În perioada sărbătorilor de iarnă, cei mai mulți români caută oferte și reduceri pe rafturile magazinelor, însă nu tot timpul ce e ieftin este și sănătos. Cumpărătorii din Româna trebuie să fie atenția la așa zisele ”oferte speciale”.
Luna decembrie este luna in care vanzarile cresc substantial. Iata cateva sfaturi pe care sa le urmati in goana dupa cumparaturile pentru masa de Craciun si Revelion.
In primul rand, consumatorii trebuie sa acorde o atentie deosebita la achizitia produselor alimentare, avand in vedere ca unii operatori economici vor “profita” de aceasta perioada pentru a-si vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora.
De asemenea trebuie sa verifice cu atentie din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare si sa le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea si mai ales siguranta.
Recomand atentie la produsele alimentare care prezinta urme de mucegai, care prezinta data durabilitatii minimale depasita sau ambalajele deteriorate si pentru care exista suspiciunea deteriorarii continutului.
Comercializarea carnii si a produselor din carne
– Achizitionarea carnii si a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate si autorizate (macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete) si trebuie sa aiba stampila de control sanitar-veterinar. In aceste conditii exista garantia unui produs sigur, ce nu va va afecta sanatatea;
– Evitati cumpararea de carne de la persoane si din locuri neautorizate, din „portbagajele masinilor” chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea;
– Verificati, prin apreciere directa, proprietatile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificari ale aspectului (aspect de mazguit, cu prezenta mucilagiilor etc), culorii (culoare modificata), consistentei, prezenta corpurilor straine etc. Carnea trebuie sa prezinte la suprafata o pelicula uscata, de culoare roz pana la rosie, sa fie ferma si elastica, atat la suprafata cat si in sectiune, iar mirosul trebuie sa fie caracteristic de produs proaspat;
– Atentie si la pret! Verificati concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marcate pe bonurile de casa;
– Carnea achizitionata sub forma refrigerata se va transporta, in conditii igienice, cat mai repede la domiciliu si se va depozita la frigider;
– Produsele preambalate, care prezinta ambalajele deteriorate si pentru care exista suspiciunea deteriorarii continutului, nu trebuie achizitionate.
Comercializarea produselor congelate (carne, peste, legume, fructe)
- Verificati termenul de valabilitate. Desi produsele congelate au un termen de valabilitate mai mare datorita procesului natural de congelare, aveti grija ca termenul sa nu fie foarte apropiat de ziua cumpararii, mai ales daca doriti sa le depozitati in gospodaria proprie pentru o perioada mai lunga.
- La cumpararea produselor congelate, ca in cazul oricaror produse, este foarte important ca ambalajul sa nu fie deteriorat. Verificati ca ambalajul din plastic sa nu fie rupt, iar cel din carton sa nu fie umed, ceea ce ar putea indica o posibila problema de pastrare/depozitare in magazin. In plus, temperatura in congelator trebuie sa fie scazuta.
- Produsele congelate (carne, peste, legume, fructe) vor fi transportate in conditii igienice, cat mai repede la domiciuliu, unde vor fi depozitate in congelator pana la data pregatirii, pentru pastrarea nutrientilor si a calitatii (gust, textura).
- Cititi eticheta de ingrediente. Desi produsele congelate contin rareori alte ingrediente decat produsul congelat, procesul de congelare fiind suficient pentru conservarea produselor in cele mai bune conditii, fara a fi nevoie de aditivi. Produsele congelate sunt astfel o alegere foarte buna pentru perioada sarbatorilor, cand drumurile la cumparaturi se raresc.
Comercializarea laptelui si a produselor lactate
– Consumatorii trebuie sa fie atenti la modul de prezentare a ambalajului. In cazul in care ambalajul este bombat inseamna ca a inceput procesul de fermentare si produsul nu mai este propriu consumului uman;
– Trebuie acordata atentie deosebita conditiilor de depozitare atat in magazinul de desfacere cat si la domiciliu. Verificati daca laptele si produsele lactate sunt pastrate la temperatura indicata de producator si refuzati achizitionarea produselor care au fost expuse spre comercializare la alte temperaturi decat cele indicate de producator;
– Solicitati vanzatorului, in cazul in care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, sa consulte eticheta produsului pentru a analiza compozitia si, mai ales, incadrarea in data durabilitatii minimale. Nu achizitionati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
– Consumatorii trebuie sa solicite vanzatorilor informatii suplimentare cu privire la natura produselor pe care doresc sa le cumpere, intrucat exista cazuri in care comerciantii expun la vanzare, in acelasi spatiu inlocuitori de produse lactate alaturi de produse lactate. In conditiile in care modul de prezentare (forma de calup, dimensiuni, aspect, culoare) si chiar de etichetare sunt asemanatoare, diferentierea este ingreunata, motiv pentru care este absolut necesar sa solicite informatii suplimentare din partea comerciantului;
– Atentionez consumatorii sa refuze produsele care prezinta data durabilitatii minimale/data limita de consum modificata sau depasita. De asemenea, sa nu cumpere lapte si produse din lapte din locuri neautorizate. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate elibara bon de casa cu care sa fie justificata tranzactia comerciala si consumatorul risca sa achizitioneze un produs neconform sau chiar nesigur care ii poate afecta sanatatea.
Comercializarea produselor de patiserie (cozonaci, checuri, etc.)
– In primul rand, achizitionarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute;
– Personalul care comercializeaza produse de patiserie trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara, respectiv halat de protectie si boneta, iar manipularea produselor sa se faca cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta;
– Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adapost de praf si de muste, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor sa aleaga produsele cu mana;
– Pentru produsele de patiserie preambalate data durabilitatii minimale este stabilita de producator si se va inscriptiona pe eticheta/ ambalaj.
Comercializarea ciocolatei, produselor din ciocolata, produse pe baza de cacao si grasimi vegetale (tablete, figurine etc)
– Etichetele acestor produse trebuie sa contina urmatoarele informatii: denumirea produsului, numele si adresa producatorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. In cazul produselor din import se vor inscrie numele si adresa importatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Romania, data durabilitatii minimale, cantitatea neta si conditiile de depozitare;
– Toate produsele din import trebuie sa fie insotite de etichete cu elementele de identificare si informare in limba romana;
– Pentru ciocolata si produse din ciocolata: se mentioneaza in mod obligatoriu continutul de cacao substanta uscata, exprimat in procente, astfel: “ cacao…% minim”. In cazul ciocolatei umplute se mentioneaza produsul de umplutura. Se excepteaza de la indicarea cantitatii nete produsele din ciocolata preambalate, cu o greutate mai mica de 50 grame. Aceasta exceptie nu se aplica produselor cu o greutate neta mai mica de 50 grame fiecare, atunci cand sunt prezentate intr-un ambalaj continand doua sau mai multe astfel de produse, daca continutul net total, inclusive ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame. In cazul produselor din ciocolata turnate si goale in interior, aceasta indicatie poate fi inlocuita cu continutul net minim. O mentiune privind adaosul de cafea sau bauturi spirtoase, atunci cand acesta depaseste 1% din masa produsului;
– Ciocolata proaspata trebuie sa prezinte o suprafata lucioasa, nestratificata si fara pete, sa fie onctuoasa, casanta la rupere fara senzatie de rugozitate la masticare, culoare si gust specific, iar drajeurile trebuie sa aiba suprafata neteda, lucioasa, uscata si nelipicioasa;
– Achizitionarea produselor se va face numai din locuri autorizate. Trebuie evitata cumpararea de la vanzatori ambulanti, chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic;
– Inainte de cumparare, consumatorul trebuie sa verifice starea ambalajelor (integritate, etanseitate) si incadrarea produselor in data durabilitatii minimale, dupa caz, in data limita de consum stabilite de producator.
Comercializarea vinurilor si a bauturilor alcoolice
– Continutul etichetei trebuie sa cuprinda: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea si adresa producatorului, sau a importatorului sau a imbuteliatorului, volumul net, concentratia alcoolica, o informatie privind lotul, data durabilitatii minimale pentru bauturile alcoolice cu concentratia alcoolica mai mica de 10% vol.;
– Pentru vinuri, eticheta trebuie sa mai contina urmatoarele informatii: categoria de calitate, indicatia geografica sau denumirea de origine controlata pentru vinurile de calitate superioara, tipul vinului, functie de continutul de zaharuri;
– Consumatorul trerbuie sa verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea sa fie corespunzatoare sortimentului, limpede, fara depuneri sau impuritati in suspensie;
– La intoarcerea buteliei cu dopul in jos, continutul nu trebuie sa se tulbure sau sa prezinte impuritati sau scurgeri;
– Marcarea bauturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementarilor in vigoare emise de Ministerul Finantelor.