Dieteticienii susțin că este o mare greșeală să sărim peste micul dejun dacă vrem să dăm jos câteva kilograme.

„Când oamenii sar peste micul dejun, au tendința de a face alegeri alimentare mai slabe pe tot parcursul zilei, mâncând porții mai mari și alegând alimente cu mai multe zahăr”, spune medicul Kelly Kaiam, dietetician în cadrul Programului pentru sportivi de clasă mondială al armatei.

Săritul peste micul dejun și pierderea în greutate

Săritul peste micul dejun poate avea un efect de domino asupra alegerilor alimentare din timpul zilei, ceea ce poate face mai dificilă pierderea în greutate, potrivit Eatingwell.

S-ar putea să nu vă gândiți pe termen lung, până la prânz sau cină, atunci când decideți să săriți peste micul dejun.

”Dar acest lucru te poate face să mănânci mai multe calorii la următoarea masă”, spune Lainey Younkin, medic dietetician din Boston. „Te-ai trezit vreodată dând fuga în bucătărie după cină sau pe la miezul nopții?” întreabă ea. „Asta se întâmplă și pentru că nu ai mâncat suficient la micul dejun”, explică ea.

Un studiu din 2020 a constatat că adulții care au sărit peste micul dejun au mâncat mai multe calorii la mesele ulterioare. Un alt dezavantaj? Cei care au sărit peste micul dejun au avut diete de o calitate mai slabă decât cei care au luat micul dejun. Acest studiu a analizat doar două zile de dietă, fără a observa obiceiurile alimentare pe termen lung ale unei persoane.

Veți mânca mai mult seara sau noaptea

Saritul peste micul dejun poate declanșa o foame de lup, mai ales seara. Asta înseamnă că veți mânca majoritatea caloriilor în perioadele mai puțin active ale zilei. „Când mănânci un mic dejun echilibrat, rămâi sătul mai mult timp, iar poftele de pe timpul nopții dispar, ducând la un deficit de calorii care ajută la slăbit.

„Un mic dejun mai consisten vă permite să folosiți acel combustibil toată ziua și să nu aveți calorii suplimentare nefolosite”, spune Kaim. Cu alte cuvinte, redistribuirea caloriilor zilnice poate influența pierderea în greutate, independent de o modificare a aportului total de calorii.

Schimbări ale nivelului de zahăr din sânge

Micul dejun ajută la stabilizarea zahărului din sânge. Un mic studiu pe bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani a constatat că în zilele în care au sărit peste micul dejun, aceștia au experimentat creșteri ale zahărului din sânge și niveluri anormal de mari de insulină, după prânz, comparativ cu zilele în care au luat micul dejun. Acest lucru poate explica de ce au spus că au simțit că le este foarte foame atunci când au ratat micul dejun, spre deosebire de zilele în care nu au sărit peste masa de dimineață. Alte cercetări au descoperit că săritul peste micul dejun duce la un control slab al zahărului din sânge la cei cu diabet de tip 2.

Mic dejun cu conținut scăzut de fibre

Dacă nu sari peste micul dejun, dar ți se face foame înainte de prânz, înseamnă că nu ai mâncat suficiente fibre. Fibrele, care se găsesc în fructe, legume și cereale integrale, susțin digestia, scad colesterolul și vă ajută să vă simțiți plini mai mult timp, ceea ce poate ajuta la controlul greutății.

În loc de opțiuni cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi cerealele sau produsele de patiserie, optați pentru alternative bogate în fibre, cum ar fi cereale integrale, pâine prăjită din grâu integral sau fulgi de ovăz. Adăugarea fructelor sau amestecarea acestora în cereale crește și mai mult conținutul de fibre.