Cele mai mari pensii din România! Nimeni nu ar fi crezut că se pot primi sume atât de mari

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministrul Muncii a dezvăluit recent cine primește cele mai mari pensii din România. Potrivit oficialului, cea mai mare pensie depășește 90.000 de lei și nu este specială.

Ce mai mare pensie din România depășește 90.000 de lei

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a atras atenția asupra discrepanțelor semnificative din sistemul de pensii din România, dezvăluind că există pensii care depășesc suma considerabilă de 90.000 de lei lunar, în timp ce peste un milion de oameni se confruntă cu pensia minimă de 1.125 de lei pe lună.

Conform declarațiilor ministrului, aproximativ 1.200.000 de români primesc pensia minimă, fiind nevoiți să supraviețuiască cu suma modestă de 1.125 de lei lunar. Aceștia se confruntă cu provocări financiare semnificative, împărțindu-și această sumă între diverse cheltuieli, precum facturi, medicamente și alimente pentru întreaga lună.

Ministrul a adăugat că, în contrast, cea mai mare pensie din țară ajunge la 94.000 de lei, echivalentul a aproximativ 19.000 de euro. Persoana care beneficiază de această sumă a desfășurat activități în domeniul bancar, iar pensia sa nu este clasificată ca specială, ci contributivă, bazată pe cotizațiile la bugetul de stat.

„Este o pensie contributivă, de aproximativ 94.000 de lei, dar este o pensie contributivă, nu e pensie de serviciu. Pe primele locuri, sunt pensii contributive cu valori foarte mari. Tot peste 90.000, tot cu pensii contributive. Sunt ale unor cotizanți la bugetul de stat din domeniul bancar. Mi se pare absolut corect, dacă s-au constituit, reținut și virat contribuții sociale pentru asta, mi se pare absolut corect”, a explicat ministrul Muncii la România TV.

Ministrul Muncii, despre importanta plății contribuțiilor la pensii

Simona Bucura Oprescu a subliniat importanța plății contribuțiilor sociale către bugetul de stat și necesitatea declarării corecte a activității pe toată durata carierei profesionale. Aceasta a încurajat evitarea muncii nedeclarate sau a lucrului „la negru”.

„Din păcate, nu vorbim suficient despre cât de important este ca în toată perioada de activitate să fie achitate pentru tine contribuţiile sociale. Din păcate, sunt foarte mulţi români care nu înţeleg cât de important este ca întreaga ta activitate să fie declarată, indiferent de domeniul în care lucrezi. Având munca declarată, vei avea apoi şi ceea ce meriţi de la statul român”, a menționat Simona Bucura Oprescu.

Topul celor mai mari 10 pensii din România este împărțit în două categorii distincte. Primele cinci locuri sunt ocupate de persoane care au activat în domeniul bancar, primind pensii bazate pe contributivitate.

Celelalte cinci locuri sunt ocupate de pensii speciale din domeniul Justiției. Cea mai mare pensie, de 95.423 de lei brut, este obținută de un fost bancher, iar după deducerea taxelor și impozitelor, acesta primește lunar 84.000 de lei.

Potrivit ultimelor date centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), un număr de 4.767.424 de pensionari era înregistrat în decembrie 2023 în România, iar pensia medie a fost de 1.970 de lei.

Din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.821.158 de persoane, dintre care 2.195.173 femei, în timp ce pensia medie se situa la 2.196 de lei.