De asemenea, potrivit unui clasament al Institutului European pentru Egalitatea de Gen, România a ocupat în 2017 antepenultimul loc la egalitatea de gen. ”Este un index calculat începând din 2005, în care ne-am situat aproape constant pe ultimul loc. Progresul înregistrat este însă unul relativ dacă ne gândim la ce se întâmplă în Ungaria și Grecia”, a declarat și Irina Costache, doctor în Studii despre Egalitatea de Gen.
Astăzi, peste 60% dintre absolvenții de universități sunt femei, dar numai 1 din 3 cercetători este femeie. Mai mult, 59 este numărul de zile pe care femeile trebuie să le muncească în plus pentru a avea un salariu egal cu bărbații. De asemenea, sub 30% este media europeană de prezență a femeilor în parlamentele naționale și în guverne. Aceste cifre sunt prezentate într-un raport al Comisiei Europene din 2017.
Așadar, în ritmul de acum al schimbării ar fi nevoie de 30 de ani ca să se atingă o rată de 75% de femei angajate și de 40 de ani pentu a ajunge la un echilibru în responsabilitățile casnice între femei și bărbați, potrivit ”The World’s Women 2015. Trends and Statistics”.