Care sunt beneficiile pentru sănătate ale semințelor de chia?

Semințele de chia sunt mici, rotunde și pot fi de culoare negru, maro sau alb. Fac parte din familia mentei și sunt legate de rozmarin și salvie.

La fel ca rudele sale genetice, semințele de chia au numeroase beneficii nutriționale.

Sunt bogate în fibre și conțin grăsimi și proteine sănătoase. În plus, aroma lor este ușoară, putând fi adăugate în diferite alimente, cum ar fi smoothie-uri, iaurturi, fulgi de ovăz, clătite și batoane granola, potrivit Fortune.

Printre proprietățile deja recunoscute- datorită acizilor grași polinesaturați, proteinelor și fibrelor, în special – cercetările realizate de experții de la Oregon State arată că semințele de chia au următoarele beneficii:

  • Îmbunătățirea sănătății inimii și a colesterolului
  • Proprietăți anti-cancer
  • Proprietăți antiinflamatorii
  • Proprietăți antimicrobiene
  • Proprietăți antioxidante

Beneficiile suplimentare ale semințelor de chia, datorită aportului generos de fibre pe care le conțin, includ:

  • Sănătate intestinală îmbunătățită
  • Pierderea în greutate
  • Risc scăzut de diabet

Potrivit Harvard Health, semințele de chia sunt bune și pentru:

  • reducerea tensiunii arteriale
  • protejarea împotriva bolilor cronice
  • îmbunătățirea anxietății și a depresiei

Cât de bună este apa cu semințe de chia

Conținutul ridicat de fibre al semințelor de chia este motivul pentru care, pe rețelele sociale, oamenii laudă acest cocktail prietenos cu intestinul format din apă și semințe de chia. Rețeta este relativ simplă – una până la două linguri de semințe de chia amestecate în apă. În timp ce unii preferă să adauge miere și lămâie pentru a-i da aromă, alții aleg varianta apă și semințe de chia.

Și unii medici laudă beneficiile apei cu chia pentru sănătatea intestinală și digestivă și pentru că ajută la pierderea în greutate, menținându-vă sătul mai mult timp.

Dr. Tommy Martin, doctor în medicină internă și pediatrie, a explicat că semințele de chia sunt „extrem de dense în nutrienți”. Doar 100 de grame de semințe de chia oferă 10 grame de fibre și 5 grame de proteine.

Există câteva lucruri pe care ar trebui să le știți înainte de a bea apă cu semințe de chia. În timp, combinația mare de fibre ar putea duce la efecte secundare neplăcute, cum ar fi balonare, gaze și constipație, potrivit Clinicii Cleveland.

Cu toate acestea, nu trebuie să adăugați semințe de chia în apă pentru toate aceste beneficii. Deoarece sunt ușor de încorporat în mese și gustări, le puteți adăuga în fulgi de ovăz sau să pot fi amestecate într-un smoothie.

Potențialul uriaș al semințelor de chia

Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Oregon au secvențiat recent genomul chia, așa cum se detaliază într-o lucrare publicată anul trecut în Frontiers in Plant Science. Echipa a explicat de ce semințele de chia ar putea fi o soluție la criza de foame și nutriție din lume.

Cercetătorii care doresc să optimizeze genetic culturile s-au concentrat în principal pe cereale precum orezul, grâul, porumbul și meiul; boabe mici; leguminoase; semințe oleaginoase; și culturile de tuberculi. În continuare, trebuie să se orienteze spre îmbunătățirea culturilor „minore” sau „orfane” precum chia, manioc, igname, cereale mici și leguminoase, susțin autorii studiului.

În timpul studiului, oamenii de știință au reușit să localizeze markeri genetici asociați cu proprietățile nutriționale ale cerealelor. Cei care doresc să creeze semințe de chia îmbunătățite din punct de vedere nutrițional pot folosi lista ca punct de plecare pentru cercetarea lor.

„Ne aflăm în punctul în care securitatea alimentară și nutrițională pe termen lung necesită diversificarea dietei umane prin reproducere și îmbunătățirea genetică a așa-numitelor „culturi minore” bogate în nutrienți, cum ar fi chia”, a declarat Sushma Naithani, profesor asociat în cadrul universității.