Unul dintre cele mai importante criterii luate in calcul de catre un depunator in momentul constituirii unui depozit este acela al perioadei de timp pentru care va fi facut respectivul depozit. Dupa cum se stie, depozitele bancare sunt de doua tipuri: la vedere si la termen, primul oferind dobanzi foarte mici, dar si posibilitatea de a-ti retrage banii in momentul dorit, in vreme ce al doilea acorda dobanzi de 6-7 ori mai mari decat cele oferite de depozitele la vedere, dar restrictionand posibilitatea de a-ti retrage banii, doar pentru anumite momente de timp, bine stabilite (o luna, 3 luni, 6 luni, 9 luni sau 12 luni).
De obicei, in cazul depozitelor la termen, dobanda creste pe masura ce se mareste perioada pentru care a fost constituit depozitul. Pentru cei care sunt interesati mai putin de lichiditatea economilor lor, si mai mult de rentabilitate, un depozit la termen este de preferat unuia la vedere. Abia acum apar insa problemele. Putem fi oare siguri, in cazul in care constituim un depozit pe un termen mai lung (sase luni sau un an), ca nu vom avea nevoie de banii respectivi mai devreme de momentul stabilit initial pentru primirea banilor si a dobanzii? Sau, in cazul in care ne vom retrage banii inainte de respectivul termen ne vom impaca oare cu ideea ca vom pierde cea mai mare parte a dobanzii, primind doar echivalentul dobazii acordate de banca pentru depozitele la vedere?
Daca la cele doua intrebari raspunsul este mai mult nu, atunci am putea sa ne gandim la o strategie investitionala ce presupune asigurarea unei lichiditati rezonabile, cu costuri minime. O astfel de strategie ar putea fi plasarea economiilor in depozite cu scadenta la o luna. Teoretic, un astfel de plasament poate asigura randamente superioare chiar depozitelor cu termene de scadenta de sase luni sau un an, care, dupa cum am mentionat si mai devreme, asigura in general dobanzi mai mari decat cele constituite pe intervale de o luna sau de trei luni.
Dobanda maxima la un depozit bancar e de 37%
Aruncand o privire pe oferta cu dobanzile acordate de banci, se poate observa ca rate de 30-31% la depozitele la o luna furnizeaza in foarte multe cazuri randamente superioare depozitelor la noua sau 12 luni, care in acest moment sunt remunerate cu dobanzi intre 26% si 37% pe an. Spre exemplu, echivalentul unei dobanzi lunare de 31% pentru un depozit, in ipoteza in care aceasta ramane constanta pe toata perioada considerata, este de 33,02% pentru trei luni (maximul oferit de piata este de 33% pentru depozitele la trei luni), 34,35% la sase luni (maximul este de 34% la sase luni) si de 35,75% la un an (maximul este de 37% pe an, dar dobanzile majoritatii bancilor se situeaza sub nivelul de 35% pe an).
Am spus ceva mai sus „teoretic”, referindu-ne la randamentele superioare oferite de depozitele constituite pe perioade scurte. Pentru depozitele reinnoite periodic (lunar, trimestrial sau semestrial) intervine riscul scaderii dobanzii, risc prezent in momentul de fata pe piata monetara din Romania.
Dobanzile de pe piata monetara romaneasca, atat cele active, cat si cele pasive, sunt foarte mari, comparativ cu cele practicate de bancile din alte tari din Europa Centrala si de Est. Ele sunt de altfel strans legate de evolutia inflatiei.
Cum pentru anul viitor, e prognozata o inflatie cu aproximativ sapte-noua procente mai mica decat cea estimata pentru acest an, rezulta ca vom inregistra si o scadere proportionala a dobanzilor (mai ales a celor pasive, care asa cum a confirmat evolutia ultimilor ani au fost primele care au coborat).
In aceste conditii, sfatul nostru ar fi ca, in cazul in care pentru depunator este mai importanta rentabilitatea plasamentului, acesta sa se orienteze spre un depozit pe termen lung, pe care sa il constituie insa peste doua-trei luni, cand nivelul dobanzii pentru urmatoarea perioada va fi in punctul sau de maxim. Deocamdata insa, in asteptarea punctului de maxim al ratelor dobanzii, mult mai indicate sunt plasamentele pe termen scurt (o luna). In celalat caz, in care lichiditatea e mai importanta, depunatorul poate miza in continuare pe depozite pe termen mai scurt: o luna pentru urmatoarele doua-trei luni, sau trei luni pentru a-si maximiza profiturile, pentru perioada de inceput a anului 2002, cand ratele dobanzilor vor fi in scadere.
Trei luni cu dobanzi mari
„Vom asista la un salt al nivelului ratei dobanzilor in perioada lunilor de iarna, probabil cu un ecart de cinci procente peste nivelul actual. Cauza o constituie importurile de energie, care vor exercita o oarecare presiune asupra pietei monetare. Incepand cu luna martie insa, la fel ca si anul acesta, vom asista la micsorarea ratei dobanzii, iar tonul va fi dat de Ministerul Finantelor prin
scaderea dobanzilor la titlurile de stat si de BNR, care va oferi dobanzi mai mici la depozite si la operatiunile de reverse repo. In momentul de fata, eu as merge inca o luna doua pe depozite la o luna iar in momentul cresterii dobanzilor as face un depozit pe o perioada mai lunga, un an, de exemplu.”