Cele mai tari băuturi din lume

Tăria alcoolică a unei băuturi poate fi o calitate sau poate fi chiar motivul pentru care alegi să o cumperi. Iată câteva dintre băuturile spirtoase care se mândresc cu tăria lor alcoolică. Și au și de ce.

Tăria alcoolică a unei băuturi este măsurată în procente. Conform legilor internaționale, orice băutură alcoolică trebuie să aibă menționată cifra procentului de tărie alcoolică pe etichetă. Însă unii dintre producători nu se mulțumesc doar să respecte legea. Mândrii de tăria băuturii lor, ei aleg chiar să “strige” pe toată eticheta cifra impresionantă, pentru că au constatat că sunt destui mușterii pe lumea aceasta care pot fi atrași de astfel de senzații tari.

Everclear – Producătorii americani ai acestui rachiu făcut din porumb se mândresc cu faptul că au creat cea mai tare băutură din lume. Everclear are 95% tărie alcoolică, este incolor și inodor, iar cei care au avut curiozitatea să îl guste și nu s-au ars pe limbă, susțin că n-are nici un gust.

Devil Springs Vodka – Această vodkă are 80% tărie alcoolică și este cel mai adesea consumată cu sucuri de fructe sau cu bere de ghimbir. Barmanii americani obișnuiesc să o folosească în rețete de shoturi pentru că este foarte ușor inflamabilă.

Absintul – Această tărie a fost interzisă în secolul al 20-lea în mare parte din Europa și în Statele Unite, din cauza suspiciunii că substanța distilată în ea și provenită de la o specie aparte de pelin produce halucinații. În timp s-a dovedit că halucinațiile nu proveneau neapărat de la cantitatea de thujon din băutură (in medie 15-30 de mg per sticlă), ci și de la tăria alcoolică. Pentru că multe dintre absinturi ajung și la 70-75% tărie alcoolică. Cel mai cunoscut dintre ele este Angelique Verte.

Bacardi 151 – Tot 75% alcool are și romul Bacardi 151. Este comercializat într-o cutie de oțel care imită un stingător de incendii, aluzie deloc subtilă la tăria sa alcoolică apreciabilă.

Balkan – Cea mai tare vodkă rusească are 88% tărie alcoolică. Cei care au băut-o spun că are un gust suportabil, chiar plăcut, însă în cocktailuri. Chiar și amestecată, în cantități mici, poate dăuna serios echilibrului dacă este băută prea repede.

Sunset rum – Este un rom din Indiile de Vest produs de secole la distileriile St. Vincent. Are 84% tărie alcoolică, iar producătorii își sfătuiesc explicit clienții, chiar pe etichetă, să nu consume acest rom simplu.

Pincer Vodka Shanghai – Este o vodkă din Scoția cu o tărie alcoolică de 88%. Cei care au renunțat la scotch, chiar și numai ocazional, ca să guste această băutură, spun că au perceput în gustul ei aroma de butoi de stejar în care este ținută o bucată de timp după distilare.

Bruichladdich X4 – Una dintre cei mai respectate distilerii din Scoția a început să producă recent această ediție de whisky single malt cu o tărie de 92%. Distileria se află pe o insulă mică unde găsești mai multe oi decât oameni. Localnicii glumesc deseori pe tema aceasta și spun că în mod cert distileria este responsabilă pentru scăderea populației din zonă.

Stroh 80 – Acest rom austriac se laudă cu tăria lui alcoolică scrisă cu litere mari chiar pe etichetă: 80 %. Are un gust foarte plăcut, îmbogățit cu tot felul de ierburi și condimente, însă mai degrabă este de băut în punchuri sau într-un cocktail, decât simplu.

Spiritus Rektyfikowany – Este un soi de alcool dublu rafinat. Are 96 % alcool și ar putea foarte bine să fie folosit în scopuri medicale, nu recreaționale. Însă unii dintre polonezi par să mă contrazică.

Good Ol’ Sailor vodka – Produsă și consumată mai ales în Suedia, această vodkă atinge într-una dintre variantele sale, o tărie de 85%. Este folosită probabil pentru încălzire, în iernile lungi și geroase.

 

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.