Florile au un rol esenţial în mecanismul de reproducere a plantelor, fiind cele care, prin intermediul unor forme, culori sau arome cât mai deosebite atrag albinele în scopul polenizării. Sunt şi cazuri în care combinaţia de forme, culori şi arome este tulburătoare, unică, dar de cele mai multe ori şi foarte rară. Am încercat să selectăm pentru dumneavoastră câteva dintre cele mai scumpe flori din lume. Şi chiar dacă acestea sunt iubite în general de sexul frumos, nu este o condiţie esenţială pentru a aprecia raritatea exemplarelor de mai jos. Mai ales că, făcute cadou, pot impresiona pe oricine.  

Orhideea Shenzhen

Orhideele cresc peste tot în lume, fiind printre cele mai vechi plante, cu o vârstă estimată la peste 100 de milioane de ani. Însă, dincolo de starea lor naturală, în laboratoarele din lumea întreagă se nasc permanent hibrizi, care ajung uneori să se vândă la preţuri incredibile. Unul din aceste cazuri este o specie unică, realizată de grupul chinez Shenzhen Nongke, în urma a opt ani de cercetări. În anul 2005, un client anonim a plătit nu mai puţin de 1,68 milioane de yuani (circa 200.000 de dolari) pentru achiziţionarea acestei specii de orhidee. Planta are şi o particularitate specifică, care o face să înflorească o dată la cinci ani. 

Orhideea Rothschild

O altă floare scumpă este tot o orhidee, ”Rothschild” (sau Paphiopedilum rothschildianum), care se găseşte în starea ei naturală în Parcul Naţional Kinabalu, din Malaezia. Un exemplar cules de acolo poate ajunge şi la 5.000 de euro, dar specia este cultivată şi în sere, caz în care preţul scade până la circa 100 de euro pe fir. Orhideea Rothschild este de dimensiuni mari (distanţa dintre vârfurile celor două petale orizontale poate atinge şi un metru) şi înfloreşte o dată la 15 ani. 

 

Trandafirul albastru 

O floare nu atât de scumpă, dar foarte spectaculoasă, este şi trandafirul albastru, o specie care nu există în natură, dar care a fost sintetizată artificial în 2004 de o echipă care a modificat ADN-ul unui trandafir alb, căruia i-au integrat gene de panseluţe şi irişi. Rezultatul unei colaborări de 13 ani între compania australiană Florigene şi cea japoneză Suntory este vândut la preţul de 15-25 de euro firul. Şi, având în vedere că orice florărie poate apela la trucul vopsirii unui trandafir alb, dăruirea unuia născut aşa poate fi considerată un gest deosebit. 

 

Lăcrămioarele

Pentru că în România este o floare relativ comună, preţul său nu stabileşte nici un record. Sunt însă zone în care lăcrămioarele nu se găsesc la tot pasul şi unde preţul nu este chiar mic – în Statele Unite, un fir poate ajunge şi la 50 de dolari. Floarea poate fi recoltată o dată pe an şi rezistă destul de puţin. În cultul creştin, se consideră că floarea s-a născut din lacrimile Fecioarei Maria. La noi, Vasile Alecsandri le-a dedicat un poem. 

Trandafirul ”Juliet”

Compania ”David Austin” a investit 15 ani în crearea acestei frumoase specii de trandafiri. A debutat în 2005, cu ocazia salonului de flori de la Chelsea şi mai este numită „floarea de 3 milioane de lire sterline”. Buchetele se pretează evenimentelor speciale, cum ar fi nunţile. Un fir costă circa 20 de euro. 

Hortensia

Există nenumărate specii de hortensii în culori cât mai diverse. Este o floare care nu trebuie să lipsească din grădina niciunui pasionat, dar care este foarte potrivită şi în aranjamentele florare ale unor evenimente, în special nunţi. Hortensia este o floare relativ uşor de găsit şi poate avea preţuri accesibile, însă există şi varietăţi mai exotice, care pot ajunge la câţiva zeci de euro firul. 

Floarea Kadapul

Există însă în lume şi flori nepreţuite. Floarea Kadapul nu poate fi cumpărată nu doar pentru că este rară, ci şi pentru că este foarte sensibilă. Cultivată în Sri Lanka, Kadapul înfloreşte doar noaptea şi emană un parfum calmant, foarte plăcut – de unde şi numele popular „parfumul nopţii”. Din păcate, rezistă doar câteva ore după ce a fost culeasă, ceea ce face ca vânzarea ei prin intermediul comerţului clasic să fie imposibilă.