Camil Ressu - Aise160.000 euroÎn 1928, doctorul Iosif Dona cumpăra o pânză a lui Camil Ressu, „Aise - Nud“, cu o sumă care a uluit şi a bulversat breasla pictorilor de la acea vreme: 81.600 de lei. Capodopera a stat în casa doctorului Dona până în 1979, când fiica sa a donat statului colecţia de tablouri, pentru a scăpa de plata unor impozite exorbitante. Tabloul a fost revendicat şi recuperat de la Tezaurul Muzeului Naţional de Artă, pentru a fi apoi licitat la
Camil Ressu – Aise
160.000 euro
În 1928, doctorul Iosif Dona cumpăra o pânză a lui Camil Ressu, „Aise – Nud“, cu o sumă care a uluit şi a bulversat breasla pictorilor de la acea vreme: 81.600 de lei. Capodopera a stat în casa doctorului Dona până în 1979, când fiica sa a donat statului colecţia de tablouri, pentru a scăpa de plata unor impozite exorbitante. Tabloul a fost revendicat şi recuperat de la Tezaurul Muzeului Naţional de Artă, pentru a fi apoi licitat la casa Artmark în iunie 2009.
130.000 euro
Lucrarea lui Marcel Iancu, una dintre cele mai importante opere româneşti de avangardă, a fost adjudecată pentru suma de 130.000 de euro la licitaţia din luna iunie, organizată de casa Artmark la hotelul JW Marriott din Capitală. Lucrarea face parte din colecţia Dr. Iosif Dona, retrocedată moştenitorilor familiei de către Muzeul Naţional de Artă al României.
36.050 euro
Taboul provine din colecţia ing. Dumitru Culea şi a fost realizat în 1923. Este o lucrare în care Nicolae Tonitza se reprezintă pe sine cu toate frământările şi anxietăţile sale, ce se reflectă în privirea lucidă şi totodată sceptică. Criticii descoperă aici un alt Tonitza, diferit de bine-cunoscutul pictor al reveriilor dulci şi al melancoliei, imagine pe care amatorii de artă i-au atribuit-o în mod curent. Lucrarea a fost vândută la casa de licitaţii Alis pentru suma de 155.000 lei.