O revizuire a 17 studii, cu un total de 263.938 de participanți, nu a găsit nicio asociere între consumul de ouă și bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral.