Cele mai mari economii din lume, în funcție de PIB. Dar, în anii 2000, în scenă a intrat BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) un grup de țări în mare parte din „Sudul Global”, care luptă pentru influență grație puterii lor economice în continuă creștere, impulsionată de fenomenul globalizării. În prezent, BRICS se poziționează ca un concurent redutabil pentru G7.

Împreună, și G7 și BRICS fac parte din G20, mai exact cele mai mari 20 de economii ale lumii, care reprezintă 70–85% din economia mondială (în funcție de utilizarea PIB-ului nominal sau ajustat în funcție de PPA). Acest clasament publicat de VisualCapitalist arată valoarea PIB-ului fiecărui membru G20 în 2024, ajustată pentru paritatea puterii de cumpărare (PPP).

Datele, din octombrie 2024, provin de la Fondul Monetar Internațional. Toate cifrele sunt rotunjite și în dolari.

Din 2014, China este cea mai mare economie din lume, urmată de SUA și India

Din 2014, China, afiliată la BRICS, este cea mai mare economie din lume după producția ajustată în funcție de PPP. După cursurile de schimb ale pieței, este a doua în lume. Pe locul al doilea, se află SUA este cu aproximativ 4 trilioane de dolari, în urma Chinei după această măsură specială.

India este pe locul al treilea, cu PIB-ul său ajustat în funcție de PPP de aproape patru ori mai mare decât PIB-ul său nominal, iar Rusia și Japonia completează Top 5. Pe locul 6 se află Germania, pe 7 Brazilia și pe locul 8 Indonezia. Urmează Franța și Regatul Unit, care încheie top 10 cele mai bogate țări.

Prin prisma geopoliticii, țările BRICS se descurcă mai bine, colectiv, decât G7, fiind ajutate mult de impulsul masiv al Indiei.

De ce să folosește PIB-ul ajustat la PPA

În primul rând, cum se calculează acest lucru. În termeni simpli: PIB-ul unei țări este convertit într-o monedă comună (dolari internaționali) utilizând rate de schimb care țin cont de diferențele de nivel de preț între țări. Acest lucru asigură că același coș de bunuri și servicii are același cost între națiuni, reflectând producția economică reală.

Avantajul utilizării acestui lucru este că se ține cont de puterea relativă a țărilor cu venituri mici și medii, deoarece costurile sunt mai mici decât ale omologilor lor cu venituri mari. Acesta este motivul pentru care PIB-ul Indiei ajustat la PPA este mult mai mare, în comparație cu cel nominal.

Există anumite polemici în acest sens. Pentru a crea un coș comun de bunuri se presupune că oamenii de pretutindeni cumpără aceleași tipuri de bunuri și servicii, ceea ce nu este întotdeauna adevărat. Apoi, datele folosite pentru aceste calcule, în special în țările în curs de dezvoltare, pot fi depășite sau nesigure.

De asemenea, nu se ține cont de diferențele de calitate a produselor sau de structura diferitelor economii. În timp ce ajustarea pentru costul vieții poate fi utilă, ratele de schimb valutare reale sunt în continuare necesare pentru deciziile comerciale și de investiții, făcându-le mai puțin practice în unele cazuri.