Cele mai periculoase locuri din lume pentru a-ți petrece vacanța. Poate fi palpitant să mergi pe un traseu dificil, care duce în vârful unui munte, sau să aluneci cu viteza luminii pe o pârtie de schi. La fel de fascinante pot fi scufundările la mare adâncime, deși lista pericolelor, în fiecare situație, este una foarte lungă.
De altfel, anumite aventuri de vacanță împing limitele puțin mai departe decât majoritatea, fiecare constituind o experiență unică, dar care trebuie abordată cu mare grijă, ținând cont de toate pericolele.
Vacanța în locuri periculaose? Indiferent de aventură, pregătește-te temeinic!
Vacanța în locuri periculaose? Ca regulă generală, indiferent de aventură, pregătește-te temeinic, recomandă experții. Verificați atent vremea, purtați haine adecvate, luați la voi apă și mâncare, descărcați hărți offline și ascultați sfaturile localnicilor. Când plecați în străinătate, luați în considerare asigurarea de călătorie.
Pentru amatorii de senzații tari, și nu numai pentru ei, Outdoors a întocmit o listă cu cinci dintre cele mai periculoase locuri din lume pentru o vacanță. Dacă aveți de gând să mergeți la una dintre aceste destinații, țineți cont de avertismentele specialiștilor.
1. Scufundări la atolul radioactiv Bikini
Primul loc care poate veni în minte când ne gândim la un dezastru nuclear este Cernobîl. Cu toate acestea, testarea armelor nucleare la atolul Bikini a mers și mai departe. Se spune că armele testate aici au fost de 7.000 de ori mai puternice decât bomba atomică de la Hiroshima. Conform ABC News, „concentrația de material radioactiv este încă atât de mare în unele zone din Insulele Marshall, încât e de 10 până la 1.000 de ori mai mare decât la centrala de la Cernobîl”.
Deoarece pe atol există radioactivitate reziduală, turiștii nu au voie să poposească. Radiațiile actuale pot prezenta probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi cancerul. În ciuda acestui fapt, scafandrii cu experiență sunt lăsați să viziteze atolul (și să rămână pe o navă de croazieră) în fiecare vară.
Atolul Bikini este situat în Insulele Marshall din Pacificul Central. Atolul este o colecție de 23 de insule de recif, decorate cu palmieri, care înconjoară o lagună strălucitoare.
Din 1946 până în 1958, guvernul Statelor Unite a strămutat localnicii din Bikini pentru a testa arme nucleare. În această perioadă, aproape 30 de nave de război au fost scufundate. În ultimii ani de testare, au fost dislocate alte 21 de bombe.
În ciuda riscului și a distanței (călătoria poate dura până la 27 de ore cu barca), scafandrii experimentați merg pe acest lanț de insule pentru a explora epavele și a vedea reciful de corali.
2. Expediție pe Mont Blanc
Deși Annapurna revendică titlul de cel mai letal munte din lume, 19,7% din călătorii provocând decesul celor care se încumetă să-l escaladeze, cel mai înalt vârf din Alpi, Mont Blanc (4.810 metri) înregistrează mai multe decese annual, decât oricare dintre munții înalți de 8 metri.
Din 1990 până în 2017, 102 oameni au murit în încercarea de a escalada porțiunea inferioară a traseului Goûter de pe Mont Blanc. Unele rapoarte sugerează că numărul deceselor este chiar mai mare – aproximativ 100 decese pe sezon.
Mont Blanc este considerat un munte accesibil, căutat și de cei fără experiență.
În sezonul 2020, 22.150 de persoane au încercat să-l escaladeze. „Dintre cele 387 de accidente care au avut nevoie de servicii de urgență, 84% erau persoane fără experiență, neînsoțite de un ghid profesionist. O serie de alunecări fatale au fost cauzate pentru că persoanele respective s-au împiedicat în timp ce purtau crampoane pe care abia le cumpăraseră”, relatează New York Times.
Este important de menționat că Fundația Petzl și-a asumat responsabilitatea de a educa și de a implementa schimbări pentru a face această ascensiune mai sigură.
3. Un selfie pe Stâncile din Moher
Aceste stânci frumoase pot fi extrem de periculoase. Situate pe coasta de vest a Irlandei, chiar la sud de Galway, aceste stânci ies direct din Oceanul Atlantic. Cel mai înalt punct al stâncilor este de 213 metri. În medie, cel puțin trei persoane, cad, anual, de pe stânci.
Potențialul unei căderi catastrofale este amplificat de eroziunea constantă a stâncilor.
Vânturile intense care se izbesc de ele și aerul sărat contribuie la o eroziune majoră. În 2016, secțiuni întregi de stânci au căzut, determinând oficialii irlandezi să emită avertismente cu privire la condițiile instabile. Cu toate acestea, mulți oameni se îndepărtează din zonele permise pentru a se apropia mai mult de margine și a face o fotografie. Încercând să-și facă un selfie la marginea lumii, se pun în pericol extrem.
Participarea la un ritual cu ayahuasca
Ritualurile cu ayahuasca pot aduce o serie de boli fiziologice pentru cei nepregătiți sau care o consumă o gazdă inadecvată.
Potrivit Fundației pentru Alcool și Droguri (ADF), ayahuasca este un psihedelic pe bază de plante. Psihedelicele afectează toate simțurile, modificând gândirea, simțul și emoțiile unei persoane. Ele pot determina o persoană să aibă halucinații, văzând sau auzind lucruri care nu există sau sunt distorsionate.
Ayahuasca a fost folosită de mult timp de comunitățile din jurul Amazonului și și a intrat în cultura populară, utilizatorii sperând că așa își vor îmbunătăți sănătatea mintală sau vor avea parte de o ”trezire spirituală”.
Cu toate acestea, un studiu din 2022 a constatat că 55,9% dintre participanți au simțit efecte negative asupra sănătății mintale în perioadele imediate după ritualul cu ayahuasca.
Experții recomandă ca oamenii care vor să ia parte la un astfel de ritual să nu perceapă ayahuasca drept o experiență uşoară.
5. Vizitarea deșertului Danakil
Ape strălucitoare, albastre, formațiuni de culoarea neonului și portocalii și saline albe, foarte strălucitoare. Acesta este deșertul Danakil din Etiopia.
Combinați asta cu lupta cu căldura extremă, drumuri extrem de dificile, distanța și toxicitatea activității vulcanice (vizitatorii spun că poartă măști de gaze când urcă pe vulcanul Etra Ale), și este clar că acesta este un loc minunat, dar foarte periculos.
Se spune că este cel mai neospitalier loc de pe Pământ, deși poate fi locul unde a început întreaga umanitate (aici a fost găsit primul os fosilizat umanoid, expus într-un muzeu din Etiopia).
În ciuda pericolelor sale, această zonă este frecventată de nomazii Afar care o traversează cu cămilele și pe jos.
Gheizerele, izvoarele, vulcanii și peisajul extraterestru atrag turiștii în fiecare an. Din cauza pericolelor, este absolut recomandat să vizitați deșertul Danakil ca parte a unui tur, cu un ghid profesionist.