Organe esențiale precum creierul și inima pot fi predispuse să se comporte diferit, în funcție de grupa de sânge.

De când oamenii de știință au evidențiat, în urmă cu peste cinci decenii, o asociere între grupa sanguină de tip A și cancerul gastric, studii ulterioare au identificat o mulțime de alte conexiuni posibile.

Cercetările științifice sugerează că grupa de sânge poate face diferența când vine vorba și de sănătatea inimii, potrivit Cnet.com.

De ce trebuie să știm ce grupă de sânge avem

Tipurile de sânge sunt determinate de antigeni, un tip de proteină de pe globulele roșii. Cele patru grupe sanguine majore sunt determinate de prezența (sau lipsa acestora) a antigenelor A și B.

Celulele roșii din sânge au, de asemenea, o proteină numită factor Rh, iar prezența acesteia indică o grupă de sânge pozitiv, în timp ce absența acesteia indică o grupă sanguină negativ. Grupele sanguine care se întâlnesc mai des sunt A, B, O și AB. Cunoașterea grupei sanguine și a Rh-ului sunt esențiale pentru stabilirea cazurilor de incompatibilitate în cazul transfuziilor.

Cele două sisteme (ABO si Rh) determină 8 grupe sanguine:

Acestea fiind spuse, grupa de sânge nu este importantă doar când avem probleme de sănătate, dar poate oferi și câteva informații necesare privind unele probleme de sănătate.

Cercetările în curs de desfășurare asupra grupelor de sânge sugerează că ar putea conta mai mult decât credem, cel puțin atunci când evaluăm riscul pentru anumite afecțiuni, în special bolile de inimă. Aceste diferențe imperceptibile pentru noi pot oferi un avantaj în a evitarea problemelor cardiovasculare.

Dar de ce există diferite grupe de sânge

Cercetătorii nu știu exact, dar factori precum strămoșii și anumite infecții din trecut, care au provocat mutații în sânge, se poate să fi contribuit la diversitate, potrivit hematologului Douglas Guggenheim.

Persoanele care au grupa sanguină O se pot îmbolnăvi de holeră, de exemplu, în timp ce persoanele cu grupa de sânge A sau B pot avea mai multe șanse de a suferi de probleme de coagulare a sângelui.

Grupele de sânge cu cel mai mare risc pentru afecțiuni cardiace

Persoanele care au grupa de sânge O pot avea un risc mai mic de afecțiuni cardiovasculare.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, persoanele cu grupa sanguină A, B sau AB au mai multe șanse decât cele cu grupa O să facă un atac de cord sau să sufere de insuficiență cardiacă.

În timp ce riscul crescut este mic (cei cu grupa A sau B au avut un risc combinat cu 8% mai mare de atac de cord și un risc crescut de 10% de insuficiență cardiacă), diferența dintre ratele de coagulare a sângelui este mult mai mare, conform AHA.

Grupele A și B, 51% mai multe șanse de tromboză venoasă și embolie pulmonară

Persoanele din același studiu cu grupele sanguine A și B au avut cu 51% mai multe șanse de a dezvolta tromboză venoasă profundă și cu 47% mai multe șanse de a face o embolie pulmonară, tulburări severe de coagulare a sângelui care pot crește și riscul de insuficiență cardiacă.

Explicația și pentru Covid-19

Potrivit doctorului Guggenheim, un motiv ar putea avea legătură cu inflamația care are loc în corpurile persoanelor cu grupa de sânge A, B sau AB.

Guggenheim crede că acest lucru poate explica și scăderea riscului unei forme severe a COVID-19 la persoanele cu grupa sanguină O. Forma severă a COVID-19 cauzează frcvent probleme cardiace, coagulare a sângelui și alte probleme cardiovasculare.