Planșeul Unirii se află printre cele mai periculoase zone din București. Acest scandal a stârnit mai multe tensiuni între Nicușor Dan și Daniel Băluță, care au lansat diferite acuzații. Primăria Sectorului 4 s-a retras din procedură. În momentul de față, Primăria Capitalei ar trebui să se ocupe de lucrări.
Planșeul Unirii, printre cele mai periculoase zone din București
Specialiștii din domeniu au întocmit în luna august un document cu problemele din zona respectivă. În ziua de 7 octombrie, primarul Capitalei spunea că a existat „o expertiză în 2024 de 30-40 de pagini”.
„A existat o expertiză în 2024 de 30-40 de pagini, după care în luna august a existat un punct de vedere de trei pagini, iar acum a apărut o anexă la punctul de vedere care are o jumătate de pagină, care ne-a parvenit indirect. Așteptăm să vedem oficial dacă vine de la Primăria Sectorului 4 și o să răspundem în consecință”, a declarat Nicușor Dan, în ziua de 7 octombrie 2024.
În momentul de față, primarul general ar aștepta expertizele, proiectul tehnic de la Primăria Sectorului 4 și fondurile din bugetul de stat, respectiv adică 800 de milioane de lei.
În cazul în care nu va primi suma respectivă, nu va fi refăcut planșeul cu totul. Vor fi făcute doar lucrări punctuale pentru punerea în siguranță a structurii.
Reparațiile trebuiau începute pe 3 octombrie și sfârșite în anul 2028
Amintim că planșeul este construit în anii 1940. Reparațiile trebuiau începute pe 3 octombrie și sfârșite în anul 2028. Specialiștii sunt de părere că zona respectivă stă să se prăbușească în momentul de față.
Manole Stelian, expert în construcții, a oferit mai multe explicații pentru Ziare.
„Cred că îl deține Administrația Străzilor, dar dacă se întâmplă ceva grav procuratura o să ia legea în față. Ei trebuiau să-l pună în siguranță înainte de orice, eu personal mă mir că l-au lăsat așa. Nu este o știință exactă să spun când o cadă, dar armăturile alea sunt corodate mai mult de un sfert din diametru, totul arată în halul în care arată. Dacă aș fi fost în locul lor aș fi dat să se pună pomi ca să securizeze, pentru că lăsat așa oricând se poate întâmpla orice. Acela e un dezastru care așteaptă să se întâmple”, a declarat Manole Stelian.
Potrivit specialistului, o să existe în continuare un haos în toată zona centrală lăsată în paragină, până când nu o să se înțeleagă că proprietarul are responsabilitate față de clădirea pe care o deține.