Piata locala a parfumurilor de marca este estimata la 20 – 30 de milioane de euro annual

Folosit inca din Egiptul antic sub forma ierburilor aromatice, a rasinilor si a uleiurilor de origine vegetala, parfumul a strabatut o cale lunga pentru a deveni ceea ce este astazi: podoaba si mijloc de seductie. Denumirea sa are la baza expresia “per fumum” (prin fum”) si este legata de obiceiul arderii unor esente aromate, unda de miresme degajata fiind considerata in antichitate un veritabil “mijloc de transport” al rugaciunii adresate zeilor. Aromele sintetice au revolutionat parfumeria moderna si au deschis noi orizonturi olfactive. Multa lume asociaza astazi creatia unui parfum cu arta conceperii unei simfonii. Potrivit lui Paul Jeancard, unul dintre fondatorii industriei franceze de parfumuri, “un parfum bun este reprezentativ pentru un concept sau un sentiment, are caracterul si personalitatea sa.



Creatorul de parfum este un imaginativ care-si traduce inspiratia intr-un limbaj odorant, caruia natura si chimia ii furnizeaza cuvintele. Un parfum bun este o opera artistica ce se deruleaza in timp, ca o piesa muzicala, o poezie, un roman sau un film: are un preludiu si un final care incadreaza o tema si o pun in valoare.”
In cele ce urmeaza, ne propunem o incursiune in lumea fascinanta a parfumeriei de lux, poposind doar in cateva “statii” pentru a culege informatii despre cele mai recente aparitii din magazinele romanesti specializate.



Simfonii olfactive cu acorduri sofisticate



Euphoria, cea mai recenta aparitie a casei Calvin Klein, a fost lansata in Romania la inceputul lunii octombrie a.c. de Everet Romania Distribution. Este un parfum din familia olfactiva Oriental, un contrast intre fructe exotice (rodie, persimmon), arome florale (nufar, floare champaca, orhidee neagra) si acorduri cremoase (ambra lichida, violeta neagra, mahon). Pretul apei de parfum Euphoria variaza de la 159,36 RON (30 ml), la 325,16 RON (100 ml).








Tot in luna octombrie, compania Everet a lansat un alt parfum, care, ca si cel mentionat anterior, s-a bucurat de un succes instantaneu in randul publicului. Este vorba de Hypnose, al casei Lanc