Se găsesc peste tot în lume și sunt garnitura pe care nimeni nu o poate refuza. De altfel, se pare că nu există un fel de mâncare mai popular decât cartofii, în fața cărora cedează și cel mai înfocat adept al dietelor sănătoase.
Se fac rapid și se pot mânca așa, ca preparat de sine stătător, ca gustare sau ca garnitură la friptură, la pește prăjit, alături de o salată de vară sau lângă o porție de murături. Serviți cu ketchup, maioneză, brânzeturi, verdețuri sau alte sosuri picante, cartofii nu au rival.
Dar cum putem reinterpreta cartofii, savurându-i sub formă de tartine sau de găluști? Iată care sunt cele mai populare preparate din cartofi, potrivit Mashed.
Irlanda – „Boxty”
Dacă doriți un deliciu crocant cu amidon, delicioasa clătită de cartofi este o gustare simplă, care se servește la micul dejun, la prânz și la cină. Boxty are o importanță istorică pentru bucătăria irlandeză și, din cele mai vechi vremuri s-a dovedit a fi un aliment de bază în multe gospodării. Clătita de cartofi este făcută din piure de cartofi, cartofi rași si câteva produse esențiale pentru copt, toate amestecate pentru a face cele mai pufoase clătite. Mulți preferă să le prăjească și să le taie în felii, ca pe pizza.
Norvegia – „Raspeballer”
Raspeballer sunt, de fapt, un fel de găluște făcute din cartofi mărunțiți și fierți ore în șir, într-o supă de carne, până devin fragede. Gălușca de cartofi servește ca o bază neutră, fiind combinată apoi cu tot felul de toppinguri. Mulți aleg să o mănânce cu diferite legume și carne fiartă, în timp ce alții optează pentru o combinație de zahăr brun sau cu bacon mărunțit.
Filipine – Camote Cue
Camote Cue, celebrul fel de mâncare stradală filipineză, care se vinde pe băț, este făcut din cartof dulce, cremos, și merge mână-n mână cu un strat de zahăr brun crocant. Tăiată rondele, caramelizată și servită fierbinte alături de un ceai sau de o cafea, gustarea acționează ca o bombă de carbohidrați, fiind foarte sățioasă. Combinată cu frișcă, nucă de cocos prăjită și alte delicii dulci, camote cue este unul dintre numeroasele alimente stradale care și-au câștigat, pe bună dreptate, popularitatea.
Peru – Papa a la Huancaína
Papa a la Huancaína este un fel de mâncare cu cartofi galbeni, acoperit cu un sos picant făcut din aji amarillo – ardeiul galben peruan, servit cu un ou fiert tăiat în jumătate și câteva măsline. Papa a la Huancaína este cunoscut și pentru textura cremoasă și aromele îndrăznețe. Cartoful acționează ca bază fermă a preparatului, dar vedeta este sosul galben picant. Amestecând aji amarillo, smântână, ulei vegetal, biscuiți, sare, piper și o notă de queso fresco, veți pregăti un sos care face din papa a la Huancaína un preparat special în bucătăria peruană.
Polonia – Kopytka
Spre deosebire de găluștele de cartofi din alte bucătării, cum ar fi cele din Norvegia, kopytka sunt destul de mici – aproape cât celebrele gnocchi. Servite fie ca garnitură, fie ca fel principal, kopytka sunt făcute dintr-un aluat de cartofi, fiert în apă, apoi strecurat și transformat într-un un fel de paste. Se pot combina cu aproape orice sos de carne sau de paste – sau se poate opta pentru clasica combinație de unt și pesmet. Alte interpretări clasice sunt kopytka cu tocană de vită (gulasz), cu unt topit și cu zahăr brun.