Surse autorizate au dezvaluit ca primele programe de dezvoltare regionala vor demara cat de curand, in primele saptamani din octombrie.
Aprobate prin hotarare de guvern la 21 august 2001, acestea va trebui lansate cat mai repede. Pana la sfarsitul anului va trebui nu numai sa se lanseze licitatia, dar si ca fondurile sa fie contractate.
Cea mai mare suma se va derula prin programul Restructurarea industriala si dezvoltarea resurselor umane, care are un buget total de 1.214 miliarde lei, din care 728 miliarde de la bugetul public (60%), iar celalalta parte contributia beneficiarilor. Acestia vor asigura o cofinantare de cel putin 40% din costul proiectului propus spre aprobare. Licitatia nu a fost inca lansata, dar va fi in curand. Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP) estimeaza ca prin acest program vor fi create zece mii de noi locuri de munca si se vor realiza investitii private directe in valoare de cel putin 525 miliarde lei. Printre potentialii beneficiari se numara: agentii economici cu capital privat, administratia publica locala, organizatii neguvernamentale, agenti economici cu capital privat.
Din cele 14 programe, o mare parte sunt concepute in functie de specificul fiecarei regiuni – Dezvoltarea regiunii Nord-Est (buget total in acest an 61 miliarde lei), Dezvoltarea judetului Hunedoara (total in acest an 22,5 miliarde lei), Dezvoltarea judetului Alba (total in 2001 22,5 miliarde lei). Alte finantari prevazute pentru acest an: Tehnologia secolului 21 (total 6 miliarde lei), Centre multifunctionale (8 miliarde lei), Parcuri industriale (7 miliarde lei), programul Avantaje (5 miliarde lei), Turism interregional (total 2001 – 6,5 miliarde lei).
Morile au fost printre proiectele de succes
Revenind la programul de restructurare industriala si dezvoltarea resurselor umane (728 milioane din fondul national de dezvoltare nationala – FNDR), acesta are corespondent in cele mai importante finantari pentru investitii private demarate si derulate in ultimii doi ani. In cadrul acestora, a fost aprobata alocarea unui total de aproximativ 20 de milioane de euro, in cadrul licitatiei comune Phare-Guvernul Romaniei, si circa 35 de milioane de euro din fonduri exclusiv bugetare (FNDR), conform datelor publicate de MDP. Au fost apreciate o serie de proiecte in industria de confectii, incaltaminte, in industria hoteliera (de la realizarea unui minihotel plutitor in Delta Dunarii, la un proiect pentru vanatorul si pescarul sportiv sau turism rural), cateva mori, centru de pregatire si consultanta in comertul exterior, agent pentru agentie – program de formare profesionala- crearea de retele de sprijin pentru lucrarile de topografie si geodezie prin utilizarea sistemelor de pozitionare prin satelit – GPS, atelier scoala de olarit etc.
In numerele urmatoare o sa prezentam pe larg toate cele 14 programe finantate de la buget, precum si modele de proiecte realizate deja din finantari anterioare. In regiunea Vest, de exemplu, agentia de dezvoltare regionala a finantat 57 de proiecte din Fondul National de Dezvoltare Regionala (anii 1999 si 2000), unul dintre primele implementate fiind cel al tipografiei Grafoprint din Timisoara, cu un buget total de peste 80 de mii de euro. Proiectul a constat in achizitionarea unor utilaje tipografice de inalta performanta.     

Programul privind restructurarea industriala si dezvoltarea resurselor umane
Buget total: 1.214 miliarde lei din care
728 miliarde lei – de la bugetul de stat
486 miliarde lei – sursele beneficiarilor
Componente
– initiative locale de dezvoltare
– turism
– dezvoltarea resurselor umane
Cine va putea participa (orientativ)
agenti economici cu capital privat, administratia publica locala, organizatii neguvernamentale, universitati si scoli
Ce urmareste programul
– finantarea resurselor financiare si a capitalului de lucru pentru intreprinzatorii privati
– reducerea somajului in randul tinerilor
– o mai buna calitate si diversitatea serviciilor prestate
– valorificarea resurselor materiale si umane locale
– competitivitate mai buna a produselor romanesti
Principalele rezultate asteptate
– 525 mild lei investitii private directe in societatile finantate (66% din fondurile alocate)
– 10 mii de locuri de munca nou create