Europa riscă o creștere semnificativă a infectărilor cu Covid-19 în următoarele săptămâni, după ce noi subvariante Omicron au fost declarate „variante de îngrijorare”. Noile subvariante de îngrijorare sunt BA.4 și BA.5.
Acestea au fost detectate pentru prima dată în Africa de Sud, în ianuarie și februarie, și au dus la o nouă creștere a infectărilor, potrivit Independent.
Acestea au devenit variantele dominante în Africa de Sud, a anunțat Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC). Subvarianta BA.2 este dominantă în Irlanda, deși cazurile sunt în scădere.
Euronews trece în revistă cele mai noi subvariante ale Omicron care dau motive de îngrijorare experților în sănătate. Practic, aceste subvariante prezintă diferite mutații în proteina Spike care permite virusului să infecteze celulele.
Din păcate pentru creierul nostru obosit, cei care denumesc aceste noi subvariante par să-și fi pierdut inspirația, așa că acum ne confruntăm cu un amestec de litere și cifre: BA.1, BA.2, BA.3, BA.4 și BA.5.
Există, de asemenea, forme recombinante care amestecă mai multe subvariante Omicron, cum ar fi XE care reprezintă o combinație între BA.1 și BA.2.
Devin din ce în ce mai contagioase
Organizația Mondială a Sănătății spune că urmărește îndeaproape toate variantele SARS-CoV-2, știute sau care încă nu și-au făcut apariția.
Asta pentru că virusul „circulă la un nivel foarte intens”, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabila programului COVID-19 din cadrul OMS.
La nivel mondial, subvarianta Omicron predominantă în acest moment este BA.2 și se răspândește mai repede decât a făcut-o BA.1.
BA.4 și BA.5, „subvariante de îngrijorare”
Mai transmisibile decât BA.1, BA.2 sau despre și mai puțin cunoscuta BA.3, sunt subvariantele BA.4 și BA.5.
BA.4 și BA.5 au fost detectate pentru prima dată în Africa de Sud în ianuarie și februarie iar de atunci au devenit variantele dominante aici.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a clasificat atât BA.4, cât și BA.5 drept „variante de îngrijorare” datorită răspândirii rapide în special în Portugalia.
Din 8 mai, Institutul Național de Sănătate din Portugalia a estimat că BA.5 a reprezentat aproximativ 37% din cazurile pozitive de COVID-19 și că rata zilnică de creștere de 13% ar face din aceasta varianta dominantă.
Infecția cu o subvariantă nu ne protejează de următoarea subvariantă
Este clar că pandemia COVID-19 nu se va încheia prea curând. ECDC spune că subvariantele BA.4 și BA.5 „ar putea provoca o creștere generală semnificativă a cazurilor de COVID-19 în Europa în următoarele săptămâni și luni” și vor deveni, în curând, variantele dominante.
„Avantajul pe care le au BA.4 și BA.5 se datorează probabil capacității lor de a se sustrage protecției imunitare dată de o infecție și/sau vaccinare anterioară, mai ales dacă aceasta a scăzut în timp”, a precizat agenția.
Studiile in vitro care analizează sângele persoanelor nevaccinate infectate anterior cu subvarianta BA.1 sugerează că BA.4 și BA.5 sunt capabile să se sustragă protecției imunitare conferite de infecția anterioară cu BA.1.
BA.4 și BA.5 sunt mai periculoase?
Chiar dacă ambele subvariante Omicron sunt mai contagioase decât cele anterioare, în prezent nu există indicii conform cărora ar provoca boli mai severe, iar OMS spune că studii pe această temă sunt în curs de desfășurare.
„Pe baza datelor limitate disponibile în prezent, nu este de așteaptat o creștere semnificativă a severității bolii în comparație cu liniile circulante BA.1 și BA.2”, precizează ECDC.