S-ar putea crede că adăugarea acestor potențiatori de aromă în alimente le scade valoarea nutrițională, dar unii experți cred că astfel de suplimente nu trebuie puse la index.
„Aș prefera ca oamenii să adauge un condiment care le bucură ziua și va face ca mâncarea să fie mai plăcută, decât să renunțe la mâncare”, a declarat dieteticianul Abbey Sharp pentru USA Today.
Când căutați condimentul ideal, opțiunea cu cele mai scăzute calorii nu este întotdeauna cea mai sănătoasă.
Ketchup-ul, maioneza și muștarul sunt cele mai populare condimente din America, dar definiția condimentului este mult mai largă.
Ce sunt condimentele?
Un condiment este orice lucru care îmbunătățește aroma alimentelor.
Deși se crede că, în general, condimentele anulează orice beneficii pentru sănătate ale alimentelor cu care sunt asociate, dieteticianul Abbey Sharp spune că ne pot ajuta să avem o dietă mai hrănitoare și mai variată.
Care este cel mai sănătos condiment?
Condimentul cu cele mai scăzute calorii nu este întotdeauna cea mai sănătoasă alegere. Sharp recomandă să căutați o oportunitate de a include nutrienți suplimentari.
Preferatul său este guacamole, datorită grăsimilor sănătoase, potasiului și fibrelor din avocado.
„Când un condiment poate adăuga grăsimi sănătoase, fibre sau proteine, de fapt îmbunătățește profilul nutritiv al mesei noastre”, spune Sharp.
Acestea sunt cele mai sănătoase condimente pe care le recomandă Sharp. Unele au un conținut scăzut de calorii, cu o aromă puternică, iar altele au mai multe calorii, dar conțin vitamine benefice, minerale și alți nutrienți:
- Guacamole
- Sos de soia
- Muştar
- Oțet balsamic
- Salsa
- Sos iute
- Hummus
- Pesto
Pesto
Pesto conține în mod tradițional ulei de măsline, parmezan, frunze proaspete de busuioc.
Un sfert de cană porție de pesto este suficient pentru a vă oferi cel puțin 8% din. valoarea zilnică a zincului, nutrient care susține funcția imunitară și metabolismul.
Muştar
Muștarul poate avea un conținut ridicat de sodiu, așa că asigurați-vă că verificați mărimea porțiilor. Muștarul cumpărat din magazin este de obicei făcut din oțet distilat, semințe de muștar, turmeric, pudră de usturoi, suc de lămâie și sare și are doar șase calorii la 10 grame.
Turmericul conține un compus care acționează ca ingredient antioxidant, anticancer și antiinflamator – și este bun pentru sistemul nervos. Cercetările au arătat că poate trata indigestia.
Guacamole
Guacamole conține potasiu, fibre și grăsimi sănătoase din avocado. Sharp spune că este condimentul ei preferat.
Oțet balsamic
Oțetul balsamic este un oțet închis la culoare, obținut din struguri și, cel mai important, este bogat în antioxidanți care ar putea proteja împotriva deteriorării celulelor și pot reduce riscul de boli de inimă.
Sos de soia
Puteți face acasă un sos de soia, ca alternativă mai sănătoasă la versiunea cumpărată din magazin, care poate conține mult sodiu.
Se amestecă o cană de supă de legume cu conținut scăzut de sodiu; o lingură de oțet; 2 lingurițe de zahăr brun; un strop de ghimbir măcinat, pudră de usturoi și piper negru și un praf de sare. Se fierbe totul împreună timp de 10 minute.
Salsa, sos de roșii și ketchup
Roșiile sunt o sursă excelentă de potasiu, biotină, fier și zinc. De asemenea, furnizează licopen, un antioxidant care ajută la reducerea inflamației.
Hummus
Ingredientele principale din hummus sunt considerate super-alimente în sine: năut, pastă de susan (tahini), usturoi și uleiul de măsline.
Năutul conține proteine, carbohidrați sănătoși și fibre, în timp ce usturoiul și uleiul de măsline nu lipsesc din dieta mediteraneană.
Sos iute
Sosul iute conține doar câteva ingrediente importante – ardei, sare și oțet – care pot ajuta digestia, potrivit Food Revolution Network.
Tahini
Tahini conține seleniu, un mineral care reduce inflamația și promovează sistemul imunitar și sănătatea creierului. Două linguri de tahini acoperă 10% din necesarul zilnic de proteine pentru un adult.