Chevron nu este singura companie americana din domeniul petrolier care a avut profituri foarte mari in ultima perioada de timp. Exxon Mobil si-a anuntat rezultatele financiare si este tot in plutonul castigatorilor din perioada de criza, cu un profit de 14,83 miliarde de dolari pentru al treilea trimestru al anului.

Comparativ cu aceeasi perioada din 2007, profitul companiei a crescut cu 58%, ceea ce reprezinta un profit per actiune de 2,86 USD. Iar totul se datoreaza varfului de pret inregistrat la barilul de ptrol in vara acestui an.

In timp ce mari institutii de creditare se prabusesc, marcand recorduri in materie de pierderi, companiile petroliere marcheaza recorduri in materie de profit. A treia companie de profil din SUA, Conoco Phillips, a anuntat un profit cu 41% mai mare, de 5,19 miliarde de dolari. De asemenea, si Royal Dutch Shell a anuntat un profit de 8,45 miliarde de dolari pentru acelasi trimestru.

Avand in vedere aceste rezultate intradevar spectaculoase (dar nu trebuie uitat: bazate pe pretul galopant al petrolului din vara), companiile de profil nu au pierdut oportunitatea sa se portretizeze drept cele mai stabile companii americane. Purtatorul de cuvant al Exxon, Kenneth Cohen, a declarat cu ocazia anuntarii rezultatelor ca firma este un „pilon de putere in aceste vremuri nesigure”. Ramane de vazut daca Exxon va mai fi acelasi pilon si in al patrulea trimestru, in conditiile in care pretul barilului a scazut sub jumatatea lunii iulie, iar bancile americane incep sa isi revina din soc.