IMOBILIARE Dupa locatie si marime, o locuinta poate costa intre 20.000 si 15 milioane de euro

Cu aceeasi suma, se poate cumpara o garsoniera, dar si un apartament vechi de trei camere, un apartament nou sau chiar o vila. Locatia este prima care face diferenta si abia apoi calitatea imobilului.




Inca se mai pot cumpara locuinte cu aproximativ 20.000 euro, chiar si in Bucuresti. Dar acestea sunt garsoniere confort trei, foste camere de camin, in zone de periferie – la marginea cartierelor Berceni, Militari si Titan. Pentru achizitionarea unor astfel de “garsoniere” (mult spus), cele mai multe banci nu acorda credite, fiind greu de evaluat.


Primul buget cu care se poate cumpara o locuinta civilizata este insa de 35.000 euro. Cu acesti bani, un bucurestean poate deveni proprietarul unei garsoniere confort unu (cu baie, bucatarie si balcon), situata in cartierele Militari, Berceni, Titan si, mai greu, in Colentina. Cu doua mii mai mult exista oferte de acelasi tip in Drumul Taberei. Acest buget acopera ofertele medii, dupa o negociere in care proprietarul “mai lasa” 10-15%, si exclude garsonierele de la parter sau de la ultimul etaj, unde preturile sunt mai scazute cu 10-15%.


Garsonierele situate in zone semicentrale-centrale, precum Iancului, Tineretului, 1 Mai, Timpuri Noi, 13 Septembrie si Vitan, costa peste 40.000 euro. Pe urmatoarea treapta se situeaza zonele ultracentrale sau cotate de lux – Unirii, Universitate, Victoriei si Dorobanti, unde preturile pentru garsonierele din blocurile vechi (in aceste cazuri anii 1980) sunt cuprinse intre 55.000 si 65.000 euro.


Cu un buget similar, cuprins intre 55.000 si 65.000 euro, se gasesc pe piata apartamente de doua camere in zonele semicentrale si centrale – Tineretului, 1 Mai, Timpuri Noi si Vitan – si apartamente de trei-patru camere in cartierele Berceni, Titan, Colentina.
“Cumparatorii sunt nemultumiti, considerand aberante preturile cerute de proprietari. Cu toate acestea, apartamentele ceausiste se tranzactioneaza la preturi care nu au nici o justificare. Apartamentele de trei camere costa intre 45.000 euro, in Rahova, si 150.000 euro, in zona 13 Septembrie”, declara Dana Chiracu, senior broker la Media City.


Un cumparator cu peste 50.000 euro in buzunar (sau in cont) poate opta si pentru o alta solutie, cea a apartamentelor in blocuri noi. Adevarat, majoritatea doar in faza de proiect. Astfel, in functie de suprafata construita, o garsoniera costa circa 40.000 euro in complexul Planorama (din Colentina), de la 46.000 euro in sus in complexul Quadra (din zona Politehnicii – Militari), 50.000 euro in ansamblul Asmita Gardens, din zona Timpuri Noi, sau 69.000 euro in West Park (Militari).
In aceleasi complexuri, apartamentele de doua camere au preturi intre 65.000 si 90.000 euro, iar cele de trei si patru camere, cu suprafete generoase, care pot sa ajunga la 250 mp, pot costa si 200.000 euro. Cu acesti bani, se pot cumpara insa doar garsoniere in blocuri noi sau cel mult doua camere in zona de lux soseaua Nordului.


Vilele reprezinta, in Bucuresti, o alternativa doar pentru cumparatorii care au un buget de peste 150.000 euro. In celelalte orase mari, preturile sunt apropiate de cele din Capitala, oferta fiind insa mult mai saraca. In Timisoara, Constanta si Cluj-Napoca, preturile apartamentelor centrale ating 100.000 euro si pot depasi aceasta suma. Mai ieftine sunt, in unele cazuri, apartamentele noi, in zone semicentrale sau mai marginase, fiind uneori livrate de constructori si cu bucatarii echipate.
O comparatie detaliata, pe bugete, intre ofertele imobiliare de pe piata gasiti in pagina imobiliara din interiorul sectiunii.

preturi minime

In Bucuresti, cele mai ieftine sunt garsonierele confort 3,
care costa circa 20.000 euro. Conditiile decente, de confort 1, ridica stacheta la 35.000 euro. In celelalte orase mari, pretul mimim este de 15.000 euro

preturi maxime

In Bucuresti, o vila istorica de pe Kiseleff a fost evaluata la 15 milioane de euro. In celelalte mari orase, pretul maxim cerut, nu si obtinut, este de trei milioane de euro






 Variante de locuinta, dupa grosimea portofelului