Randamentele oferite de depozitele bancare sunt mai mult negative, prețul materiilor prime este pe trend descendent (inclusiv cele considerate de refugiu), iar fondurile mutuale aflate pe câștig trebuie căutate cu atenție pentru a nu nimeri peste unul cu pierderi. În aceste condiții se pune și întrebarea firească „în ce poți să mai investești“ și dacă investiția în acțiuni listate la Bursa de Valori mai este profitabilă. În ciuda scăderilor de la începutul acestui an de pe piețele de capital, răspunsul este, poate surprinzător, favorabil unor investiții la bursă.
Principala diferență care trebuie luată în calcul atunci când vorbim de investiții pentru economisire este perioada de timp avută în vedere. Chiar dacă anul acesta a debutat drept unul dintre cele mai proaste pentru bursele de acțiuni, cu pierderi la minimele din ianuarie de 12% pentru indicele american S&P și chiar de 14% pentru indicele BET al Bursei de la București (BVB), studiile ne arată că orice perioadă de 20 de ani profitul este mai mult decât sigur.
„Studiile au demonstrat că, indiferent ce perioadă de 20 de ani am alege, bursele de acțiuni s-au dovedit a fi cea mai bună destinație pentru investiții, depășind cu ușurință câștigurile aduse de depozite bancare, titluri de stat, obligațiuni emise de companii sau mărfuri“, arată analiștii Tradeville. Care adaugă că deși în prezent că pentru investitorii pe termen scurt ar fi mai prudent să evite deschiderile de poziții pe acțiuni și să se orienteze către active tradiționale de refugiu, precum aur sau titluri de stat, pentru investitorii pe termen lung volatilitatea nu ar trebui să conteze. Apariția unor bule speculative duce la prăbușiri majore, dar de fiecare dată bursele au reușit să revină pe creștere, susținute de creșterea economică și, mai recent, de intervențiile băncilor centrale.
Practic, toate datele istorice indică faptul că bursele de acțiuni ar trebui incluse în planurile de economisire pe termen lung ale oricărui individ. Preferabil este însă a se apela la specialiști pentru acest tip de investiție și, mai ales, la cunoașterea și înțelegerea domeniului. Cu alte cuvinte dacă tot sunteți interesați de instrumente ale burselor de valori, ar fi bine să învățați cât mai multe despre piața de capital.
Investiții profitabile la BVB
BVB nu face excepție de la regula pe care o întâlnim la nivel internațional, chiar dacă vorbim de o istorie scurtă. Indicele BET, care urmărește cele mai importante zece companii listate, a fost lansat în septembrie 1997, iar în cei 18 ani de existență a fost deja martorul a trei crize pe piețele financiare: criza asiatică din 1997-1998, care a afectat îndeosebi economiile emergente, spargerea bulei internetului de pe bursa americană la începutul anilor 2000 și criza financiară din 2007-2008. Acestea au fost însoțite de căderi ale indicelui BET cuprinse între 27% și 83%, care i-au determinat pe mulți jucători cu agende mai speculative să se retragă definitiv din piață.
Cu toate acestea, dacă un investitor orientat pe termen lung ar fi investit periodic în indicele BET de la crearea sa și până acum (sfârșitul lui februarie), rămânând în piață inclusiv în perioadele de criză, acesta s-ar fi bucurat de un randament anualizat de 10,87%. De exemplu, dacă acest investitor ar fi alocat lunar 100 de lei din economiile sale către companiile din indicele BET timp de 18 ani (adică un total de 21.600 lei, fără a ține cont de valoarea în timp a banilor), ignorând cu răbdare volatilitatea de pe parcurs ar fi ajuns azi la un portofoliu de circa 90.650 lei. „Investitorul ar fi obținut acest rezultat cu un minim de efort, fără a se strădui să analizeze care acțiuni ar putea depăși piața în anumite perioade și fără a urmări îndeaproape un portofoliu speculativ, ci doar investind pasiv în principalul indice bursier“, arată specialiștii Tradeville.
Până în vara lui 2012, pentru replicarea indicelui BET ar fi fost necesară achiziția fiecăreia dintre cele zece acțiuni constituente în parte, respectând proporțiile în care acestea sunt incluse în indice. Din august 2012, însă, investitorii interesați de o expunere pasivă la piața de la BVB pot cumpăra unități precum cele ale ETF BET Tradeville (TVBETETF), un fond de investiții listat la bursă al cărui unic scop este replicarea cât mai fidelă a indicelui BET. Cumpărând o unitate de ETF pentru circa 7 lei, un investitor cumpără automat cele zece acțiuni incluse în BET, obținând un portofoliu gata diversificat printr-o singură tranzacție.
Reluând exemplul anterior, dacă investitorul nostru ar fi alocat lunar 100 lei din economiile sale către ETF BET Tradeville, de la lansarea acestuia din 2012 până la finele lunii trecute ar fi ajuns să dețină un portofoliu de circa 4.400 lei. Adică un randament anualizat de 8,15%. Prin comparație, un depozit bancar în lei deschis în august 2012 i-ar fi adus în următorul an o dobândă medie de circa 5,3%, potrivit datelor centralizate de BNR, însă, în urma ciclului de relaxare monetară pornit de Banca Națională, același depozit i-ar fi oferit în momentul de față, în medie, o dobândă anuală de numai 1,35%.
Dar înainte de orice este recomandabil să învățați cât mai multe despre piața de capital. În acest sens pot fi apelate nenumărate resurse disponibile gratuit pe internet sau chiar cursurile la fel de gratuite pe care brokerii sau BVB le organizează.
Indiferent ce perioadă de 20 de ani am alege, bursele de acțiuni s-au dovedit a fi cea mai bună destinație pentru investiții, depășind cu ușurință câștigurile aduse de depozite bancare, titluri de stat, obligațiuni emise de companii sau mărfuri. Analist Tradeville
10,8% este randamentul pe care un investitor în acțiunile din cadrul indicelui BET l-ar fi obținut în cei 18 ani de existență a indicelui