Preturi Bucurestiul, Clujul si Constanta conduc in topul amplasamentelor cu cele mai mari preturi pe metru patrat
Terenurile din centrul Bucurestiului conduc detasat in topul celor mai scumpe amplasamente din Romania si chiar din Europa de Est. Un metru patrat in Primaverii a ajuns sa se vanda cu 2.700 de euro, in timp ce la Budapesta pretul in cea mai scumpa zona este de 4.000 de euro.
Sa cumperi un teren in Bucuresti a devenit o adevarata provocare. In primul rand, trebuie sa ai un cont gras in banca, iar apoi trebuie sa ai noroc. Pentru ca foarte greu mai gasesti o suprafata disponibila.
In principal, lupta pentru terenurile foarte scumpe se da intre companii de renume, care dezvolta pe aceste suprafete cladiri de birouri sau apartamente de lux. De altfel, o scurta incursiune in zonele de top ale Capitalei scoate in evidenta numarul tot mai mare de imobile din otel si sticla, care rasar ca ciupercile dupa ploaie.
Putem spune ca cei care au reusit, acum cativa ani, sa puna mana pe un teren in Primaverii, Kiseleff sau soseaua Nordului se pot considera niste oameni realizati. In aceste zone, un metru patrat se vinde acum cu preturi cuprinse intre 1.200 si 2.700 de euro metrul patrat.
Ionut Costea are in jur de 45 de ani si este proprietarul unei firme de comercializare a materialelor de constructii. El a reusit sa cumpere, pe la mijlocul anilor ‘90, un teren in zona centrala, atat de cautata azi. Bineinteles ca odata cu interesul tot mai mare pentru astfel de locatii, Costea s-a gandit ca nu ar fi rau sa il vanda. A dat un anunt, si ofertele au inceput sa curga.
“Pe la sfarsitul lui 2003, m-am decis. Dupa negocieri de cateva zile, l-am vandut. Pretul a fost departe de sumele care se vehiculeaza astazi, insa la acea vreme am fost multumit”, spune Costea, fara sa ofere insa amanunte legate de tranzactie. A aflat dupa aceea ca cel care cumparase terenul l-a revandut, nu dupa mult timp, cu un profit spectaculos. Acum, pe acea locatie se afla un imobil nou, care gazduieste birourile unei companii.
“Costurile in zonele de top au crescut cu 30% in 2005 fata de perioada similara a anului trecut. Aceasta majorare se datoreaza diminuarii treptate a ofertei”, explica Ciprian Hrisca, senior broker in departamentul investitii si terenuri din cadrul companiei Eurisko.
si cum planurile companiilor internationale de dezvoltare imobiliara devin din ce in ce mai agresive atunci cand vine vorba de Romania, iar nevoia de terenuri va fi din ce in ce mai acuta, costurile de achizitie ar putea sa mai creasca atata timp cat vor exista cumparatori.
Ionut Petcu, land consultant la Colliers International, este de parere ca majorarile preturilor terenurilor in zonele de top nu vor fi mai mari de 10%, deoarece deja au atins puncte maxime ale evolutiei.
In general, terenurile foarte scumpe scoase la vanzare au suprafete relativ mici, acestea variind intre 400 si 4.000 de metri patrati, ceea ce le face extrem de pretioase.
Pe locul al doilea in topul celor mai scumpe terenuri din Romania, se situeaza Clujul. In orasul de pe malul Somesului, un metru patrat in zona pietelor Mihai Viteazu si Unirii se vinde cu 1.000 de euro. Din cauza lipsei suprafetelor libere, investitorii cumpara case vechi pe care le demoleaza si ridica apoi blocuri de apartamente si vile ultra- luxoase.
“In Cluj, cel mai important factor care influenteaza pretul este supralicitarea. Indiferent de pret, suprafata sau locatie, intotdeauna va exista cineva care sa ofere cu un euro/mp mai mult”, spune Cristian simon, reprezentantul agentiei Quantum Capital din Cluj.
Podiumul clasamentului este disputat de Constanta, Timisoara si Iasi. Orasul de la malul marii se distanteaza insa la mustata printr-un teren situat in zona Tabacariei. Pretul aici este de 700 de euro pe metru patrat. “De asemenea, in statiunea Mamaia, terenurile se vand cu 500-600 euro metrul patrat, foarte cautate fiind cele cu vedere la mare si, mai nou, cele cu iesire la principalul bulevard”, spune Adrian Buha, directorul agentiei imobiliare Ability.
In Iasi, in zona Independentei, cel mai scump teren costa 600 de euro/mp. “Suprafata tranzactionata la aceasta suma a fost de 1.000 de mp. Pe viitor, preturile ar putea creste destul de mult, din cauza interesului tot mai mare si a ofertei tot mai reduse”, spune Diana Cibotar, directorul agentiei Velis din Iasi.
La Timisoara, tot 600 de euro/mp costa cel mai scump teren si este situat, unde altundeva decat in zona ultracentrala. Reteta este aceeasi: birouri si apartamente de lux. “Nu cred ca piata va mai suporta acelasi ritm de crestere de pana acum, care a fost in acest an in medie de 25-35%”, arata Estera Surugiu, marketing manager la Casadomi.
Pretul terenurilor din Romania desi nu este la nivelul maxim din tarile UE, se apropie vertiginos, ba chiar pe anumite segmente depaseste costurile de tranzactionare de acolo.
“Costurile in zonele de top au crescut cu 30% in 2005 fata de perioada similara a anului trecut.”
