Cele mai mari greșeli pe care le puteți face când prăjiți ouăle. Prăjirea unui ou pare o sarcină foarte simplă: spargi oul în tigaia încinsă și unsă și aștepți să se gătească. Din păcate, există unele serie de greșeli pe care le puteți face cu ușurință atunci când prăjiți ouăle, de la folosirea ouălor scoase din frigider până la tigaia greșită.
Cele mai mari greșeli pe care le puteți face când prăjiți ouăle
Cele mai mari greșeli pe care le puteți face când prăjiți ouăle. Prăjirea unui ou pare o sarcină foarte simplă: spargi oul în tigaia încinsă și unsă și aștepți să se gătească. Din păcate, există unele serie de greșeli pe care le puteți face cu ușurință atunci când prăjiți ouăle, de la folosirea ouălor scoase din frigider până la tigaia greșită.
Iată care sunt cele mai mari greșeli pe care le puteți face când prăjiți ouăle, potrivit Thedailymeal.
1. Folosiți ouă direct de la frigider
Cât de des ați scos ouă direct de la frigider și le-ați spart într-o tigaie încinsă? Potrivit bucătarului Robert Irvine, atunci când prăjiți ouăle, ar trebui să le scoateți întotdeauna din frigider cu ceva timp înainte și să așteptați până când ajung la temperatura camerei, înainte de a le găti. Ouăle reci de la frigider se pot aburi când ajung pe tigaia fierbinte.
2. Folosirea grăsimii greșite
În căutarea ouălor prăjite perfecte, nu folosiți ulei cu o aromă puternică, cum ar fi uleiul de susan sau uleiul infuzat cu usturoi. În schimb, folositi unt sau ulei de măsline.
Dacă gătiți bacon lângă ouăle prăjite, puteți folosi grăsimea slăninei. Rețineți, totuși, că acest lucru nu va avea ca rezultat albușuri perfect albe, deoarece grăsimea din slănină nu va fi la fel de clară precum uleiul. Pentru cele mai bune rezultate, folosiți ulei de măsline sau unt.
3. Prăjirea la o temperatură greșită
Este tentant să prăjiți ouăle la foc mare pentru a asigura margini crocante. Dacă adaugi ouăle într-o tigaie foarte fierbinte, s-ar putea să ajungi să gătești prea mult gălbenușul sau albușurile ar putea deveni prea crocante.
Totul depinde de cum vă plac ouăle prăjite. O temperatură medie-scăzută vă va oferi un ou moale și mătăsos, deși folosirea unei temperaturi mai scăzute înseamnă că ouăle vor avea nevoie de mai mult timp să se gătească. Prăjirea la foc mediu-mare sau mare va avea ca rezultat albușuri foarte crocante.
4. Nu folosiți o tigaie antiaderentă
Puteți găti ouă prăjite în orice tip de tigaie, dar se recomanda utilizarea uneia cu un strat antiaderent. Dacă gătiți ouăle într-o tigaie obișnuită, fără strat antiaderent, sunt șanse ca oule să se lipească.
5. Nu folosiți un capac
Deși ouăle se prăjesc fără capac, mulți bucătari profesioniști spun că un capac este esențial pentru a se asigura că ouăle se gătesc uniform, fără se arde sau a prăji prea mult gălbenușurile.
6. Prăjirea pentru o perioadă de timp greșită
Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le puteți face când prăjiți ouăle este să le țineți pe foc pentru o perioadă de timp greșită. Odată ce oul pare perfect prăjit, durează câteva secunde pentru a-l duce din tigaie în farfurie. În timpul suplimentar petrecut în tigaie, oul continuă să se gătească, chiar și după ce ai oprit focul.
7. Nu folosiți suficientă grăsime
Când prăjiți ouă, este tentant să încercați să reduceți cantitatea de grăsime pe care o utilizați, în încercarea de a face preaparatul mai sănătos. Cu toate acestea, grăsimea insuficientă este o greșeală pe care mulți oameni o fac atunci când prăjesc ouă.
8. Turnați ouăle înainte ca tigaia să fie suficient de bine încinsă
Adăugarea ouălor într-o tigaie care nu este suficient de fierbinte va crea abur, împiedicând ouăle să se lipească. Nu numai că va face să dezlipiți mai ușor ouăle din tigaie, dar va fi mai puțină mizerie de curățat.
9. Folosiți ouă care nu sunt proaspete
Folosirea ouălor vechi nu este o idee bună. Ouăle mai proaspete se leagă mai bine, deoarece ouăle mai vechi au albușuri și gălbenușuri mai subțiri.
Atunci când adăugați un ou mai vechi în tigaie, albușul nu își va menține forma, iar gălbenușul nu va sta perfect deasupra albușurilor.
10. Nu spargeți ouăle cu atenție
Ouăle sunt destul de delicate, așa că nu vă grăbiți când pregătiți ouă prăjite. Nu ar trebui să spargi niciodată ouăle pe buza cratiței, deoarece s-ar putea destrăma gălbenușurile. Spargeți-le într-un castron sau într-o farfurie!
11. Nu ungeți inelele metalice pentru ouă
Dacă folosiți un inel metalic pentru ou, nu uitați să îl ungeți. În caz contrar, riscați ca oul să se lipească de matriță și să iasă mai puțin decât perfect. Dacă folosești inele pentru ouă din silicon, acestea nu trebuie unse.
12. Nu asezonezi ouăle
Te-ai plictisit de sare și piper? Poți încerca să asezonezi ouăle cu puțină boia de ardei sau boia afumată. Un strop de ulei de chili crocant transformă un ou prăjit în ceva spectaculos!