Sistemul imunitar este o forță impresionantă de celule, țesuturi și organe care se străduiește să ne ferească de amenințări microscopice, precum bacteriile și virusurile.
Instituții academice precum Harvard Health evidențiază faptul că sănătatea microbiomului intestinal – trilioane de microbi buni care trăiesc în intestine – este esențială pentru capacitatea corpului de a produce proteine care luptă împotriva bolilor.
Starea acestor microbi este influențată de ceea ce mănânci. Printre cei mai mari dușmani la adresa sănătății se află și consumul celor mai proaste alimente pentru sistemul imunitar, scrie The Healthy.
Alimentele nesănătoase pot deranja sistemul imunitar
Experții în nutriție sunt de acord că o dietă bogată în fibre, fructe, legume, cereale integrale și leguminoase este esențială pentru menținerea unui microbiom sănătos și controlul inflamației, care este cheia unui sistem imunitar receptiv.
În schimb, alimentele nesănătoase pentru sistemul imunitar pot deranja acest echilibru, ducând la inflamație și la o apărare imunitară slăbită, crescând riscul de îmbolnăvire.
Ai grijă de corpul tău și evită ceea ce experții consideră a fi cele mai proaste alimente pentru imunitate!
1. Zahărul
Două felii de tort, un punch sau două pahare de vin sunt o plăcere de nerefuzat în perioada sărbătorilor, dar în acest fel catapultăm nivelul de glucoză din sânge la un nivel periculos. Acest lucru poate slăbi temporar sistemul imunitar, inclusiv celulele albe din sânge, ceea ce le diminuează capacitatea de a evita microbii.
Orientările nutriționale recomandă, în general, limitarea „zaharurilor adăugate” – acele linguri suplimentare introduse în alimente în timpul producției – la mai puțin de 10% din aportul caloric zilnic. La o dietă de 2.000 de calorii pe zi, nu înseamnă mai mult de 200 de calorii din zaharuri adăugate. Asociația Americană a Inimii este și mai strictă, sugerând nu mai mult de nouă lingurițe pentru bărbați și șase pentru femei.
Alegeți dulceața naturală a fructelor de pădure sau a merelor, care au un efect mai slab asupra glicemiei.
2. Carnea procesată
Carnea procesată – slănină, cârnați și mezelurile – ar putea face un mic dejun de vacanță delicios, dar sunt printre cele mai proaste alimente pentru sistemul imunitar. Sunt pline de conservanți și grăsimi saturate (tipul de grăsime nesănătoasă pe care doriți să o reduceți la minimum). Consumul regulat poate duce la inflamație cronică, care vă menține sistemul imunitar într-o stare constantă de alertă și, în timp, îl poate uza.
Apoi mai este problema AGE-urilor – produse finale de glicație avansată care se găsesc în carnea procesată. AGE-urile provoacă inflamație în întregul corp, epuizează nivelul de antioxidanți, afectează negativ sănătatea intestinului și dăunează celulelor.
Schimbați carnea procesată cu proteine mai slabe care sunt procesate minim, cum ar fi pieptul de pui la grătar sau peștele.
3. Cereale rafinate
Produsele de patiserie, pâinea și biscuiții pot fi printre cele mai proaste alimente pentru sistemul imunitar. Duc la fluctuații bruște ale zahărului din sânge – suprimând sistemul imunitar.
În loc să apelați la alimente preparate cu cereale rafinate, încercați alternative cu cereale integrale, cum ar fi orezul brun, quinoa, orzul și versiunile din cereale integrale de pâine și paste. Acestea nu cresc nivelul de zahăr din sânge la fel de mult, datorită indicelui lor glicemic mai scăzut. De asemenea, vor oferi nutrienți și fibre suplimentare.
4. Alcoolul
Consumul excesiv de alcool poate sparge bariera intestinală, creând o portiță pentru pătrunderea bacteriilor dăunătoare în sânge. Această intruziune declanșează inflamația. Consumul excesiv de alcool poate reduce și capacitatea corpului de a crea celule T și celule B, anticorpii pe care îi folosim pentru a lupta împotriva infecțiilor.
5. Cofeina
Aportul rapid de energie din cofeină, în special din băuturile energizante, are dezavantajele sale – cel mai mare fiind impactul asupra calității și duratei somnului. Somnul slab, la rândul său, este un factor care poate afecta imunitatea, așa cum se subliniază într-o lucrare din 2021 publicată în Communications Biology.
Luați în considerare ceaiul verde sau o cantitate mică de cafea neagră. Ambele furnizează cofeină, dar cu beneficii suplimentare pentru sănătate și fără conținutul ridicat de zahăr. Optați pentru un smoothie făcut dintr-un amestec de fructe, legume, și o sursă de proteine, cum ar fi iaurtul grecesc sau pudra de proteine.
Aceste alternative oferă o eliberare treptată de energie, ajutând la evitarea efectelor perturbatoare ale cofeinei asupra somnului.