Ciprian Hrisca,
senior broker in cadrul Eurisko
Primaverii, cea mai scumpa zona
Cele mai scumpe terenuri din Romania se afla in zona Primaverii, din Capitala. Aici, un metru patrat se vinde si cu 2.700 de euro/mp. Cele mai scumpe loturi de teren din Bucuresti se regasesc zonele:
Primaverii: 400 mp – 2.600 euro/mp, 1.300 mp – 2.700 euro/mp; Kiseleff: 900 mp – 2.300 euro/mp, 450 mp – 1.700 euro/mp; Piata Victoriei: 880 mp – 1.650 euro/mp; Piata Romana: 800 mp – 2.200 euro/mp, 3.000 mp-1.800 euro/mp; soseaua Nordului: 600 mp – 1.600 euro/mp
“In afara Capitalei, cele mai costisitoare zone sunt Pipera Iancu Nicolae 170-200 de euro/mp, Mogosoaia 100-150 de euro/mp si localitatile de langa DN 1 pana la Otopeni, 100-150 euro/mp”, spune Dragos Dragoteanu de la Euroest. Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, tendinta de crestere a preturilor terenurilor se va mentine, dar viteza nu va mai fi atat de accentuata ca in perioada de dinainte de 2007. In final, nivelul costurilor se va stabiliza, cu siguranta.
In Cluj, 1.000 de euro mp
In jurul pietelor Mihai Viteazu, Unirii, Avram Iancu, dar si al bulevardelor Eroilor, 21 decembrie, Memorandumului si Napoca, preturile sunt cuprinse intre 700 si 1.000 euro/mp.
Urmatorul loc il ocupa str. Andrei Muresanu, din cartierul Gheorgheni, si piata Cipariu. Aici, pretul poate atinge 300 euro/mp. Urmatoarea locatie cu preturi mari este str. Emil Racovita, unde pretul s-a dublat fata de anul trecut, atingand in acest moment 270-280 euro/mp. Cartierele Muresanu si Zorilor ocupa ultimele locuri, cu preturi variind intre 160 si 180 euro/mp. Preturile vor mai cunoaste o oarecare crestere, de maximum 15%-20%, dupa care se vor mentine la acel nivel. Inainte de integrarea in UE, preturile ar putea cunoaste o majorare de 20 %, dupa care vor stagna. Pentru ca deja costurile din Cluj sunt comparabile cu cele din Ungaria, Grecia si chiar Italia. Pe astfel de terenuri se realizeaza in special blocuri cu apartamente, cu trei-patru nivele, si imobile de birouri.
Constanta, locul trei in top
Cel mai scump teren se afla in zona Parcul Tabacariei, unde un metru patrat costa 700 de euro. si in statiunea Mamaia terenul este scump. Acolo, preturile variaza in jurul a 500 de euro pe metru patrat. Locatiile cele mai cautate sunt acelea cu vedere la mare, dar si cele care au iesire la bulevardul principal. Astfel de locatii sunt vanate de catre cei care construiesc blocuri cu apartamente. De altfel, in prezent, Mamaia a devenit un El Dorado pentru cei care vor sa investeasca pe litoral. Acest lucru este demonstrat si de numarul mare de santiere care s-au deschis in ultima perioada. Preturi mari in Constanta se regasesc in zona Tomis Mall, 400 de euro metrul patrat, in zona Spitalului Militar, acelasi pret, precum si langa Cazino. Potrivit
reprezentantilor agentiei imobiliare Ability, costurile de achizitie au crescut pe noua luni in 2005 cu peste 70-80% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Timisoara si Iasiul, la egalitate
Cele doua mari centre universitare se afla la egalitate in clasamentul celor mai scumpe terenuri. Astfel, preturile maxime de vanzare variaza in jurul valorii de aproximativ 600 de euro pe metru patrat. Primele cinci zone din Iasi sunt Independentei, unde o parcela de 1.000 de metri patrati s-a vandut cu 600 euro/mp, gara, unde pretul ajunge la 420 euro/mp, Copou, cu 350 euro/mp, Pod Ros – 175 euro/mp, Bucium, 150 de euro/mp si Nicolina, cu 120 euro/mp. Fata de anul 2004, pretul pe metru patrat a crescut cu 10%- 30%, chiar si mai mult in anumite zone. In Timisoara, in zona ultracentrala, un metru patrat se tranzactioneaza cu 450 – 600 euro/mp. De asemenea, preturi mari regasim si pe arterele importante (Calea sagului, Calea Aradului, Calea Torontalului, Simion Barnutiu), unde costurile de achizitie se ridica la 150 – 350 euro/mp. Media cresterii in 2005 a fost de 25 – 35 %, in functie de amplasament, suprafata, front stradal, utilitati si acces la mijloacele de transport in comun.
Bucurestiul – lider incontestabil
In Capitala, regasim cele mai scumpe terenuri. Un metru patrat costa 2.700 de euro. Avand in vedere aceste evolutii halucinante, piata tinde sa se extinda puternic in afara orasului. Aceasta evolutie este motivata si de faptul ca terenurile disponibile in oras sunt prea putine pentru a putea satisface nevoile cumparatorilor. Oferta nu a inregistrat schimbari semnificative in acest an. Cea mai intensa activitate a avut loc pe segmentele terenurilor rezidentiale, industriale si pentru birouri. In comparatie cu alte capitale din zona, Bucurestiul se afla undeva pe la mijloc. Spre exemplu, in Budapesta in V