Aswath Damodaran este profesor de finanţe la New York University şi recent el a sugerat că acţiunile Apple au ajuns la un punct de maxim şi a prezis cum se va desfăşura IPO-ul Facebook în prima zi pe Wall Street, transmite Business Insider.
Profesorul Damodaran predă un curs de evaluare de 3 zile de tipul MBA la Stern Executive Education. În prima zi din cadrul acestui curs, jurnaliştii de la Business Insider au desprins sintagma cea mai periculoasă în lumea finanţelor în opinia lui Damodaran.
„Ei ştiu ceva ce eu nu ştiu (Ei trebuie să ştie ceva ce eu nu ştiu – They must know something that I don’t). Amintiţi-vă aceste şapte cuvinte. Ele sunt cele mai mortale cuvinte în investiţii şi evaluare. Ei trebuie să ştie ceva ce eu nu ştiu. Ştii când vei afla? Evaluezi o companie…O evaluezi când acţiunea este la 640 dolari, iar tu vii cu o evaluare de 200 dolari. Ce îţi spune raţiunea? Nu cumpăra această acţiune, corect? Apoi auzi o voce… ei trebuie să ştie ceva ce eu nu ştiu…Şi când auzi acea voce, lucruri magice încep să se întâmple cu evaluarea ta. Cash flow-ul tău începe să crească, discountul aplicat de tine să coboare, iar rata ta de creştere să urce. 200 dolari vor deveni 300 dolari, care vor deveni 400 dolari. Şi nu te vei opri până când nu vei obţine 640 dolari!”, a explicat Damodaran.
Explicaţiile lui sunt exact pentru ceea ce s-a întâmplat cu acţiunile Apple pe bursă, care deşi poate erau evaluate la niveluri mai mici de preţ, practic au explodat pe bursă, crescând cu peste 100% într-un singur an, de la 300 dolari până la vârful de 640 dolari.
Un exit la momentul potrivit
Damodaran a declarat în aprilie că şi-a vândut toată deţinerea în cadrul Apple, după ce acţiunile Apple au accelerat incredibil pe bursă, până la maximul istoric de 644 dolari. El acumulase acţiuni Apple începând din 1997, de la preţul de 5 dolari.
Motivul invocat atunci de Damodaran a fost că preţul acţiunilor Apple nu era condus pe creştere de evaluările intrinseci, ci de alte forţe. Practic, el spunea că se simte neconfortabil cu noii investitori în Apple, care vânau strict dividendele anunţate în premieră de companie şi împingeau preţul în sus.
„Ei vor altceva de la Apple decât restul investitorilor. Dacă Apple a iniţiat politica de dividend, în anii următori aceşti investitori vor cere dividende mai mari, iar compania va fi blocată într-o politică de dividende pe care ar putea sau nu să şi le permită”, spunea el.
Ceea ce a zis Damodaran s-a adeverit, chiar dacă ulterior compania a raportat vânzări şi profituri record. Astfel, pe 10 aprilie acţiunile Apple au atins în cursul zilei maximul istoric de 644 dolari, nivel la care compania era evaluată în premieră la peste 600 miliarde dolari. După o lună şi o săptămână, acţiunile Apple închideau la 530 dolari, capitalizarea companiei prăbuşindu-se cu circa 113 miliarde dolari faţă de acel vârf.
În prezent, acţiunile Apple se tranzacţionează la 562,6 dolari, nivel la care valoarea de piaţă a Apple e de 526,3 miliarde dolari, cu 12,6% sub vârful din 10 aprilie.
CELE MAI PERICULOASE 7 CUVINTE pentru investitori
5 iunie 2012, 22:39
Ultima modificare în 6 iunie 2012, 01:39
Aţi investit vreodată pe bursă? Pe ce v-aţi bazat? Pe analiza proprie sau a analiştilor, fundamentală sau tehnică, sau aţi mers pe fler? În cazul în care majoritatea investitorilor şi-ar face calcule solide, cum de se ajunge la acţiuni supraumflate? Aflaţi cele mai periculoase şapte cuvinte pentru lumea finanţelor de la un guru în domeniu.
Etichete: apple,
bursa,
evaluare,
finante,
investitor
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook