Jaguar-Cray XT5 ocupă prima poziţie în Top 500 cele mai rapide supercalculatoare din lume după ce a reuşit să depăşească celebrul Roadrunner construit de IBM. Jaguar-Cray XT5 şi Roadrunner sunt singurele supercalculatoare din top care au trecut graniţa de un petaflop/s adică o mie de trilioane de operaţii pe secundă. Un supercomputer este un computer complex compus din mai multe procesoare care accesează aceeaşi memorie centrală şi care funcţionează concomitent şi coo
Jaguar-Cray XT5 ocupă prima poziţie în Top 500 cele mai rapide supercalculatoare din lume după ce a reuşit să depăşească celebrul Roadrunner construit de IBM. Jaguar-Cray XT5 şi Roadrunner sunt singurele supercalculatoare din top care au trecut graniţa de un petaflop/s adică o mie de trilioane de operaţii pe secundă.
Un supercomputer este un computer complex compus din mai multe procesoare care accesează aceeaşi memorie centrală şi care funcţionează concomitent şi coordonat, astfel încât poate atinge o mare performanţă totală de calcul, conform wikipedia.
Pe primul loc în Top 500 supercalculatoare, luna acesta, se află Jaguar-Cray XT5. Acesta a primit, recent, un upgrade care i-a crescut puterea de calcul la 1,759 petaflop/s. Un petaflop/s reprezintă un cvadrilion (o mie de trilioane) de operaţii în virgulă mobilă pe secundă (Flop = Floating point Operations Per Second).
Supercalculatorul Jaguar-Cray XT5 are mai mult de 220.000 de cipuri şi aparţine laboratoarelor Oak Ridge din Tenessee, Statele Unite. Acesta este folosit pentru cercetării în domeniul schimbărilor climatice, ştiinţa materialelor şi a energiei nucleare.
Roadrunner cade pe locul doi
Pe locul doi se află celebrul Roadrunner construit de IBM, primul supercalculator care a depăşit bariera de un petaflop/s. Acesta se află la Los Alamos National Laboratory în New Mexico şi aparţine Departamentul American al Energiei. Supercalculatorul operează în prezent cu 1,042 petaflop/s. Este utilizat pentru a monitoriza rezerva nucleară a SUA, precum şi pentru cercetării în domenii ca astronomie, genomică şi schimbări climatice.
Podiumul este încheiat de Kraken XT5, un alt supercomputer creat de Cray, care are o putere de calcul de 831,7 teraflop/s şi aparţine Institutului Naţional pentru Ştiinte Computaţionale din Tennessee, SUA. Locurile patru şi cinci sunt ocupate de supercalculatoare din afara SUA, respectiv Germania şi China. JUGENE este supercalculatorul creat de IBM pentru Forschungszentrum Juelich (FZJ), Germania. Acesta are 825,5 teraflop/s şi este cel mai puternic calculator din Europa.
China a intrat direct pe locul cinci în Top 500 cu supercalculatorul Tianhe-1. Aflat la Centrul Naţional pentru Supercalculatoare din Tianjin, maşinăria are peste 70.000 de cipuri şi poate efectua 563 de trilioane de operaţii pe secundă (563 teraflop/s). Este folosit în operaţiuni legate de explorarea de petrol şi la simularea modelelor de aeronave.
Primele patru supercomputere au procesoare AMD
Dintre cele 500 de supercalculatoare din top, 277 se află în SUA, iar 153 în Europa. În top 10, americanii au nu mai puţin de opt supercalculatoare, singurul din Europa fiind JUGENE, care se află în Germania.
Dintre maşinăriile aflate în top 5, patru folosesc procesoare AMD şi doar unul singur se bazează pe procesoare Intel, per total însă, dintre cele 500 de maşinării, 402 au procesoare Intel.
Top 5 Supercalculatoare
1. Jaguar, Oak Ridge National Laboratory, SUA (1,759 petaflop/s; 224.162 procesoare).
2. Roadrunner, Los Alamos National Laboratory, SUA (1,042 petaflop/s; 122.400 procesoare).
3. Kraken XT5, University of Tennessee, SUA (831,7 teraflops/s; 98.928 procesoare).
4. Jugene, Forschungszentrum Juelich, Germania (835,5 teraflop/s; 294.912 procesoare).
5. Tianhe-1, National SuperComputer Center, China (563,1 teraflop/s; 71.680 procesoare).
SURSA: top500.org