Manuscrisele de la Marea Moartă, scrise între secolul al treilea şi primul secol î.Hr, au fost digitalizate de Google, iar acestea pot fi explorate, online, în detaliu de utilizatori din întreaga lume.
A fost nevoie de 24 de secole, de arheologi, istorici şi cercetători, precum şi de apariţia Internetului pentru a face Manuscrisele de la Marea Moarta accesibile pentru oricine în lume.
Muzeul Israelului a lansat astăzi versiunea digitalizată a manuscriselor de la Marea Moartă, permiţând utilizatorilor să examineze şi să exploreze aceste antice manuscrise biblice, la un nivel de detaliu ce nu era posibil înainte. Dezvoltat în parteneriat cu Google, noul site le oferă utilizatorilor acces la imagini în al căror conţinut se poate căuta, care se încarcă rapid şi au o rezoluţie înaltă, precum şi scurte videoclipuri explicative şi informaţii de bază despre texte şi istoria lor.
Pergamentele de la Marea Moartă, care includ cele mai vechi manuscrise biblice existente, oferă o perspectivă importantă asupra societăţii iudaice din Ţara lui Israel, din timpul Perioadei celui de-al Doilea Templu, momentul naşterii creştinismului şi al iudaismului rabinic. Cinci pergamente de la Muzeul Israelului au fost digitalizate în versiune completă pentru această etapă a proiectului şi sunt accesibile online la https://dss.collections.imj.org.il/
"Suntem privilegiaţi să găzduim în Sanctuarul Cărţii din Muzeul Israel cele mai bine păstrate şi cele mai complete manuscrise de la Marea Moartă descoperite vreodată", declară James S. Snyder, director al Muzeului Israel Anne şi Jerome Fisher. "Acestea sunt de o importanţă capitală printre reperele culturii mondiale monoteiste, şi reprezintă caracteristici unice ale patrimonului muzeului nostru enciclopedic. Acum, prin parteneriatul nostru cu Google, putem să aducem aceste comori pentru un public cât mai larg posibil."
Cartea Marelui Prooroc Isaia, disponibilă online
Printre cele cinci Manuscrise de la Marea Moartă, care au fost digitalizate până acum, se numără Cartea lui Isaia, Regula Comunităţii, Comentariul la Cartea lui Habacuc, Sulul Templului şi Cartea Războiului, care pot fi găsite prin căutări pe Google.com, care trimit utilizatorii direct la manuscrisele online. Imaginile tuturor celor cinci suluri pot fi mărite astfel încât utilizatorii pot examina textele până în cel mai mic detaliu.
Detaliile invizibile cu ochiul liber se fac vizibile prin fotografiile digitale de înaltă rezoluţie ale fotografului Ardon Bar-Hama – cu 1.200 mega pixeli, aceste imagini sunt de aproape 200 ori mai mari ca rezoluţie decât cele produse de un aparat de fotografiat standard. Fiecare fotografie a fost făcută cu tuburi bliţ protejate UV, cu o expunere de ¼.000 secunde pentru a minimiza deteriorarea fragilelor manuscrise. În plus, în Cartea Marelui Prooroc Isaia se pot face căutări la nivel de coloană, capitol şi verset. Cartea este însoţită de un instrument de traducere în engleză, oferind posibilitatea utilizatorilor să furnizeze traduceri ale versetelor în propria lor limbă.
Proiectul digital "Manuscrisele de la Marea Moartă" este finanţat de George Blumenthal şi Centrul pentru Studii Iudaice Online, care au gândit acest proiect cu scopul de a face aceste manuscrise larg accesibile şi pentru a crea o resursă inovatoare pentru savanţi şi publicul larg. Dr. Adolfo Roitman D. Lizbeth şi George Krupp, Curatorul Manuscriselor de la Marea Moartă şi director al Sanctuarului Cărţii, şi Dr. Susan Hazan, Curator al New Media şi Şeful departamentului de Internet al muzeului, s-au ocupat de proiect din partea Muzeului Israelului, în colaborare cu Eyal Fink, pe partea tehnică, şi Eyal Miller, New Business Development Manager la centrul de cercetare şi dezvoltare al Google din Israel.
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/5rYj_0foJYA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>