Dezvoltarea domeniului IT/Telecom și inginerie nu este o surpriză pentru nimeni, în special datorită faptului că, în România, multe întreprinderi activează în regim de outsourcing sau subcontractare pentru firme din afară.
De asemenea, în perioadele de criză, departamentele de vânzări reprezintă baza afacerilor. Cererea mare de personal în acest domeniu se explică prin creșterea concurenței între firmele din România și nevoia de a susține companiile prin veniturile înregistrate. Iar atunci când clienții nu vin spre tine, pasul firesc este să mergi tu către ei.
Dacă primele trei domenii au justificări clare în perioadele de criză, domeniul finaciar care vine puternic din urmă reprezintă o surpriză. Deși, conform ultimelor rapoarte periodice publicate de Banca Națională a României, activitatea de creditare este în declin iar ultimele evoluții ale leului față de moneda euro au redus și mai mult apetitul românilor de a se împrumuta. O creștere a numărului locurilor de muncă în domeniul financiar și, implicit, a pieței muncii indică posibilitatea ca mare parte din contracția sectorului financiar să se fi terminat.
În plus, angajatorii chestionați de BestJobs susțin că vor continua procesul de recrutare și în perioada următoare, principalele domenii fiind finanțe, telecom și IT. Acest lucru este promițător și arată că angajatorii încep să fie mai încrezatori în viitor.