Din fericire, includerea multor alimente antiinflamatoare, cum ar fi legumele, poate ține la distanță inflamația cronică. Legumele congelate sunt la fel de hrănitoare ca și variantele proaspete. Adesea sunt mai convenabile, deoarece vin gata spălate și tocate. Iată care sunt cele mai sănătoase legume, conform medicilor dieteticieni, scrie Eatingwell.
Fasolea verde
O cană de fasole verde gătită oferă mai mult de 10% din valoarea zilnică (VD) de vitamina C, un antioxidant care poate reduce inflamația. În plus, fasolea verde conține o varietate de fitonutrienți precum flavonoide, carotenoide și polifenoli, care ajută la combaterea inflamației si a stresului oxidativ care pot deteriora celulele.
Cartofi dulci
Deși cartofii albi sunt etichetați drept carbohidrați „răi” (ceea ce nu este adevărat!), cartofii dulci sunt considerați mai sănătoși. Aceștia conțin două vitamine cunoscute pentru proprietățile lor de combatere a inflamației, și anume vitaminele A și C. De fapt, un cartof dulce mediu oferă mai mult de 100% din DV de vitamina A.
Cartofii dulci sunt buni pentru intestin. Conțin un tip de fibre numite amidon rezistent care hrănește bacteriile intestinale bune. Când acele bacterii benefice se dezvoltă, produc luptători puternici împotriva inflamației, cunoscuți sub numele de acizi grași cu lanț scurt (SCFA).
Amestec de broccoli și conopidă
Broccoli și conopida sunt membri ai familiei legumelor crucifere, așa că au aceleași proprietăți antiinflamatorii.
Ambele sunt o sursă bună de vitamina C și sunt pline de compuși antiinflamatori precum sulforafanul. Dacă nu ați auzit niciodată de sulforafan până acum, trebuie să știți că s-a dovedit că acest compus scade inflamația și stresul oxidativ.
Amestec de ardei gras și ceapă
Păstrarea unei pungi de amestec de ardei gras și ceapă la congelator este o idee excelentă. Dar și o modalitate ușoară de a vă încărca farfuria cu o varietate de compuși antiinflamatori.
Ardeii grași sunt bogați în vitamina C, care luptă împotriva inflamației. Ei conțin și un flavonoid care previne bolile, numit quercetină, care ajută la protejarea împotriva bolilor cronice precum diabetul, cancerul și altele. Ceapa este și ea bogată în quercetină.
Legume cu frunze verzi
În timp ce unele legume congelate pot deveni apoase și moi atunci când sunt încălzite, legumele cu frunze verzi, cum este spanacul, au tendința de a rezista bine în timpul procesului de congelare, păstrându-și textura și aroma. Sunt bogate în polifenoli, care au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge.
Mazărea verde
Ca și fasolea verde, mazărea verde ajută la combaterea inflamației. Mazărea verde oferă fibre solubile, care sunt asociate cu niveluri mai scăzute de inflamație intestinală și cu o mucoasă intestinală mai sănătoasă. De asemenea, sunt o sursă ușoară de proteine vegetale sănătoase pentru inimă.
Aceste legume congelate aprobate de dieteticieni sunt convenabile ca preț, sunt prietenoase cu bugetul și pline de nutrienți care luptă împotriva inflamației!