Dieta poate juca un rol important
În mod surprinzător, dieta poate juca un rol important atât în sănătatea mintală, cât și în funcția creierului. Anumite alimente pot înrăutăți nivelul de anxietate și pot contribui la inflamație, stres oxidativ și chiar la acumularea plăcii în creier. Toate aceste alimente pot accelera declinul cognitiv, dacă sunt consumate în mod constant și pot crește riscul de Alzheimer.
Unele dintre cele mai proaste opțiuni includ alcool, mâncare congelată, tăiței instant și multe altele.
Iată de ce alimente trebuie să vă feriți, potrivit experților citați de Shefinds
Băuturi dietetice
Deși conțin mai puține calorii, îndulcitorii artificiali și alte ingrediente dăunătoare din băuturile dietetice pot avea un impact negativ asupra sănătății creierului.
Dr. Robert Love, medic neurolog, spune: „Majoritatea acestor băuturi sunt îndulcite cu ceva numit aspartam. Aspartamul nu este bun pentru bacteriile intestinale. De asemenea, aspartamul este asociat cu efecte secundare negative, inclusiv cancerul la animale”.
„Cercetarea arată că aspartamul este asociat cu un risc crescut de diabet de tip 2, iar diabetul de tip 2 este foarte dăunător pentru creier”, notează el.
Iar riscul de diabet poate crește și riscul bolii Alzheimer.
Băuturi pentru sportivi
Mulți pasionați de sănătate și fitness apelează la băuturi speciale ca o modalitate de a rămâne hidratați, după un antrenament intensiv.
De fapt, sunt pline de zahăr și chiar de coloranți artificiali.
Dr. Love subliniază pericolele ascunse pe care le prezintă aceste băuturi: „Băuturile pentru sportivi sunt fie bogate în zahăr, fie bogate în zaharuri artificiale și ambele pot fi dăunătoare pentru creier”.
Alcool
Persoanele care consumă alcool în exces pot experimenta mai multă anxietate în timp, mai ales atunci când se confruntă cu simptome de sevraj. Mulți experți sugerează, de asemenea, că un consum excesiv de alcool este legat de un risc mai mare de a dezvolta Alzheimer și demență.
Preparatele congelate
Le lipsesc nutrienții esențiali, care sunt necesari pentru menținerea sănătății creierului. Acest lucru poate duce la o deteriorare cognitivă crescută, în timp. Multe dintre aceste preparate sunt pline cu aditivi artificiali, conservanți și coloranți alimentari, care pot perturba și mai mult chimia creierului și pot duce la tulburări de dispoziție, cum ar fi anxietatea.
„Alimentele foarte procesate, cum ar fi cinele congelate, dăunează în mod activ sănătății creierului. Câțiva dintre clienții mei care au renunțat la aceste alimente au văzut îmbunătățiri nu doar în sănătatea fizică, ci și în starea de spirit și gândire”, spune. Youssef.
Pâine albă rafinată
Dietele bogate în carbohidrați rafinați, inclusiv pâinea albă, pot favoriza inflamația în organism. Inflamația cronică este un factor de risc atât pentru anxietate, cât și pentru boli neurodegenerative precum Alzheimer.
Chips-uri, prăjituri, biscuiți
Ca și alte produse procesate, chipsurile, prăjiturile și biscuiții, sunt pline cu conservanți, ingrediente artificiale și grăsimi nesănătoase.
Aceste gustări creează, de asemenea, o dependență foarte mare, contribuind la declinul mental și cognitiv și o relație potențial nesănătoasă cu alimentele.
„Chiar dacă gustările ambalate sunt convenabile, sunt pline de grăsimi artificiale și zahăr, despre care se știe că promovează inflamația, iar aceasta poate modifica negativ și funcțiile creierului. În plus, gustările în timpul zilei contribuie la un risc mai mare de afecțiuni cronice, care pot afecta funcția creierului”, spune dr. Michelle Dees, medic psihiatru la Luxury Psychiatry Medical Spa.
Fideaua instant
Este un amestec de ingrediente nesănătoase. Fideaua instant este făcută din făină rafinată, iar conținutul ridicat de sodiu este un motiv de îngrijorare deoarece poate duce la hipertensiune arterială. Acest lucru ar putea deteriora vasele de sânge și poate reduce fluxul de sânge către creier.
Tăițeii instant au un efect negativ asupra tensiunii arteriale și hidratării, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de stres. Aceste mese sunt lipsite de elementele vitale necesare pentru a promova activitatea creierului și, prin urmare, încurajează epuizarea mentală.