Cele mai periculoase insecte din lume
Cele mai periculoase insecte din lume. Lumea insectelor este plină de creaturi minuscule, aparent inofensive, dar capabile să provoace vătămări grave. Astfel de insecte periculoase pot răspândi boli mortale și chiar pot ucide.
Indiferent dacă mușcă, înțeapă sau roiesc, anumite insecte s-au adaptat perfect, reușind să supraviețuiască în orice condiții, adesea în detrimentul oamenilor, potrivit Howstuffworks.
1. Țânțarii
Țânțarii sunt responsabili pentru cele mai multe decese umane, mai mult decât oricare alta insectă. De aceea, este considerată cea mai letală insectă din lume. Țânțarii transmit boli precum malaria, febra dengue și virusul Zika.
Țânțarii infectați trec acești agenți patogeni în fluxul sanguin, ducând la milioane de decese la nivel global, în fiecare an. Inițiativele moderne de control al dăunătorilor au contribuit la reducerea daunelor cauzate de țânțari.
2. Gândacul care sărută
Este un tip de insectă asasină care trăiește mai ales în America de Sud, fiind considerată o amenințare serioasă pentru sănătatea umană.
Această insectă transmite boala Chagas, mușcând oamenii, de obicei în jurul feței, și apoi defecând lângă rană. Parazitul din fecale intră în sânge și poate provoca probleme grave ale inimii și probleme digestive, chiar și după mai mulți ani de la infecție. Boala Chagas este responsabilă pentru mii de decese anual.
3. Musca Țețe
Musca Țețe este o insectă periculoasă, care răspândește boala somnului africană, cunoscută și sub numele de tripanosomiază. Această boală afectează sistemul nervos central și poate fi fatală dacă nu este tratată.
Muștele Țețe mușcă oameni și animale, transferând paraziți în sânge. Mușcăturile lor sunt dureroase și adesea duc la boli severe.
4. Musca de nisip
Musculițele de nisip sunt insecte minuscule, dar periculoase, care transmit leishmanioza, o boală parazitară care poate provoca ulcere ale pielii, febră și, în cazuri severe, leziuni ale organelor interne.
Găsite în regiunile tropicale și subtropicale, muștele de nisip mușcă oameni și animale, injectând paraziți în sângele lor. Leishmanioza poate fi fatală dacă nu este tratată rapid.
5. Musca de casă
Banala muscă este una dintre cele mai periculoase insecte din cauza rolului său în răspândirea bolilor. Muștele de casă poartă agenți patogeni pe corpul și în saliva lor, transferându-i apoi pe alimente și pe suprafețele cu care oamenii vin în contact.
Sunt purtătoare de boli precum febra tifoidă, holera și dizenteria, ceea ce le face o amenințare semnificativă pentru sănătatea publică.
6. Puricii
Puricii pot părea o pacoste minoră, dar sunt responsabili pentru una dintre cele mai mortale pandemii din istoria omenirii: Ciuma Neagră. Puricii transmit ciuma bubonică, mușcând rozătoarele infectate, apoi oamenii, transferând bacteriile în sângele lor.
Deși medicina modernă a redus foarte mult amenințarea ciumei, mușcăturile de purici pot duce în continuare la probleme grave de sănătate.
7. Gândacul-asasin
Gândacii-asasin sunt un alt exemplu de insecte mortale, care pot răspândi boala Chagas. Aceste insecte periculoase injectează toxine în prada lor, lichefiind țesuturile înainte de consum.
Deși atacă mai mult alte animale mici, oamenii mușcați de gândaci-asasin pot avea consecințe grave asupra sănătății.
8. Păianjenii
Există 3 specii de păienjeni de care trebuie să ne ferim ori de câte ori ieșim afară. Este vorba despre văduva neagră (Latrodectus mactans), păianjenul de casă (Tegenaria atrica) și tarantula (Lycosa singoriensis).
9. Botflies
Botflies sunt insecte parazite care își depun ouăle sub pielea mamiferelor, inclusiv a oamenilor. Când larvele eclozează, se înfundă în pielea gazdei, provocând răni dureroase. Deși infestările nu sunt de obicei fatale, pot duce la infecții severe dacă nu sunt tratate.
10. Căpușe de căprioară
Căpușa de căprioară este responsabilă pentru răspândirea bolii Lyme, o afecțiune debilitantă care afectează articulațiile, inima și sistemul nervos. Aceste căpușe minuscule se atașează de pielea oamenilor și a animalelor, hrănindu-se cu sângele lor în timp ce transmit bacterii.
Deși boala Lyme este rareori fatală, poate duce la probleme de sănătate pe tot parcursul vieții dacă nu este diagnosticată și tratată devreme.
11. Albina africană
Deseori numite „albine ucigașe”, albinele africane sunt una dintre cele mai agresive specii de insecte. Când sunt deranjate, vor roi și își vor înțepa ținta în mod repetat.
Spre deosebire de albinele obișnuite, care în general înțeapă o singură dată, albinele africane își vor urmări ținta pe distanțe lungi, făcând mai multe înțepături. Veninul lor poate duce la reacții alergice severe, provocând decese în cazuri rare.