Încălzirea globală face deja ca modelele meteorologice să se schimbe pe toată planeta. În paralel se schimbă și capacitatea fermierilor de a a cultiva produse agricole în cantitățile cu care mulți dintre noi ne-am obișnuit, potrivit Euronews.
Acest lucru înseamnă că, în următorii ani, o mare parte din produsele pe care obișnuim să le vedem azi pe rafturi ar putea începe să dispară.
Există numeroase motive pentru care schimbările climatice ar putea afecta hrana de zi cu zi. Vremea extremă ar putea distruge zonele folosite pentru cultivarea pămîntului și fermele de animale. Modificarea anotimpurilor ar putea să se încurce cu ciclul natural de viață al unei culturi, distrugând zonele care se bazează pe metode de recoltare dublă.
Iată câteva dintre alimentele care ar putea să nu dispară de pe masa noastră, pe măsură ce temperatura Pământului continuă să crească.
1. Cafea
Cafeaua este cea mai populară băutură din lume. Pentru a satisface cererea uriașă, aproape 10 miliarde de kilograme de boabe de cafea au fost produse în 2020. Însă arborii de cafea sunt afectați de o ciupercă distructivă numită „roya” sau „rugina frunzelor” care s-a extins, odată cu creșterea temperaturilor în America Latină. ”Rugina frunzelor„ face ca arbustul de cafea să înceteze fotosinteza, deoarece frunzele sale sunt acoperite cu spori de culoarea fierului.
Între 2012 și 2017, ”rugina frunzelor„ a cauzat daune de 2,5 miliarde de euro, forțând aproape două milioane de fermieri să renunțe la pământuri.
În Africa, se estimează că numărul regiunilor adecvate pentru cultivarea cafelei va scădea cu 65% până în 2080.
Cultivatorii caută plante rezistente la climat și alte soluții la problemele cu care se confruntă, dar viitorul nu arată deloc bine pentru varietatea preferată a iubitorilor de cafea, Arabica.
2. Ciocolata
Boabele de cacao s-ar putea confrunta și ele cu o criză a culturilor, dacă temperaturile globale se schimbă prea mult.
Boabele de cacao au nevoie de un mediu specific, de temperaturi uniforme, umiditate ridicată, ploi abundente, sol bogat în azot și protecție împotriva vântului, care se întîlnește mai ales în pădurea tropicală.
Din păcate, Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) estimează că zonele de creștere a arborilor de cacao se pot confrunta cu o creștere a temperaturii de 2,1 grade Celsius până în 2050, ceea ce ar reduce dramatic suprafața de cultivare.
Fără condițiile necesare creșterii acestor boabe, ciocolata ar putea să dispară cu totul de pe rafturi.
3. Bananele
Bananele sunt cele mai populare fructe din lume, dar, se pare, și cele mai amenințate cu dispariția. Produse în 135 de țări, se așteaptă ca zonele potrivite pentru cultivarea bananelor să crească cu 50% până în anul 2070. Pe măsură ce bananele prosperă în medii tropicale, creșterea temperaturilor globale ar putea face ca mai multe terenuri să fie apte punct de vedere tehnic pentru banane. Cu toate acestea, lipsa apei în aceste zone va anula orice posibil beneficiu pentru cultivatorii de banane.
4. Avocado
Avocado a stârnit deja controverse, oamenii punând la îndoială impactul lor asupra mediului. Ca și bananele, aceste fructe sunt cultivate ca monoculturi. Asta înseamnă că o singură cultură este plantată fără multă biodiversitate, făcând cultura mai susceptibilă la dăunători și boli. Pentru a preveni decimarea avocado, se folosesc pesticide care pot provoca daune mediului.
Având în vedere lipsa apei și temperaturile variate, iubitorii de avocado ar trebui să fie îngrijorați de dispariția acestui fruct.
5. Vinul
Soiurile de struguri sunt foarte susceptibile la condițiile de mediu. Pentru a menține condițiile ideale de cultivare a strugurilor, producătorii de vinuri caută deja altitudini mai înalte pentru a-și produce faimoasele soiuri. Dacă pierderea unor soiuri de struguri nu e suficient de îngrijorătoare, un studiu din 2013 a anticipat că terenurile viabile pentru cultivarea strugurilor pentru vin ar putea scădea cu până la 73% până în 2050.