Cu siguranță e greu să găsești fenomene mai complexe decât economia unei țări întregi. În plus, nu există o modalitate simplă de a măsura activitatea economică a unei țări.
Pentru PIB-ul unei țări, pur și simplu însumați toate bunurile și serviciile produse într-o țară pe parcursul unui an. Suma rezultată este PIB-ul nominal. Acest lucru oferă un indiciu, deși există multe alte date care nu sunt luate în considerare (cum ar fi modul în care această activitate economică este distribuită între cetățenii unei țări).
Cea mai mare economie, de exemplu, nu înseamnă întotdeauna cea mai bogată țară. Toate economiile de pe această listă sunt măsurate în dolarul american, care este moneda de rezervă a lumii.
Iată primele 10 cele mai mari economii din lume, pe baza unor proiecții ale FMI pentru anul 2025, clasificate în funcție de PIB-ul nominal. Toate sumele sunt în dolari SUA, potrivit Howstuffworks.
Cele mai mari economii din lume
1. Statele Unite (30,34 trilioane USD)
Probabil că nu este o mare surpriză faptul că Statele Unite se află în fruntea listei. SUA au fost o componentă majoră a PIB-ului mondial cel puțin din cel de-Al Doilea Război Mondial și, deoarece dolarul este moneda de rezervă a lumii, este atât o putere internă, cât și o țintă pentru multe investiții străine.
Cu toate acestea, din cauza scăderii investițiilor guvernamentale și a costurilor în creștere ale asistenței medicale și a altor produse de bază, statutul națiunii de cea mai mare economie din lume și lider în PIB-ul global a devenit din ce în ce mai fragil.
2. China (19,53 trilioane USD)
China este cea mai nouă poveste de succes de pe această listă, dobândind statutul de a doua economie ca mărime în ultimul sfert de secol. Poziția sa actuală în economia globală se datorează unei combinații de privatizare ghidată de stat și investiții masive în infrastructură și industrie. Economia chineză se confruntă cu provocări, inclusiv cum să-și mențină creșterea economică. De asemenea, are probleme grave de inegalitate și de mediu.
3. Germania (4,92 trilioane USD)
Germania are a treia cea mai mare economie din lume și cea mai mare economie din Europa. Prin urmare, este un jucător economic și politic major, cunoscut pentru producția sa de înaltă calitate. Sectoarel- cheie ale economiei germane includ automobilele, produsele chimice și telecomunicațiile, precum și industriile de servicii precum turismul și sănătatea.
4. Japonia (4,39 trilioane USD)
Economia Japoniei a fost, timp de câteva decenii, cel mai răsunător succes din lume, rivalizând cu Europa și Statele Unite. Japonia a fost zguduită apoi, ca restul lumii, de criza financiară din 2008.
5. India (4,27 trilioane USD)
India, ca a cincea economie din lume, este o altă țară în ascensiune, dar și una care se confruntă cu provocări semnificative, atât sociale, cât și de mediu. În timp ce guvernul indian a luat măsuri pentru a încuraja investițiile străine și dezvoltarea internă, mare parte a populației încă se luptă cu nevoile de bază.
6. Regatul Unit (3,73 trilioane USD)
Zilele Imperiului Britanic au apus de mult, dar Marea Britanie rămâne a șasea cea mai mare economie din lume. Sectoarele de servicii sunt cele mai mari și cele mai importante din punct de vedere economic: finanțe, asigurări și servicii de afaceri internaționale. Londra este cunoscută ca un hub pentru finanțele internaționale și este, de asemenea, unul dintre cele mai scumpe orașe din lume.
7. Franța (3,28 trilioane USD)
Franța, a șaptea cea mai mare economie din lume, este și cea mai mare destinație turistică din lume, așa că nu e surprinzător faptul că turismul contribuie la PIB-ul său. Economia franceză a cunoscut o creștere mai lentă, în comparație cu alte state europene – și, la fel ca multe societăți, există tensiuni politice și economice între zonele urbane și rurale ale țării.
8. Italia (2,46 trilioane USD)
Italia are a opta cea mai mare economie din lume. Situația economică a Italiei variază considerabil în funcție de regiune, nordul fiind, în general, mai industrial și mai bogat. Între timp, sudul mai rural deține cele mai mari atracții turistice, precum și o mare parte din terenul agricol bogat.
9. Canada (2,33 trilioane USD)
Acordurile comerciale solide au făcut ca majoritatea exporturilor Canadei să fie îndreptate către SUA. Canada este bogată în resurse naturale, inclusiv produse agricole și combustibili fosili, cum ar fi gazul natural.
10. Brazilia (2,31 trilioane USD)
Brazilia este bogată în resurse naturale, deși s-a luptat să echilibreze extracția și conservarea. De asemenea, s-a confruntat cu tulburările politice și corupția, care influențează problemele sale economice.