ca telefoanele sa aiba incorporate din ce in ce mai multe functii, transformandu-se in adevarate birouri mobile. In acelasi timp, preturile telefoanelor scad, iar din ce in ce mai multe categorii sociale isi permit ceea ce consideram un lux acum sapte, opt ani.La ce trebuie sa fim atenti atunci cand ne hotaram sa ne cumparam un telefon mobil? In primul rand, la bani. Chiar daca va permiteti, nu este tot timpul necesar sa va cumparati ultimul racnet in materie, pentru ca s-ar putea sa dati niste bani in plus pentru niste functii ale telefonului pe care nici macar nu le veti folosi.Interesant este ca foarte multi utilizatori de telefoane mobile sunt derutati de complexitatea functiilor si meniurilor acestora. Foarte multi utilizatori isi cumpara telefoane scumpe, dar nu stiu sa exploateze toate functiile de care acestea dispun – este ca si cum si-ar cumpara masina, dar ar conduce-o numai in fata casei. Exista si categoria utilizatorilor pe care ii intereseaza mai mult afisarea in public a telefonul mobil. Pentru acestia, cel mai bun telefon este probabil si cel mai scump.
Viata bateriei, un detaliu important
Nu este recomandat sa va cumparati cel mai nou lansat telefon de pe piata. Daca chiar v-ati indragostit de un astfel de telefon, asteptati cateva luni, si pretul ii va scadea semnificativ.Un alt lucru foarte important este durata de viata a bateriei. Cel mai mic si dragut telefon nu are neaparat si cea mai lunga durata de viata. O durata de viata in timpul convorbirii de cel putin doua ore este acceptabila. Atentie, statisticile despre baterii existente in magazine nu sunt exacte, dar sunt un bun reper pentru o eventuala comparatie intre diverse telefoane.Un ultim lucru pe care trebuie sa-l faceti atunci cand v-ati hotarat pentru un anumit model este sa-l testati cat mai mult inainte de a-l cumpara. Chiar daca pare telefonul perfect, nu puteti sti niciodata pana nu-l folositi. Simtiti cum va sta in buzunarul de la camasa sau pantaloni. Navigati prin meniul telefonului si vedeti cat de usoara va este acomodarea. Cat de rezistent sau fragil este telefonul.Romania, fata de Occident, are o piata mica a telefoanelor mobile, dar in crestere. Aproape jumatate din adultii din Romania detin cel putin un telefon mobil, numarul celor care poseda un astfel de aparat crescand invers proportional cu varsta.La nivel global, vanzarile de telefoane au inregistrat o crestere record de 35% in trimestrul doi al anului curent. In perioada aprilie-iunie 2004 au fost vandute 156 de milioane de telefoane mobile.Nokia ramane in continuare liderul pe piata telefoanelor mobile. Desi este la mare distanta de concurenta, suprematia companiei finlandeze pare sa se clatine. Concurenta asiatica (Motorola si Samsung) vine vertiginos din spate cu foarte multe inovatii si cu preturi mai mici.
Sony-Ericsson Z500
Sony-Ericsson a prezentat vara aceasta primul sau telefon care incorporeaza tehnologia EDGE, tehnologie ce furnizeaza acces rapid wireless la date de pana la 240 kbps. Camera foto integrata poate fi folosita atat pentru poze, cat si pentru mici clipuri video. Z500 dispune de un ecran interior de 65.536 de culori si unul exterior de 4.096 de culori pentru identificare apelantului. O functie interesanta este Push-to-Talk (un fel de walkie-talkie), tehnologie care insa nu este suportata de catre operatorii romani. Telefonul permite chiar si crearea de melodii polifonice, avand 16 canale pentru compunerea unei melodii.
Samsung SG H-D410
Ultimul telefon Samsung lansat pe piata romaneasca este modelul SGH-410 cu camera foto incorporata, care se poate roti la 180 de grade. Cu acesta se pot face atat poze, cat si mici clipuri video de pana la 120 de secunde. Noul model face parte din categoria business datorita functiilor office integrate, cum ar fi e-mail si notite vocale. Are un ecran cu 26.144 de culori si 64 de melodii polifonice si permite descarcarea altor melodii de pe Internet. Cu adevarat interesant este sistemul de inchidere-deschidere care se realizeaza cu ajutorul unor sine ce permit glisarea chiar si la o atingere usoara.
Motorola V80
Un model putin mai neobisnuit fata de telefoanele mobilele cu care ne-am obisnuit. Daca-l deschidem, iese la iveala tastatura, daca rotim ecranul la 90 de grade ne va servi pentru a putea face o poza cu ajutorul aparatului foto digital integrat. Un efect foarte interesant il da orga de lumini care echipeaza telefonul. Daca dorim, putem seta orga sa pulseze in ritmul muzicii din jurul nostru sau putem s-o setam se reactioneze la sunetele din jur. Ecranul cu 65.000 de culori si cele 24 de melodii polifonice fac din Motorola V80 un adevarat telefon „disco”.
Nokia 7270
Primul telefon de la Nokia cu clapa, lansat ca fiind ceva mai mult decat un telefon. De fapt, cei de la Nokia sustin ca este chiar un accesoriu de moda. Telefonul este facut din materiale mai putin obisnuite, cum ar fi metalul si pielea, fiind destinat in special femeilor cu bani. Printre accesorii se numara un snur de piele cu care se poate asigura telefonul sa nu cada si chiar un locas pentru cartea de credit. Nu lipsesc insa functiile obisnuite, cum ar fi camera foto incorporata, ecran color, un radio FM integrat si conectivitate GPRS. Camera foto poate face atat poze cat si mici clipuri video.