Alegerea unui vehicul pentru premiul Top Safety Pick de către IIHS nu este o misiune ușoară. Pentru a obține aceasta evaluare, un automobil trebuie sa primească o serie de calificative bune în cinci teste de impact diferite.

Pentru 2023, vehiculele trebuie să aibă rezultate bune atât la testele de suprapunere, cât și la testele de impact lateral, să aibă faruri puternice și să includă o tehnologie performantă de prevenire a impactului cu pietonii. Din sutele de vehicule puse în vânzare în prezent, doar 30 de SUV-uri au primit anul acesta premiul IIHS „Highway Safety’s Top Safety Pick”, scrie Autoweek.

1. Honda HR-V

Preț: 25.095 USD

Honda HR-V, de dimensiuni mari, a primit rezultate pozitive din partea IIHS, excepție făcând ușurința utilizării scaunului pentru copii LATCH și a farurilor, care au obținut scoruri ”Acceptabil”.

2. Honda CR-V

Preț: 29.705 USD

Minunatul CR-V de la Honda este unul dintre cele mai bune SUV-uri prezente pe piață, susținut de scoruri puternice la majoritatea testelor IIHS, cu excepția utilizării scaunului pentru copii LATCH și a tehnologiei de prevenire a impactului asupra pietonilor pe timp de noapte.

3. Subaru Ascent

Preț: 35.120 USD

Ascent este cel mai mare vehicul produs de Subaru și, conform IIHS, este, de asemenea, unul dintre cele mai sigure SUV-uri, câștigând un set impecabil de scoruri atunci când vine vorba de testarea la impact și calitatea tehnologiei.

4. Lexus UX

Preț: 36.490 USD

Lexus UX este unul dintre cele mai sigure vehicule comercializate în acest moment, conform IIHS, obținând un punctaj perfect la fiecare categorie testată, inclusiv la fiecare test de impact și evaluarea tehnologiei.

5. Nissan Pathfinder

Preț: 36.655 USD

Nissan Pathfinder a obținut rezultate bune la toate testele IIHS, dar a obținut ”Acceptabil” pentru memento-ul centurilor de siguranță și la calitatea farurilor.

6. Hyundai Palisade

Preț: 37.235 USD

SUV-ul Palisade de la Hyundai s-a comportat admirabil la testele IIHS, obținând scoruri bune la toate categoriile, cu excepția testului de impact frontal cu suprapunere moderată actualizat, unde a obținut un scor Marginal. De asemenea, a primit scoruri acceptabile la tehnologia de memento a centurii de siguranță și la ușurința de utilizare LATCH.

7. Kia Telluride

Preț: 37.255 USD

Kia Telluride este, fără îndoială, cel mai bun SUV comercializat în acest moment, iar evaluările IIHS nu fac decât să confirme această afirmație. A marcat cu brio la fiecare categorie.

8. Honda Pilot

Preț: 37.675 USD

Cel mai mare SUV al Honda, Pilot, a primit un scor aproape perfect din partea IIHS, permițându-i să câștige premiul Top Safety Pick+. Singurul loc în care a avut probleme a fost testul de impact frontal cu suprapunere moderată actualizat, unde a obținut un scor Marginal.

9. Toyota Highlander

Preț: 38.015 USD

Toyota Highlander s-a descurcat bine la majoritatea testelor de impact și a obținut rezultate bune la prevenirea accidentelor în care sunt implicați pietoni, dar nu a reușit să obțină decât Marginal la testul de impact frontal cu suprapunere moderată actualizat. Farurile variază de la Bine la Acceptabil.

10. Jeep Grand Cherokee 2023

Preț: 38.290 USD

Jeep Grand Cherokee a punctat bine la majoritatea categoriilor, conform IIHS, dar a obținut calificativul ”Slab” pentru testul de impact frontal cu suprapunere moderată actualizat. Performanța în secțiunea Faruri variază, de asemenea, de la Bine, la Acceptabil, la Slab, în ​​funcție de nivelul de echipare.

11. Lexus NX

Preț: 39.755 USD

IIHS evaluează NX foarte bine, cu scoruri perfecte pentru siguranța în accidente, evitarea accidentelor în care sunt implicați pietoni, calitatea farurilor și performanța sistemului de reținere.

12. BMW X1 2023

Preț: 40.095 USD

Cel mai mic SUV al BMW, X1, a obținut un punctaj perfect în fiecare categorie a criteriilor Top Safety Pick+, cu excepția memento-ului pentru centura de siguranță, unde a obținut un punctaj Marginal (un pas peste Slab).

13. Volkswagen ID.4

Price: $40,290

SUV-ul ID.4 complet electric al celor de la Volkswagen a obținut rezultate perfecte la toate testele de impact IIHS, dar nu a putut obține un rating superior pentru tehnologia de siguranță în caz de accident pentru pietoni. Farurile variază de la Bine la Acceptabil, în funcție de echipare.

14. Mazda CX-90

Price: 40.970 USD

Noul SUV CX-90 de lux de la Mazda a obținut rezultate bune în aproape toate testele IIHS. Singurul său defect este că, în funcție de echipare, puteți obține un sistem de faruri cu rating acceptabil.

15. Acura RDX

Preț: 42.945 USD

Acura RDX a obținut scoruri impresionante la fiecare test de impact IIHS, dar și la faruri, memento-ul pentru centura de siguranță și ușurința în utilizare LATCH. Cu toate acestea, nu a obținut o evaluare perfectă la tehnologia de prevenire a accidentelor pietonale pe timp de noapte, fiind notat cu Avansat (în loc de Superior).