De îndată ce economia globală a început să uite consecințele pandemiei de COVID-19, s-a deschis un nou lanț de provocări pentru 2025.
În 2024, băncile centrale din toată lumea au reușit, în sfârșit, să scadă ratele dobânzilor, după ce au câștigat măcar pe jumătate lupta împotriva inflației fără a declanșa o recesiune globală.
Acțiunile au atins niveluri record în SUA și Europa, iar Forbes a declarat că 2024 a fost un an prolific pentru mega bogați, 141 de noi miliardari alăturându-se topului superbogaților.
În schimb, într-un an electoral extraordinar, alegătorii i-au pedepsit pe politicieni, din India până în Africa de Sud, din Europa, până în Statele Unite, pentru realitatea economică pe care au simțit-o pe pielea lor: o criză nemiloasă a costului vieții, cauzată de creșterile cumulative ale prețurilor post-pandemie, scrie publicația.
La ce să ne așteptăm în 2025 pentru economia globală
Pentru mulți, s-ar putea ca 2025 să fie un an și mai greu. Dacă președinția lui Donald Trump adoptă tarife mai mari de import, care riscă să declanșeze un război comercial, asta ar putea însemna o nouă doză de inflație, o încetinire globală sau ambele. Șomajul, aflat în prezent aproape de minimele istorice, ar putea crește, scrie investing.com.
Conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu, blocajele politice din Germania și Franța și întrebările legate de economia chineză fac ca imaginea să fie și mai tulbure. Între timp, creșterea îngrijorării în multe țări este legată de costul daunelor climatice.
În economiile bogate, guvernele trebuie să descopere cum să contracareze convingerea multor alegători că puterea lor de cumpărare, standardele de trai și perspectivele de viitor sunt în declin. Nerespectarea acestui lucru ar putea alimenta ascensiunea partidelor extremiste.
Numai economiile sănătoase pot genera veniturile necesare pentru acest lucru. Dacă guvernele decid să facă ceea ce au făcut de ani de zile – pur și simplu să acumuleze mai multe datorii – atunci, mai devreme sau mai târziu, riscă să fie prinse într-o criză financiară.
”Incertitudine”, cuvântul de ordine pentru 2025
După cum a declarat șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, în conferința de presă după ultima reuniune a BCE a anului, în 2025 va exista incertitudine „din plin”. Încă nu se știe dacă Trump va continua cu tarife de 10-20% la toate importurile și de 60% pentru mărfurile chinezești sau dacă acele amenințări au fost doar ideea de principiu pentru viitoare negocieri.
China, a doua cea mai mare economie din lume, se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru a începe o tranziție profundă, deoarece impulsul de creștere din ultimii ani se epuizează. Economiștii spun că trebuie să pună capăt dependenței excesive de producție și să bage mai mulți bani în buzunarele cetățenilor cu venituri mici.
Va aborda Europa, a cărei economie este cu mult în urma celei a SUA vreuna dintre cauzele fundamentale – de la lipsa de investiții la deficitul de competențe? În primul rând, va trebui să rezolve blocajele politice din cele mai mari două economii din zona euro, Germania și Franța.
Pentru multe alte economii, perspectiva unui dolar mai puternic – dacă politicile lui Trump duc la inflație și astfel se încetinește ritmul reducerii ratei dobânzii-cheie – este o veste proastă. Acest lucru le-ar afecta investițiile și ar face datoria în dolari mai scumpă.
„Pregătiți-vă pentru vremuri incerte”
Nu în ultimul rând, trebuie adăugat și impactul neclar al conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu. Este clar că ambele pot avea o influență asupra costului energiei, care alimentează economia mondială.
Deocamdată, factorii de decizie politică și piețele financiare se bazează pe economia globală, reușind să depășească toate acestea, iar băncile centrale încearcă revenirea la nivelurile normale ale ratei dobânzii.
Dar, Fondul Monetar Internațional a avertizat în ultimul World Economic Outlook: „Pregătiți-vă pentru vremuri incerte”.