În zilele de Crăciun, românii nu mai țin cont de dietă și consumă alimentele preferate, fără a știi însă ce pericol ascund acestea pentru sănătate. Este foarte important ca toate alimentele să fie consumate cu moderație. Iată cele mai periculoase alimente de pe masa de Crăciun.
În fiecare an, românii pun pe masa de Crăciun o mulțime de preparate delicioase, dar cu foarte multe grăsimi. În general, oamenii, mai ales cei care au ținut post, nu mai țin cont de dietă și consumă, în cantități mari, mâncăruri greu de digerat de stomacul nostru. Iată la ce preparate trebuie să fiți foarte atenți. Este important ca acestea să fie consumate cu moderație.
Alimentele periculoase de pe masa de Crăciun
Mâncărurile prăjite
De la cârnați, pomana porcului sau jumări, toate aceste preparate prăjite în ulei sau untură sunt nelipsite de pe masa românilor de sărbători. Toate aceste alimente sunt pline de grăsimi. Dacă mai și refolosești uleiul din tigaie, atunci ai un întreg proces prin care se formează substanțe cancerigene care intra apoi în toate alimentele prăjite.
Mezeluri tradițioanle
Toba, caltaboșul sau slănina afumată sau fiartă sunt alte alimente nelipsite de pe masa de Crăciun. Mezelurile tradiționale pot fi periculoase pentru digestie, ficat și pancreas. Încearcă să consumi cu moderație și nu uita să le combini mereu cu legume proaspete sau murat. Evită aceste grasimi concentrate, care îți pot afecta sistemul circulator, dar și ficatul și pancreasul.
Dulciurile
Orice român știe că nu există Crăciun fără cozonaci, bomboane, ciocolată sau prăjituri. De preferat este să alegem preparatele facute în casă, fără conservanții și E-uri.
Ce trebuie să facă cei care au ținut post?
Medicul Tudor Ciuhodaru ne spune să avem grijă ce mâncăm la masa de Crăciun, mai ales dacă am ținut post. Altfel, pot exista anumite riscuri. Iată care sunt acestea.
„După perioada de post, mai ales dacă aveți afecțiuni cronice digestive încercați să reluați progresiv alimentația. Nu modificați medicația cronică în contextul în care vreți să mâncați sau să beți pentru că există riscul să dezvoltați numeroase complicații.
Nu dați startul la mesele copioase imediat, mai ales dacă ați ținut post. Această categorie ar trebui să reia cu prudența alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă, de friptură. Alimentatele trebuie reintroduse treptat. Puteţi începe cu friptură, precedată de o salată de crudități, asociata unei granituri de legume făcută la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia.
Nu uitați că există și salate și fructe proaspete și că puteți face o plimbare în aer liber, dacă nu, veți avea de tras după excesul caloric din această perioadă.”, a spus medicul.