Conțin proteine, grăsimi sănătoase, fibre, antioxidanți și multe vitamine și minerale, dar și adevărate rezervoare de acizi grași omega-3. Fructele oleaginoase sunt printre cele mai consumate fructe din lume, nu doar pentru gustul lor special, ci și pentru numeroasele beneficii aduse sănătății. Există peste 50 de tipuri de fructe oleaginoase în întreaga lume, iar mai bine de 20 dintre ele sunt comestibile, fiecare având un profil nutrițional unic.
În general, fructele oleaginoase sunt o gustare grozavă care stimulează energia, conținând grăsimi și proteine sănătoase. Dincolo de tendința lor de a ne crește vitalitatea, acestea sunt un aliment dens din punct de vedere nutrițional, încărcat cu macro și micronutrienți, precum și cu vitamine și minerale.
Acest site arată care sunt beneficiile fructelor oleaginoase și de ce ar trebui să le includem în alimentație.
Conținutul semnificativ de fibre și antioxidanți din fructele oleaginoase le conferă un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare și al celor degenerative, specifice înaintării în vârstă. Compușii și proprietățile nutritive ale fructelor oleaginoase le transformă în elemente valoroase de nutriție și medicină preventivă. Iată care sunt acestea!
Nucile, o sursă de grăsimi sănătoase
Nucile sunt o sursă inepuizabilă de antioxidanți care protejează împotriva dezvoltării mai multor tipuri de cancer. La fel de important, nucile sunt benefice creierului. Adepții dietei mediteraneene au avut cele mai puține riscuri de a suferi de Alzheimer și demență când au consumat nuci, semințe și leguminoase. Nucile sunt și o sursă de grăsimi sănătoase și pot ajuta la gestionarea nivelului colesterolui și a hipertensiunii.
Migdalele, bune pentru afecțiuni ale pielii
Cei care se confruntă cu afecțiuni sau traume ale pielii, cum ar fi pigmentarea neuniformă, ar trebui să consume migdale. „Migdalele au cea mai mare cantitatate de vitamina E, un antioxidant care susține sănătatea pielii prin protejarea celulelor pielii de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi cauzate de poluare, razele UV, fumul de țigară și alți factori.
Alunele ajută la reducerea nivelului de stres
Cercetările au arătat că alunele aduc numeroase beneficii sănătății. Un studiu clinic din 2022 a observat că un consum zilnic de alune ar putea ajuta la reducerea nivelului colesterolui, datorită cantității mari de grăsimi mononesaturate și polinesaturate pe care le conțin.
Cercetările sugerează că unii compuși bioactivi din arahide pot ajuta la reducerea nivelului de stres, precum și la îmbunătățirea memoriei.
Nucile caju combat hipertensiunea arterială
Nucile caju sunt bogate în magneziu, care sprijină relaxarea musculară, funcția nervoasă și producția de energie, dar și fier, care este excelent pentru sistemul imunitar. De asemenea, nucile caju pot ajuta la reducerea nivelului colesterolui și, prin urmare, la menținerea stabilă a tensiunii arteriale.
Fisticul, cea mai bună sursă completă de proteine
Fisticul este o sursă„completă” de proteine, adică au „profilul complet de aminoacizi și furnizează 6 g de proteine pe bază de plante”. Fisticul este, de asemenea, o sursă de fibre și de grăsimi sănătoase, făcându-l o gustare sațioasă mai ales dacă avem nevoie de un impuls rapid de energie.
Alunele de pădure reduc nivelul homocisteinei
Alunele de pădure conțin fibre, proteine și acizi grași esențiali, dar se remarcă printr-o altă proprietate importantă în nutriție: acestea reduc nivelul homocisteinei, un aminoacid asociat cu riscul crescut de boli cardiace și sindromul Parkinson. În plus, alunele de pădure sunt o sursă de acid folic, care are un rol esențial în prevenirea defectelor de tub neural în sarcină.